Milli egemenliğimiz kaldı mı? Milli egemenliğimiz kaldı mı?
MHP Manisa Milletvekili Zeynel Balkız, Gördes ilçesindeki Gördes Barajı'nın imalat hatası ve önlenemeyen su kaçağı sebebiyle 100 milyonluk bir zarar meydana geldiğini söyledi. Balkız, bu 100 milyonluk zararın halkın cebinden çıkarılarak karşılandığını kaydetti.

Milletvekili Balkız, Gördes Çayı üzerinde yapımına 2000 yılında başlanan ve 17 Ocak 2009'dan itibaren su tutulan barajın, imalat hatası ve önlenemeyen su kaçağı sebebiyle tamamen boşaltılmak zorunda kalındığını belirtti. Bu meselenin başından beri takipçisi olduğunu hatırlatan Balkız, “Burada bir mühendislik hatası değil, idari hatayla bilerek ve kasıtlı bir şey var. Barajın henüz yapımı bitmeden inşaat faaliyetleri tamamlanmadan devriye alınmış olmasıyla meydana gelen kaçak bugüne kadar sürdü. Bununla ilgili Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na soru önergesi vermiştim. Soru önergesinde bu barajın gövde inşaatının önündeki kirlenme ve su geçirmezlik faaliyeti yapılmadan baraj devriye alınmak suretiyle sadece 9 Eylül’de İzmir’e su vereceğiz vaadini yerine getirmek bahanesiyle yapılması gereken inşaat faaliyetler eksik bırakılmıştı. Nitekim 4 yıllık sürede baraj bir türlü doldurulamadı kaçaktan dolayı ve en son bizim istediğimiz noktaya geldi. Barajın tamamını bu sene boşaltmak mecburiyetinde kaldılar.” dedi.

Sadece barajın kirlenmemesi ve su geçirmezliğinin tamamlanması için 20 milyon liranın üzerinde bir ek masraf yapılacağını aktaran Balkız, “Ama zarar bundan ibaret değil. Asıl zarar 4 yıldan beri verilmesi gereken sulama suyunun Gölmarmara Ovasına verilememesi ve verilmesi gereken miktarda da kullanma suyunun İzmir’e verilememesidir. Bunların kayıpları eklendiğinde ve barajın da yarım inşaatın da bu sene yapılması halinde en az 3 yıl daha suyun birikmesi beklendiğinde tam 7 yıllık bir kullanım kaybı söz konusudur.” diye konuştu.

'GÖRDES BARAJINDAN DOLAYI VATANDAŞIN CEBİNE 100 MİLYON LİRALIK HIRSIZ ELİ GİRDİ'

Yapılan hesaplamalara göre bu zararın toplam 100 milyonluk bir zarar olduğunun altını çizen Balkız, “Bu zararı kim karşılayacak. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na sorduğum soru önergesi buydu. 100 milyonluk bir zarar bir Bakanın veya o gün için bir Başbakanın bir efelenmesiyle maalesef meydana gelmiştir. Bizim hukuk sistemimiz hala bürokratı ve idareciyi, hükumeti korumaya elverişli, gevşek zeminli bir hukuk sistemi olduğu için maalesef bunlar açığa çıkmıyor. Halkın kayıpları yine halkın cebinden çıkarılarak karşılanıyor. Bugün sadece Gördes Barajından dolayı bizim vatandaşlarımızın cebine 100 milyon liralık hırsız bir el girmiştir. Üzüntülerimi belirtmek istiyorum. Ama şunu da belirtmek istiyorum. Nerede cumhuriyet savcıları, nerede başbakanlık müfettişleri, nerede bakanlık denetçileri niye bunları hesaplamıyorlar. Biz bunları kamuoyuna 3 defa getirdik. Neden bunlar denetlenmiyor?” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim