Suriyeli ve İranlıların nasıl üniversite hocası yapıldığı ortaya çıktı Suriyeli ve İranlıların nasıl üniversite hocası yapıldığı ortaya çıktı
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, her şehrin kendisine göre önemli ve kendisine göre özellikleri olduğunu dile getirerek, dünyanın geldiği konum itibariyle artık devletlerin yanında şehirlerin de öne çıkmaya başladığını söyledi.

        Trabzon 2013 yılının ilk İl Koordinasyon Kurulu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, ilçe belediye başkanları, kurum müdürleri katıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, koordinasyon toplantılarının önemine değinerek, “Sizlerle birlikte olmak istedim. Trabzon’umuzun meselelerini, yapılması gerekenleri yakından görmeden, kağıttan okuyarak görmek başka şey, bizzat yerinde görmek daha başka bir şey. O düşünceyle sizlerle birlikte olmak istedim.” dedi. Bakan Bayraktar, her şehrin kendisine göre önemli ve kendisine göre özellikleri olduğunu ve her vilayetin insanlarının da kendi iline karşı olan hemşehrilik duygusunun gelişmiş olduğunu ifade ederek, bunun da doğal bir şey olduğuna işaret etti. “Buna saygı göstermek lazım” diyen Bayraktar, dünyanın geldiği konum itibariyle artık devletlerin yanında şehirlerin de öne çıkmaya başladığını belirtti.

“TRABZON BU STATÜYÜ KAZANMASAYDI TRABZON’A BÜYÜK BİR BURUKLUK GELİRDİ”

Bakan Bayraktar, şehirlerin önemiyle ilgili şunları söyledi: “Trabzon’umuzun nüfus bakımından Türkiye’de 29. büyüklüğe sahip bir il ve 29 şehir büyükşehir statüsü kazandı. Eğer Trabzon bu statüyü kazanmasaydı Trabzon’a büyük bir burukluk gelirdi, çok büyük eksiklik ve handikap olurdu. Burada günlük problemleri daha çok konuşuyoruz. Valimiz doğalgaz konusuna değindi. Orada bir aksama var, diğer konularda Sümela’daki sosyal tesislerin yeniden ihale edilmemesi şeklinde onları konuşacağız ve teşvik konusu var. Teşvik uzatılmadı, o da devamlı gündeme geliyor. Bunların hepsini ülkenin imkanları ölçüsünde irdelemek vatandaşın şehrimizin lehine geliştirmek lazım. Trabzon Büyükşehir oldu ve her ne kadar yasa 13 ay sonra yürürlüğe girecek olsa da artık belde belediyelerinin kapanacak olması ve burada 18 ilçe belediyesi ile büyükşehir belediyemizle 19 belediyemiz olacak. Bugünden ona hazırlanma gereği olarak Trabzon Belediyesi kendini şekillendirmeye çalışıyor. Bizim bu tabloyu elimize almamız lazım. Trabzon’u marka şehir yapmak, insanını mutlu edebilmek için bunu biraz daha içselleştirmemiz lazım. Trabzon ticaret, sanayi kültür sanayi bakımından ne durumdadır. Ticaret ve Sanayi Odamızın becerisi yönünden bir sıkıntımız yok. TOBB içindeki yeri ve ağırlığı bakımından bunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Ancak sanayi açısından Trabzon’u ayağa kaldırmak açısından çok geri kaldık. Özel yatırımlar bakımından, yatırımcılara, ‘gelin buraya yatırım yapın’ dediğimiz kişiler var. Bir taraftan da dünyada kriz var bu ister istemez ihracatımızı da etkiliyor.
Limanımız var ve buradan tam istifade etme durumu var. Gümüşhane-Erzurum Erzincan’a, Bayburt’a gidecek kara yolunun, Zigana Tüneli’nin bir an önce bitirilmesi konusu, tren yolu meselesi var. O konuda tam net bir boyut yakalamış değiliz, lojistik konusu var. Vakfıkebir’deki OSB’de bir tıkanma var, onun önünü açmamız lazım. Trabzon’u ilmik ilmik nasıl ileriye götürürüz ve marka şehir yaparız diye hepimize düşen görevler var.”

Bakan Bayraktar, Trabzon ve bölgeye yapılabilecek yatırımların çok daha ciddi faydaları olacağının altını çizerek, “Tonya’da fabrika kurma yönünde ciddi gayretlerimiz var. Engellemek için aklınıza gelen her şeyi yapıyorlar. Ama daha çok dışarıdan engellemek için yapılıyor. Vakfıkebir Limanı’nı büyütmek için çalışmalarımız var. Lojistik Merkez Sürmene mi yoksa Rize ile ortaklaşa mı yapılsın noktasında fikirler var. Çünkü Ovit tüneli de yapılıyor. Diğer taraftan Trabzon için esas özelliklerimiz nedir, hangi güreşi yaparsak oradan şampiyonluk alırız, buraya kar sağlarız diye düşünerek hareket etmek en doğrusu.” diye konuştu.

