‘Millî Mücadele’nin Dinci Muhalifleri’ ‘Millî Mücadele’nin Dinci Muhalifleri’
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, her zaman siyasetin kendine çeki düzen vermesi gerektiği gibi medyanın da kendini kontrol etmesi ve çekidüzen vermesi gerektiğini düşündüğünü söyledi. Bakan Yıldız, "Geçmişte medyanın gücünü çok fazla zamanlar oldu. Bütün sistemleriyle beraber yalnızca yerel ve ulusal basın için değil siyasetiyle, kamu otoritesiyle, yargısıyla bütün yönleriyle beraber aslında kendimize yeni Türkiye'de tekrar bir çekidüzen vermemiz lazımdır diye düşünüyorum. Öncelikle kendimizden de başlayarak bunu söylemenin daha doğru olacağı kanaatindeyim." diye konuştu.

Taner Yıldız, beraberindeki milletvekilleri, Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ile Basın, Yayın ve Enformasyon İl Müdürlüğü ile Kayseri Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği yerel ve bölgesel medya buluşmasına katıldı. Gazetecilerle kahvaltıda bir araya gelen Bakan Yıldız, burada açıklamalarda bulundu. Medyaya yönelik uyarıları olan Bakan Yıldız, "Özellikle doğru, dürüst ve objektif habercilik yapan değerli meslektaşlarınıza bir kez daha arkadaşlarım adına da teşekkür ediyorum. Kamuoyundaki birçok hadisenin, olayın aydınlanmasında, sizlerin büyük payı var. Şeffaf bir şekilde paylaşılmasında sizlerin büyük payı var. Malum siyasetin, basının bütün toplumun dinamiklerinin aslında ne kadar akredite olduğuna dair bir çok araştırma ve anketler yapılıyor. Biz son 12 yıllık AK Parti hükümetlerimizle beraber, siyasetin belli bir seviye kazanmasına saygınlığının artmasına sebep olacak bir çok davranışlarda bulunmaya çalışıyoruz ve bunu bir ilke olarak da edindik. Aynı şekilde basın mensuplarının da kendine has bir yapısı var. Ama bunun istisnaları olmuyor değil. Amerika'daki kitle iletişim araçlarına duyulan güven 1970'li yıllarda yine araştırmalara göre yüzde 70 iken, 90'lı yıllarda 50'lere, 2000'li 40'lara düşüyor. Bu Türkiye'de yüzde 25'ler civarında. Tabii ki bilginin doğruluğu, haberin doğruluğu konusunda bir şüphe çağı yaşıyoruz. Sınırsız bir erişimin aslında özgürlük, kişisel bilgilere ulaşmanın da hak olarak görüldüğü bir zamandayız. Ülkemizde de devlet yapısına paralel bir yapı kurmak isteyenler de kendilerine bunu hak olarak gördüler." diye konuştu.

Atılan manşetlerle bir kısım manipülatif, spekülatif haberler doğurulabileceğine işaret eden Yıldız, "Doğru dürüst ve objektif habercilik yapanları tenzih ederek söylemek istiyorum. Bir tweetle insanlar, çok farklı yönlere yönlendirilebiliyorlar. Birçok hadisede bunu gördük. Tabii ki görevlerini doğru ve dürüst yapan gazeteci arkadaşlarımızı tenzih ediyoruz. Ama bunları yaşadık." Gezi olaylarında ve bazı başka olaylarda gördük."şeklinde konuştu. Halkı temsil etmeyen, kendi çıkarlarına öncelik veren ve bunu demokratik topluma zarar verme pahasına yapanların olduğunu savunan Yıldız, bunun mutlaka gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Her zaman siyasetin kendine çeki düzen vermesi gerektiği gibi, medyanın da kendini kontrol etmesi ve çekidüzen vermesi gerektiğini söyleyen Yıldız, "Bütün sistemleriyle beraber yalnızca yerel ve ulusal basın için değil siyasetiyle, kamu otoritesiyle, yargısıyla bütün yönleriyle beraber aslında kendimize yeni Türkiye'de tekrar bir çekidüzen vermemiz lazımdır diye düşünüyorum. Öncelikle kendimizden de başlayarak bunu söylemenin daha doğru olacağı kanaatindeyim." diye konuştu.

