Yeni bir milliyetçilik yaklaşımı arayanlara! Yeni bir milliyetçilik yaklaşımı arayanlara!
Mardin Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, Büyükşehir Yasası'nın şehir ve ilçelerin cazibesini arttıracağını söyledi. Ayanoğlu, "Uygun bir personel politikası ile daha verimli ve daha etkin çalışmaların yapılacağı da açıktır. Bu sebeple yerel bazda kalkınma süreci daha çok hızlanacaktır." dedi.

Büyükşehir Belediyesi bilgilendirme toplantısı Mardin'de yapıldı.Toplantıda, 13 ilde büyükşehir belediyesi ve 26 ilçe kurulmasını öngören kanunla ilgili bilgilendirme yapıldı. İçişleri Bakanlığı ile Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) işbirliğinde gerçekleştirilen toplantıya TBB Genel Sekreter Yardımcısı Cevdet Sökmen, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Emin Bilmez, Mardin Valisi Turhan Ayvaz, Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu İlçe Belediye Başkanları, İlçe kaymakamları birim amirleri ve çok sayıda belediye çalışanı katıldı.

Toplantıda açılış konuşmasını yapan Mardin Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, Büyükşehir Yasası'yla sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleşeceğini belirterek, Türkiye’de yerel yönetim sisteminde kanun değişikliği ile önemli değişikler getirildiğini belirtti. Yerel ve bölgesel kalkınmanın gerçekleştirilmesinde yeni bir anlayışın hakim olmaya başladığını belirten Ayanoğlu, "Mardin’in de aralarında bulunduğu 13 ilin büyükşehir belediyesi ile birlikte toplam Büyükşehir sayısı 29’a yükseldi. Büyükşehir yasası yeni bir düzenleme getirirken, katılımcı müzakereci ve istişareye doğal bir modeli de beraberinde getirmektedir. Kaynakların yerinde ve etkin kullanılması ile birlikte sürdürülebilir kalkınmanın da bu yasa ile önü açılmaktadır." dedi.

Büyük projelerin il genelinde uygulanabilmesinin yolunun da açılacağını belirten Ayanoğlu, şöyle konuştu: "İl, ilçe, belde, köy ve mahallelerin alt yapıları (içme suyu, kanalizasyon vs.) elden geçirilmesinin önü açılmaktadır. Bu şehir yasası ile belediyelere aktarılacak vergi gelirleri payları da arttırılacağından hizmet yapmanın önü açılmaktadır. Yasa, şehir ve ilçelerin cazibesini daha çok arttıracaktır. Uygun bir personel politikası ile daha verimli ve daha etkin çalışmaların yapılacağı da açıktır. Bu sebeple yerel bazda kalkınma süreci daha çok hızlanacaktır."

Daha önce Vali'den istenen hizmetlerin bu yasayla birlikte artık seçilmişlerden isteneceğini anlatan Başkan Ayanoğlu, "Her şeyden önemlisi vatandaş hizmet talebini seçilmiş belediye başkanından ve belediye meclis üyesinden isteyecektir. Daha önce vali’den istenen yol ve su hizmeti şimdi seçilmişlerden talep edilecektir. Hizmeti yapamayanlardan vatandaşın seçimlerde hesap sorması da mümkün olacaktır. Gerçek demokrasi bu yasa ile kendisi daha çok belli edecektir. Bu sebeple Büyükşehir Yasası'nın Mardinimize vatandaşlarımıza hayırlar güzellikler getirmesini temenni ederim." diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından, toplantıda 6360 sayılı 13 ilde Büyükşehir Belediyesi ve 26 ilçe kurulması ile bazı Kanun ve Kanun hükmünde Kararnamelerde değişik yapılmasına dair Kanun kapsamında bilgilendirme yapıldı. TBB Genel Sekreter Yardımcısı Cevdet Sökmen, 6360 sayılı yasa hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

Editör: TE Bilisim