Bahçeli, İzci Kampı ve Spor Kompleksine gelişinde Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara ve Beşiktaş Teknik Direktörü Samet Aybaba tarafından karşılandı, Tesis içerisinde yer alan İzcilik Kampını gezen, Osmaniye izci takımlarında bulunan öğrencilerle fotoğraf çektiren Bahçeli; tarafına hediye edilen Türk Bayrağı'nı öperek alırken izci çocuklara “Bende Yavru Kurttum çocuklar” diyerek halen dünyada pek çok ülkede 2 parmak olarak kullanılan 'İzcilik Selamı'nı verdi.

 

Bahçeli'nin 3 parmağını yan yana getirerek izci selamı vermek yerine 2 parmağını yan yana getirerek izci selamı vermesi, yanlışlıkla zafer işareti yaptığı eleştirilerine maruz kaldı ve medyada;

 

“İzci selamı vermek isterken zafer işareti yaptı, Bahçeli'nin aklı fena karıştı, Bahçeli'ye izcilik yaramadı, Bahçeli selamı karıştırdı öyle bir işaret yaptı ki arşivlere girecek unutulmayacak bir kare, Bahçeli devrimci oldu, Bu fotoğraf yıllarca konuşulacak, Bahçeli selamları şaşırdı, öyle bir hata yaptı ki,” başlıkları ile bu konu haberleştirildi.

 

Bahçeli çocukken Yavru Kurttu

 

Biz yaptığımız araştırmada Bahçeli'nin Osmaniye'deki 7 Ocak İlkokulu ve Adana Özel Çukurova Koleji'ndeki öğrencilik yıllarında izci kolu öğrencisi ve yavrukurt olduğunu öğrendik.

 

Türkiye'de şu anda 3 parmak olarak kullanılan izcilik selamını vermeyen Bahçeli'nin 2 parmak olarak şaşırarak 'zafer işareti' yaptığı yorumları sosyal medyada günün en çok tartışılan konusu oldu.

 

Fakat Devlet Bahçeli'nin İzci Evini ziyareti sırasında, 3 parmağını yan yana getirerek izci selamı vermek yerine 2 parmağını yan yana getirerek izci selamı vermesi, Bahçeli'nin izci olduğu yıllardaki 2 parmak olan izci selamını hatırladığını ortaya çıkarttı. Yavru Kurtların 2 parmağını yan yana getirerek izci selamı vermesine karşılık 45 yıl önce ancak izci liderleri 3 parmakla selam verebiliyormuş.

 

Bahçeli'nin izci olduğu yıllarda yer alan yönetmeliklere göre; Bahçeli'nin 2 parmaklı selamı, zafer işareti değil bir yavrukurt selamı ve Dünyada halen bu selam birçok ülkede kullanılıyor.

 

Örneğin Amerika, Alabama, Michigan ve Sarangani'de izcilik selamı 2 parmakla veriliyor. Arama motorunda “Yavru Kurt İşareti” anlamına gelen “The Cub Scout Sign” şeklinde arama yapıldığında birçok ülkede Yavru Kurtların 2 parmağını yan yana getirerek izci selamı verdiği görülüyor.

 

45 Yıl Önceki İzci Yönetmeliğinde Yavru Kurt Selamı 2 Parmaktı

 

Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilk defa okullardaki izcilik faaliyetlerini 1940'lı yıllarda talimat olarak yayımladı ve 1968 yılında da kapsamlı olarak güncelleyerek Talim Terbiye Kurulunun 07.03.1968 tarih ve 63 sayılı kararıyla 1968 tarihli 1504 – 1505 – 1506 sayılı Tebliğler Derğisi'nde İzcilik Yönetmeliğini yayımladı. Eski yönetmeliği bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız.

 

1968'de güncellenerek yayımlanan ve fotoğrafına da yer verilen İzcilik Yönetmeliği'nin 9. maddesinde İzcilik Selamı da ayrıntılı olarak yer alıyor ve 2 başlık altında toplanıyor. Bu yönetmeliği göre; o yıllarda Yavru Kurtlar 2 parmak havada izci selamı veriyormuş.

 

Bahçeli Aslında Yavru Kurt Selamı Vermiş

 

İzci kıyafetlerinden, oba flamalarına, izci selamından, oymakbaşı kıyafetine kadar tüm izcilik faaliyetlerinin tek tek resmedildiği Yönetmeliğin “İzcilik Selamı” başlıklı 9. maddesinin (a) bendine göre yeni izci olan yavrukurtlar; Selamı sağ el ile veriyor. Sağ elin başparmağı yüzük parmağının üzerine kavuşturulup, küçük parmak yumuluyor. İşaret parmağı ile orta parmak gergin olarak selam veriliyor. İşaret parmağı ile orta gergin ve açık olarak berenin veya viziyerin kenarına götürülüyor.

 

Genel izci selamı ise (b) bendinde; sağ elin başparmağı küçük parmağın üzerine kavuşturularak, diğer parmaklar bitişik ve gergin yani 3 parmakla selam veriliyor. Yalnızca izci liderleri 3 parmak selam verebiliyor. Yani Ergin izci ve liderler bu selamı verebiliyor.

sonkale

Günümüzde ise yavrukurtlar da izci kabul edildiği için 3 parmak selam veriyor. Okul yıllarında, 'izciliğe' yavrukurt olarak başlayan Devlet Bahçeli'nin de aslında geçmişte 2 parmak olan izci selamını hatırladığı ortaya çıkıyor.

 

45 Yıl Önce Yürürlükte Olan Yönetmelik Son Noktayı Koydu

 

İşte yönetmeliğin orijinal maddesi;

Yeni Anayasa devleti yıkmaksa ne yapmalı? Yeni Anayasa devleti yıkmaksa ne yapmalı?

 

“İzci Selâmı:

 

Madde 9- a) Yavrukurt selâmı:

Selâm sağ el ile verilir, sağ elin başparmağı yüzük parmağı üzerine kavuşturulur. Küçük parmak yumulur. İşaret parmağı ile orta gergin ve açık olarak berenin veya viziyerin kenarına götürülür. Baş açık ise parmaklar omuz hizasına kadar kaldırılır. Baş selâm verilecek yöne döndürülür. (Şekil: 1)

 

b) İzci Selâmı:

Sağ elin başparmağı küçük parmağın üzerine kavuşturulur. Diğer parmaklar bitişik ve gergin tutularak, bere veya viziyerin kenarına götürülür. (Şekil: 2) (Baş açık ise parmaklar omuz hizasına kadar kaldırılır.) Baş selâm verilecek yöne döndürülür.”

 

Şu an yürürlükte olan yönetmelikte ise izci selamı hemen yukarıdaki şekilde oldugu gibi yapılıyor.

 

"İzci selamı ve tokalaşma MADDE 10 – (1) İzci selamı, sağ elle verilir. Selamlama, serçe parmak başparmağın altına getirilerek bir yuvarlak teşkil edecek şekilde; diğer üç parmak bitişik, dik ve açık olarak kolun dirsekten kıvrılıp omuz hizasına kaldırılması suretiyle gerçekleştirilir. Tokalaşma sol elle yapılır."

Ahmet KANDEMİR

Sonkale.org

Editör: TE Bilisim