Genel seçimlerin yaklaştığını anımsatan Bakan, "Bu dönemde de en çok yorulanlardan birisi de siz medya çalışanları olacak. O yüzden ben her birinizle kazasız, belasız bir görev dönemi diliyorum." dedi.

"DİYARBAKIR BELEDİYE BAŞKANI KENDİ ARKADAŞINDAN BORÇLARI DEVRALDI"

Bakan Taner Yıldız, Diyarbakır ve beraberinde 5 ildeki elektrik kesintisi, borçları ile ilgili değerlendirmede Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile ilgili ilginç açıklamada bulundu. Bakan, belediye başkanının kendi dönemi dışındaki eski borçları kabul etmediğine ilişkin değerlendirmede bulunarak, şunları söyledi: "Hiçbir vatandaşımızın enerjisiz kalmasını istemeyiz, bu doğru da değil. Ancak ödemeyle ilgili taleplerini ortaya koymalıdırlar. Diyarbakır Belediyesi'nin tutumunu ibretle izliyorum. Batman Belediyesi, ödemeyle ilgili planını sundu ve kabul edildi. Aynı siyasi görüşe sahip olmasına rağmen Diyarbakır Belediyesi başka bir yol seçiyor. Diyarbakır Belediyesi, 'Ben bizden önceki borçları kabul etmiyoruz, bizim dönemimizdeki borçları öderiz' diyor. Halbuki kamu hizmetinde devamlılık esastır ve borçlarda da bu böyledir. Belediyenin geçmiş borçlarını kabul etmemek diye bir şey olmaz. elektrik şirketinin 256 milyon TL civarında alacağı var. Borcu yapılandırmak ayrı, borcu inkar etmek ayrı. Orada binaların önünü kazdılar. Belediye bu konuda haklı olabilir ama hizmetin sürmesi gerekir. Biz 13 milyar dolarlık özelleştirme gelirimizi aldık ve 77 milyon vatandaşımıza dağıttık. Ödemek isteyenler, ödeme planlarını sunacaklar, şirket oturacak onlarla anlaşma yapacak. Ama benim hiçbir borcum yok, ödemeyeceğim, derse, biz Edirne’den Kars’a 77 milyon vatandaşın hakkını yemek olur. Diyarbakır’daki durumdan biz de rahatsızız."

"PETROL FİYATLARI ETKİLENMEYECEKTİR"

Suudi Arabistan Kralı'nın ölümünün petrol fiyatlarına nasıl yansıyacağının sorulması üzerine Bakan Yıldız, Suudi Arabistan Kralı'nın ölümünden üzüntü duyduklarını dile getirdi.

Yıldız, "Dünyadaki petrol fiyatları 2 dolar daha düştü. Suudi Arabistan’ın petrol üretimiyle ilgili politikaları, kralın ölümüyle ilgili değişecek değil. Üretim devam ediyor. Bu nedenle Suudi Arabistan’ın ve Amerika’nın petrol fiyatlarıyla ilgili değişiklik yapmayacaklarını açıkladı. Bu durumda şu anda petrol fiyatları 48 dolarlar civarında. Bu artabilir de düşebilir de." dedi.


Bakan Taner Yıldız, kayıp kaçak bedelleri ile ilgili paranın tahsili noktasında kaymakamlıklarda çok sayıda dosya biriktiğini, ödemelerin şirket üzerinden yapılmasının doğru olabileceği yönündeki sorusu üzerine de, “Kayıp-kaçakla alakalı bir kanun tasarısı gündeme getireceğiz. Bu davalarda bireysel başvuruya göre karar veriliyor.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim