DEM Partili belediyenin ilk toplantısında İstiklal Marşı krizi! DEM Partili belediyenin ilk toplantısında İstiklal Marşı krizi!
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, özel öğretimi teşvik ettiklerini söyledi.
Adana programı kapsamında özel bir okulu ziyaret eden Dinçer, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ortalamalarına bakıldığında ilköğretimde özel sektörün payının yüzde 18’lerde olduğunu hatırlattı. Türkiye’de bu oranın yüzde 6’lar civarında kaldığına işaret eden Dinçer, “Hatta yüzde 6’nın da altında. AB’de özel sektörün orta öğretimde genel eğitim içindeki payı yaklaşık 11 civarındadır. Türkiye’de ise bu oran yüzde 2 seviyelerindedir. İkisinin ortalamasına baktığımız zaman Türkiye’de özel sektörün toplam genel eğitim içindeki payı yüzde 3,5 gibi oldukça düşük bir orandadır. Bu yüzden biz özel sektörün eğitime girmesini arzu ediyoruz.” dedi.

Bu yaklaşımın kaliteyi ve rekabetçi bir yapıyı beraberinde getireceğini ifade eden Dinçer, hem de eğitim altyapının tamamlanmasına katkı sunulacağını hatırlattı. Bu amaçla yeni tedbirler aldıklarını vurgulayan Dinçer, şöyle devam etti: “Bunlardan bir tanesi kamu–özel ortaklığıyla eğitim tesisleri inşa etmektir. Sermayesi olan işadamlarına biz vereceğiz veya kendi yerinde okul yapabilecek. Her ilde ihtiyaç duyduğumuz ortaöğretim kurumları için kampuslar tasarlıyoruz. Bu kampuslarda birden çok lise olacak. Gerekirse sosyal tesisler hazırlanacak. Böylece onlar bu işi yapacak, kiralama yöntemiyle eğitimini biz yürüteceğiz. Yakın zamanda bunun ön duyurularını yaptık. Adana’da da ilk etapta Seyhan Şambaya’ta yapılacak kampus için duyuruda bulunduk. Projelerini kamuoyundan talep ediyoruz. Bu açıdan bakıldığında Türkiye için çok önemli bir gelişme. Yeni bir uygulamadır.”

Meslek liselerine özel sektörün neredeyse hiç yatırım yapmadığını açıklayan Dinçer, organize sanayi bölgeleri, işadamlarının meslek liselerini açmaları halinde onlara da öğrenci başına teşvik vereceklerini aktardı. Yakında konuyla ilgili tebliğin çıkacağını dile getiren Dinçer, en az 5 bin lira olmak üzere öğrenci başına teşvik verecekleri bir uygulamayı da hayata geçirdiklerini vurguladı. Dinçer, Bu açıdan özel sektörün eğitim alanına girmesinin mahçup olunacak bir şey değil, tam tersine gurur duyulacak bir şey olduğunu hatırlattı.

ÖĞRENCİLER KIYAFETİN SERBET BIRAKILMASINA ‘HAYIR’ DEDİ

Okulda çiçeklerle karşılanan Dinçer ile öğrenciler arasında ilginç diyaloglar yaşandı. Bakan Dinçer’in “Aramızda kalsın. Okullarda kıyafetin serbest bırakılması güzel oldu mu?” şeklindeki sorusuna öğrenciler hep bir ağızdan ‘hayır’ cevabını verdi.

Editör: TE Bilisim