31 Mart 2024 seçimlerini nasıl okumalıyız? 31 Mart 2024 seçimlerini nasıl okumalıyız?
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan'daki sorunların Türkiye'yi etkileyebileceğini söyledi. Erdoğan, "Krizin etkilerinin aşılması noktasında her türlü işbirliğine hazırız. Biz, küresel ölçekte koordinasyon eksikliğini krizin en önemli nedenleri arasında görüyoruz." dedi.

Türk - Yunan İş Forumu Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirildi. Toplantıya Yunanistan Başbakanı Antonio Samaras ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da katıldı.

Başbakan Erdoğan forumda yaptığı konuşmada, bir önceki toplantıda imzaladıkları protokollere değindi. 25 belgeyi imzaladıklarını belirten Erdoğan, “Atina’da daha önce 22 belgeyi imzalamıştık. Türkiye ile Yunanistan ilişkilerini örnek bir şekilde ilerletiyor. Küresel kriz ortamına rağmen, ikili ticaret hacmimizi yükseltmeye devam ediyoruz. 4 milyar dolar olan ticaret hacmi 5 milyar dolara ulaştı. Bunların yeterli olmadığını bu seviyelerin Türkiye ile Yunanistan arasında istediğimiz rakamı ifade etmediğini ortak irade ile belirledik. Bu seviyeyi ‘10 milyar dolar seviyesine çıkarmalıyız’ dedik. İnanıyorum ki bu adım atılır. 2015 yılı sonu itibarıyla kararlılığımızı ortaya koyalım ve bu işi gerçekleştirelim. Birbirleri ile sorunlar yaşamış çok sayıda ülke var. Bunun en yakın örneği Avrupa. AB üyesi birçok ülke geride bıraktığımız yüz yıl içinde çok kanlı savaş yaşadı. Bugün sorunları çözerek AB gibi dünyanın en önemli barış projesini hayata geçirdiler.” diye konuştu.

AB üyesi ülkelerin geçmişte aralarında sorunlar yaşadığını ancak şimdi barış ortamında bir araya geldiklerini hatırlatan Erdoğan şöyle devam etti: “AB’nin siyasi sosyal ekonomik yapısı vardır. Ülkeler için çekişmenin maliyeti her açıdan ağırdır. Bu maliyet kimi zaman can, kimi zaman mal, kimi zaman vakittir. Barış, uzlaşma, diyalog ülkelerin refahını artıran fırsatlardır. Geçmişte yaşananları geleceğe taşımak yeryüzünde hiçbir ülke için çıkış yolu olmamıştır. Türkiye geçen yüzyılın başında savaştığı her ülke ile barış tesis etmiştir. Ancak acıları olumsuzlukları sıcak tutan kin intikam ve öç alma duygusu ile hareket eden ülkelerle barış ortamı tesis edilememiş, o ülkelerin kalkınma seviyeleri geri kalmıştır. 10 yıldır son derece samimi şekilde bu türden husumetlerin sona ermesi için mücadele ediyoruz.Aramızdaki meselelerin üzerine cesaret ve samimiyetle gidiyoruz. Bunları çözüp aşmak için yoğun gayret gösteriyoruz. Başarı sağladığımız konular var. Umutlarımızın arttığı konular var. Bu anlayıştan hareketle Yunanistan ile ilişkilerimizi olması gereken seviyeye ulaştırmak için çabalıyoruz. Yunanistan’da sorunları çözme konusunda destek verdi, katkı sağladı. İyi niyet içinde çalışmalarımızı sürdürdük. Bizler gelip geçiciyiz, ama ülkeler milletler bu süreci devam ettirecek olanlardır. Ben de gidiciyim. Benden sonra gelecek olanlar attığımız temel üzerinde yükseltmesi gerekir. Yunanistan da nasıl aşırı uçlar varsa Türkiye’de de var. Attığımız adımları kıskanan buna tahammül edemeyenler var. Ama biz bunlara kulak asmamalıyız. Ülkelerimizin geleceği için gelecek kuşaklar için kulak asmamalıyız. Biz geleceğe barışı el birliği iş birliğini taşımalıyız.”

Rum vatandaşlarla Batı Trakya'da yaşayan Türklerin gönül köprüleri olması gerektiğini dile getiren Erdoğan, “Rum vatandaşlarımla Batı Trakya’daki soydaşlarımız arasında gönül köprülerimiz olması gerekir. Bunu başarmamız gerekir. 10 yılda engelleri aşarak ön yargıları geride bırakarak yolumuza devam ediyoruz. Bu bize yetmez. Bu seviye bizi tatmin etmez. Çözülemeyecek hiçbir sorun yok. Erdoğan ve Samaras hükümeti olarak ortaya irade koyacağız. Siyasetçi çözüm için irade koyacak. Bu iradeleri koyduğumuz zaman yıllarca çözülemeyecek sorunları çözeriz. İş adamlarımızın önünde engeller mi var birileri bunu tahrik mi ediyor? Bunları kaldırmamız lazım. 10 milyar doları da yakalarız. Birlikte üçüncü ülkelerle müşterek işler de yaparız. İyi niyetle içtenlikle hareket ettiğimizde Türkiye ve Yunanistan’ı istikrar içinde yukarıya taşıyabiliriz. Yunanistan’ın yaşadığı sorunlar Türkiye’yi etkiler. Krizin etkilerinin aşılması noktasında her türlü işbirliğine hazırız. Biz küresel ölçekte işbirliği koordinasyon eksikliğini krizin en önemli nedenleri arasında görüyoruz. Türkiye’nin AB üyeliği gerek Yunanistan gerek bölge için önemlidir. Yunanistan’ın bundan sonraki süreçte bize vereceği destekle AB’de yer alması Türkiye’ye katkı sağlayacaktır. Üyelik Yunanistan’a önemli fayda sağlayacaktır. Yunanistan’ın bundan sonra da aynı şekilde desteklemesi arzumuzdur.” ifadelerini kullandı.

Yunanistan Başbakanı Antonio Samaras forumda yaptığı konuşmada, her iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiye dikkat çekti. Komşu ülkelerin arasındaki girişimciliğin, her iki ülkenin ekonomisinin kalkınması için önemli olduğunu vurgulayan Samaras, “Türkiye bir kalkınma yörüngesindedir. Kendi krizini aşmıştır. İşbirliği yapmanın tam zamanıdır. Yeni istihdam alanları yaratmak için işbirliği yapmalıyız. Kararlı bir şekilde yolumuza devam ediyoruz. Reformlar yapıyoruz. Bu çaba ve irade uluslar arası alanda kabul görmektedir. Dost Türkiye çağdaşlaşmaktadır. 2012 yılında Türkiye Yunanistan’a gönderilen ürünlerde onuncu sırada yer aldı. Yunanistan’ın ihracat yaptığı 6. ülke haline geldi. Son 6 yılda Türkiye’deki Yunan yatırımlarında ciddi artış görünmektedir.” diye konuştu.

Çoklu alanlarda işbirliğinin öne çıkacağını dile getiren Samaras, “İkili olduğu kadar çoklu alanda işbirliği öne çıkacaktır. İkili yatırım işbirliğinde özellikle ortaklıklar kurmada ön plana çıkacaktır. İkili ilişkiler başka işbirliği alanlarında geniş alanlar kapsamaktadır. Denizcilik, kara ve hava taşımacılığı. Bu işbirliğinin desteklenmesi iş adamları ve kurum-kuruluşların talebidir. Yunanistan’dan Türkiye’ye çok sayıda turist gitmektedir. Türkiye’den Yunanistan’a daha çok turistin gelmesini arzu ediyoruz. Yerinde vize verilmesini kolaylaştırıyoruz ve genişletiyoruz. Bu sayede büyük şirketler, orta ve küçük işletmeler çok şey kazanabilir.Türk-Yunan işbirliğinin geleceği umut vericidir. Her şekilde girişimcilik konuları iki hükümet arasındaki köprüdür.” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim