Gümüşhane STK’ları Ayaklandı; “Utanç Köprüsü” Gümüşhane STK’ları Ayaklandı; “Utanç Köprüsü”
 MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin mitign meydanlarından ‘Hakimler ve savcılar hırsızlar tarafından ihraç edildi' şeklindeki açıklamaları hükümeti panikletti. Adalet Bakanı ve HSYK Başkanı Kenan İpek, yazılı açıklama yaparak dün Bahçeli'ye cevap vermeye çalıştı.
Bahçeli'nin sözleriyle HSYK üyelerinin haklarını ihlal ettiğini ileri süren seçim dönemi Bakanı, diğer yandan da aralarında Zekeriye Öz'ün de bulunduğu 5 yargı mensubunun 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarını yürüttükleri için ihraç edilmelerini savundu. Söz konusu hakim ve savcıları da suçlayan İpek, "Soruşturmalara konu malum yapının yargı içinde uzantılarının olması iddiası karşısında Kurulumuzun harekete geçmesi olağan ve yasal bir durum, hatta bir zorunluluktur. Geçmişte bu konuyla ile ilgili iddialara kayıtsız kalınması, başta yargı mensuplarının olmak üzere tüm vatandaşlarımızın vicdanını derinden yaralamıştır." şeklinde garip ifadeler kullandı. Son dönemde iktidarın hoşuna gitmeyen kararları veren yargı mensuplarını görevden alan HSYK'nın yargı bağımsızlığına müdahale etmediğini ileri sürdü. 

İpek, MHP Lideri Bahçeli'nin sözlerini eleştirerek “Bu kararlar üzerinden siyaset yapmaya çalışılması, olumsuz hatta karalayıcı bir üslupla söylem geliştirilmesi kabul edilir bir durum değildir. Hatta bu karara imza atan üyeler hakkında ‘Hakim ve savcılar hırsızlar tarafından mesleklerinden ihraç edilmektedir.' şeklindeki hakaret içeren beyanların siyasi etikten öte hak ihlali olduğu görülmektedir. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcıları ile yargılama yapan hakimlere yönelik yakışıksız benzetmeler, yalnızca soruşturmaları yürütenleri değil aynı zamanda tüm yargı mensuplarımızı yaralayacak nitelik arzetmektedir.” yorumunda bulundu.
Bahçeli'ye dava uyarısı da yapan İpek, ihraç kararına yönelik eleştirilerle ilgili ise kurul üyelerinin yasal haklarını kullanacağını belirtti. 

İpek, HSYK'nın tüm kararlarında yargı hizmetlerinin, bağımsızlık ve tarafsızlık ilkesi çerçevesinde yerine getirilmesini gözettiğini, kuvvetler ayrılığı sisteminde HSYK'nın yargının temel organı olduğunu iddia etti. İpek, şöyle devam etti: “Kurulumuzun son günlerde verdiği açığa alma ve ihraç kararlarıyla ilgili olarak, bazı basın yayın organlarında Kurul üyelerimiz hakkında karalayıcı ve itham edici bir şekilde algı oluşturmaya matuf haberler yayımlanmakta, kimi siyasilerce de durumun gerçek mahiyeti göz ardı edilerek, kişilik haklarını ihlal eden yorumlar yapılmaktadır.”
Savcıların ihraç edilmesine dışardan müdahalenin olmadığını iddia eden Bakan İpek, yargıya güvenin yeniden sağlanması için bu tip iddiaların açıklığa kavuşturulmasıyla mümkün olacağını savundu. İpek, savcıların ihraç edilmesine muhalif üyelerin bulunmasını ise kurulun demokratik çalıştığının göstergesi olarak savundu. 

HSYK siyasallaştırıldı 

Öte yandan, açıklamanın ihraç kararlarını alan ve iddiaların muhatabı olan HSYK 2. Daire Başkanı Mehmet Yılmaz yerine siyasi iktidarı bir üyesi olan Adalet Bakanı İpek'ten gelmesi dikkat çekti. Tarafsız olması gereken seçim dönemi Bakanı İpek'in bir siyasi parti liderini hedef alarak açıklama yapması eleştirildi. Açıklamanın 2. Daire Başkanı Yılmaz veya bir yargı mensubu olan HSYK Başkanvekili Metin Yandırmaz tarafından yapılması gerektiği belirtildi. Açıklamayla HSYK'nın siyasi bir kurul haline getirildiği yorumları yapıldı.

Editör: TE Bilisim