Suriyeli ve İranlıların nasıl üniversite hocası yapıldığı ortaya çıktı Suriyeli ve İranlıların nasıl üniversite hocası yapıldığı ortaya çıktı
 Hükümetin yeni anayasa ile birlikte uygulamaya geçirmek istediği başkanlık sistemini halk istiyor mu? AK Parti bu sorunun yanıtını bulmak üzere halka gitti. Ancak başkanlık sistemi konusunda halkın düşünceleri bekleneni vermedi.

Yapılan başkanlık sistemi anketine göre halkın yüzde 52’si başkanlık sistemine karşı ve mevcut parlamenter sistemin devam etmesinden yana.

Sözcü gazetesinden alınan bilgiye göre, AK Parti tarafından Varyans Araştırma Şirketi'ne yaptırılan başkanlık sistemi anketinden hükümetin canını sıkacak sonuçlar çıktı. Anayasa'nın değiştirilmesi konusunda büyük bir kararlılık (yüzde 78) ortaya çıkarken, başkanlık-yarı başkanlık konusunda halkın sisteme destek vermediği sonucuna varıldı.

Araştırmanın Türkiye genelinde 25 ilde, 5 bin 68 kişiyle yüz yüze yapıldığı ifade edilirken 'Türkiye Kamuoyunun Anayasa Yapım Sürecine Bakışı' başlığı altında hazırlanan rapor parti yöneticilerine sunuldu.

PARLAMENTER SİSTEM BİRİNCİ

Türkiye'de sistem değişikliği konusunda yöneltilen soruda parlamenter sistemi destekleyenlerin oranı birinci çıktı. Türkiye'nin hangi sistemle yönetilmesi gerektiği sorusuna verilen cevaplar şöyle oluştu: Parlamenter sistem yüzde 29.2, başkanlık sistemi yüzde 27.6, şu anda uygulanan sistem yüzde 27.3, yarı başkanlık sistemi yüzde 11.4 ve cumhurbaşkanının partili olduğu sistem yüzde 4.4...

BDP'LİLER DE İSTEMİYOR

Başkanlık sistemi tartışmasında AK Parti'nin kendi seçmen tabanının yarıdan fazlasının da destek vermediği görülüyor. Başkanlık/ yarı başkanlığa, AK Parti'ye oy vereceğini söyleyen seçmenin yüzde 48.3'ü destek verirken, destek vermeyenlerin oranı yüzde 51.7 olarak çıkıyor. Parlamenter sisteme en çarpıcı destek ise BDP tabanından geldi. BDP'lilerin yüzde 43.3'ü bu sistemi istiyor.

Editör: TE Bilisim