        Trabzonspor konusunda hiç kimsenin, ‘Ben Trabzonspor ile ilgilenmem’ deme gibi bir durumu olamayacağına da vurgu yayan Bakan Erdoğan Bayraktar, “Bizim Trabzonspor’umuz var. Vali Bey de, Belediye Başkanı da, Rektör Bey de ‘Trabzonspor ile ilgilenemem’ diyemez. Çünkü Trabzonspor burada yıllardan beri bir argüman olmuş.” dedi.

Ortak menfaatler çerçevesinde Trabzon’un ayağı kaldırılması gerektiğine değinen Bakan Bayraktar konuşmasını şöyle sürdürdü: ”Avrasya Üniversitesi’nde istediğimiz öğrenci sayısına ulaşamadık, ne yapmamız lazım diye düşünmek lazım. Bu konuda KTÜ’ye görev düşüyor, çünkü oranın hamisi. Gerekirse yeni vakıf üniversiteleri kurulabilir. Şehir olarak arazimiz kıt. O yüzden sağlık, eğitim gibi alanlarda Trabzon’u canlandırabiliriz. Biz buraya 250-300 milyon dolarlık yatırım yaptıracaktık, arazi bulamadılar. Bütün sorunları ortak akılla ortak istişare ile çözmemiz lazım. Buraya gelecek yatırımcıların da önünü açmamız lazım. Trabzon’un yatırım anlamında geri düşmesini engellememiz lazım. Biz de bundan sonraki süreçte İller Bankası vasıtasıyla birtakım yatırımlar yapmak için önünü açacağız. Ancak iyi projeye destek vereceğiz. İller Bankası’nın imkanlarını önümüzdeki süreçte biraz Trabzon Belediyesi getirirse Trabzon, Siirt Belediyesi getirirse Siirt’e olacak bu destek.”

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE TRABZON’UN ÖRNEK OLMASI LAZIM

Bakan Bayraktar, Türkiye genelinde yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarına işaret ederek, “Kentsel dönüşümde Trabzon çok önemli. Trabzon’da kentsel dönüşüme destek vermeliyiz. Ki bunu gelecek nesillere olan borcumuz adına yapacağız, kaynak bulabildiğimiz kadar bulacağız. Zağnos’u, Tabakhane’yi, Ortahisar’ı yenilemeyi, Pelitli’yi ve mutlaka Çömlekçi’yi bitirmemiz lazım. İlçelerde de kentsel dönüşüm yapmamız lazım. Madem bu şehrin bakanı Çevre ve Şehircilik Bakanı Trabzon biraz daha başarılı olması lazım. Yoksa, ‘Trabzon kendi başını tarayamıyor, çarpık yapılaşmadan geçemiyor’ denecek. Trabzon’un modern bir şehir görüntüsü vermesi lazım. Birtakım konular kolay değil. Akyazı’da birtakım sıkıntılar oldu. Şu anda dolgusu yüzde 90 oranında tamamlandı. Stat ihalesi de hazır. 15 gün içerisinde inşallah ihaleye çıkacak. Ondan sonra süratle orayı bitirmeye çalışacağız. Çünkü burası sadece bir stat projesi değil, Trabzon’un marka değerini artıracak projelerden bir tanesidir.” ifadelerini kullandı.

Tarım ve hayvancılık sektöründe de destekleme yapılması gerektiğini söyleyen Bakan Bayraktar, sözlerine şöyle devam etti: "Çiftçilerimize ikişer, üçer hayvan vermek suretiyle, bu işi biraz daha özel sektöre pas ederek hayvancılığı geliştirebiliriz. Çünkü bizim yağımız, peynirimiz Trakya’dan, Edirne’den daha kaliteli ve daha iyi. Çünkü bizim yağımız, peynirimiz daha ismi ve özelliği olan bir markası var. Ferdi düşünürsek Trabzon’u geliştiremeyiz. Trabzon geri gider. Bir de her zaman buraya bakanlık vermezler. Yok öyle bir şey. 29 vilayet var, 29 bakanlık yok ki. Bu bizim bakanlığımızı da iyi değerlendirmek suretiyle Trabzon’un marka değerini artırarak. Trabzon insanının haklı bir gururu var, çünkü tarihte imparatorluk yapmış. Sinop’tan Batum’a bu bölgenin merkeziydi. Buranın insanları böyle bir şehrin çocukları böyle bir öz güveni var, mücadeleci insanları var. Singapur örneğinde olduğu gibi Trabzon’da öyle bir şehir özelliğini yakalamamız lazım. Bu konuda hepimize büyük görevler düşüyor. Bal alabileceğimiz çiçeklerin hepsine, kırmamak şartıyla buraya yatırım çekmek için Trabzon’un güzelliklerini ve özelliklerini masaya koyarak.”

Editör: TE Bilisim