MHP'li Başkan Sayıştay'ı Göreve Çağırdı: AK Partili Belediye Toplu Konut Parasıyla Bitcoin Almış! MHP'li Başkan Sayıştay'ı Göreve Çağırdı: AK Partili Belediye Toplu Konut Parasıyla Bitcoin Almış!
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye’de milli kaynaklar ile savunma sanayisinin yüzde 54’ünü karşılayabilen bir seviyeye geldiklerini söyledi. 2012’de savunma sanayi olarak 1.2 milyar dolarlık ihracat yaptıklarını aktaran Bakan Yılmaz, savaş uçağı dışında savunma sanayinin ihtiyacı olan tüm ürünleri ürettiklerini dile getirdi. Yılmaz, "Yerli savaş uçağının da tasarım çalışmaları başladı." dedi.

Konya’nın Akşehir ilçesinde AK Parti Siyaset Akademisi programına katılan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, savunma sanayinin ihtiyaçlarınıan büyük bir çoğunluğunu milli kaynaklar ile karşılayabilir bir düzeye geldiklerini dile getirdi. Dünyadaki en zor sanayilerden birinin savunma sanayi olduğunu anlatan Bakan İsmet Yılmaz, "Savunm sanayi, dünyada rekabetin en fazla olduğu alanlardan biridir. Yüksek miktarda yatırım gerektiriyor. Biz silahlı kuvvetlerimizin ihtiyacı olan her savunma sanayi ürününü üretmeyi amaçlıyoruz. Bu ihtiyacın yüzde 55’ini üretebilir seviyesine geldik. Kendi milli gemimizi yapıyoruz, Milgem. Kendi milli helikopterimizi yapıyoruz. Kendi insansız hava aracımızı yapıyoruz. Kendi Altay tankımızı yapıyoruz." dedi.


"ALTAY’IN PROTOTİPİ İÇİN 1 MİLYAR DOLARDAN FAZLA KAYNAK AYIRDIK"

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, milli kaynaklarla üretilen Altay tankının dizaynı, testleri ve prototipini elde etmek için 1 milyar doların üzerinde kaynak ayırdıklarını anlattı. Yılmaz, her ülkenin tank için bu kadar kaynak ayıramayacağını söyleyerek şunları söyledi: "Eğer bir tankın fiyatının 10 milyon dolar olduğunu düşünürseniz sadece bir prototip veya bu teknolojiyi üretmek için 1 milyar doların üzerinde bir kaynak ayırmanın önemini takdir edersiniz. Her ülke bu kadar kaynak ayıramaz. Sadece tank değil, Atak Helikopterimiz de var. Anka insansız hava aracımız var. Mini insansız hava araçlarını üretiyoruz."


"ANADOLU’DA YAŞAYABİLMEK İÇİN ORDUMUZ GÜÇLÜ OLMALI"

Ekonomisi güçlü olmayan ülkelerin ordusunun da güçlü olamayacağını dile getiren Bakan Yılmaz, 2023 hedeflerine ulaşmak için savunma sanayisi olarak 25 milyar dolar ihracat hedeflediklerini dile getirdi. ‘İstikrarın olmadığı topraklarda önünüzü göremezsiniz.’ diyen Bakan Yılmaz “Ekonominiz iyi olsa, ancak güçlü bir silahlı kuvvetleriniz yoksa bu coğrafyada kalabilmek mümkün değildir. Anadolu, tarih sayfalarında kaybolmuş binlerce uygarlığın mezarlığıdır desek yeridir. Onlardan eğer bugüne iz kalmamışsa bir sebebi de ülkelerini savunacak güçlü bir ordularının olmamasıdır. Zor bir coğrafyada halkınızı, milletinizi ve değerlerinizi koruyacak gücünüz varsa ayakta kalırsınız. Dünyanın bir çok ülke var, kişi başına düşen milli gelirleri 50 bin doların üzerinde ancak ordusu yok denecek seviyede. Bu ülkelerin dünya siyasetine ne yön verici ne de yönlendirici olduğundan bahsedilemez.” dedi.

"YERLİ SAVAŞ UÇAĞIMIZIN TASARIM ÇALIŞMLARI BAŞLADI"

Savunma sanayi olarak ordunun ihtiyaç duyduğu bir çok ürünü ürettiklerini anlatan Milli Savunma Bakanı şöyle konuştu “Tankımızı, topumuzu, tüfeğimizi üretiyoruz. Üretemediğimiz sadece savaş uçağı var. Savaş uçağının da şuanda tasarım çalışmaları başladı. Ancak bunlar bugünden yarına olacak şey değil. Bir projeye başladığınızda çıktısını 10-15 yılda alıyorsunuz. Dolayısıyla kendi savaş uçağımızı yapabilme konusunda da bir çalışma başlattık. İnşallah Türkiye’nin 100. Yılına giderken bundan çok olumlu bir sonuç alarak milletimizin önüne çıkacağız.”

"2023’TE 25 MİLYAR DOLAR İHRACAT HEDEFLYORUZ"

Bakan Yılmaz, savunma sanayinin milli ekonomiye katkıları hakkında şu bilgileri verdi: "2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomi ülkesi arasına gireceğimizi söyledik. Bunu başarabilmek için 500 milyar dolarlık ihracat yapabilmemiz lazım. Şuandaki ihracatımız 150 milyar doların üzerinde. Hedefimize ulaşabilmek için yüksek teknolojiye sahip katma değeri yüksek ürünler üretmemiz lazım. Bugün Türkiye’nin ihracatının kilogram değeri 1-2 dolar civarnda geziyor. Ancak Atak Helikopterinin kilogramı 5 bin dolar. Bu helikopteri ihraç ederseniz kilogramı karşılığında 5 bin dolar alacaksınız."

Türkiye’nin 100. Yılında savunma sanayi olarak 25 milyar dolarlık ihracat hedeflediklerini aktaran Bakan Yılmaz, şunları söyledi: “Göktürk 2 uydumuzu yaptık. Bu uyduyu ihraç edersek kilogramı 200 bin dolar. İşte ileri teknoloji katma değerli ürünlerle bu örnekle göstermek istiyorum. 2023 yılında dünyanın en büyük ekonomisi olacaksak bizim katma değeri fazla yüksek teknolojiye sahip ürünleri üretip ihraç edebilmemiz lazım. 2023 yılında ihracatımızın içinde savunma sanayimizin payının 25 milyar dolar olmasını düşünüyoruz. 2012’de savunma sanayimiz 1.2 milyar dolarlık ihracat yaptı. 4 milyar dolar bir cirosu var. 600 milyon doların üzerinde bir argemiz var. Türkiye’de argeye en fazla kaynak ayıran sektör arge sanayisidir desek yeridir. Türkiye’de savunma sanayisindeki en büyük iki şirketimiz dünyadaki en büyük 100 şirket yer almıştır. Biri Aselsan, biri de Tutaş.”

Editör: TE Bilisim