Suriyeli ve İranlıların nasıl üniversite hocası yapıldığı ortaya çıktı Suriyeli ve İranlıların nasıl üniversite hocası yapıldığı ortaya çıktı
Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde sel nedeniyle yıkılan apartmanda arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.   
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) Batı Karadeniz'deki sele ilişkin yapılan açıklamada, sel nedeniyle Kastamonu'da 25, Sinop'ta 2 kişinin hayatını kaybettiği, Bartın'da kaybolan bir kişiyi arama çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

Onlarca kişinin hayatını kaybetmesine neden olan durumla ilgili konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, felaketin bölgede etkili olan aşırı yağışlar nedeniyle yaşandığını dile getirdi. Felakete Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde HES'lerin (Hidroelektrik santrali /su elektrik stansiyası) patlamasının neden olduğu iddialarına karşı çıkan ve "Meteorolojik olarak bakıldığında belki 50-100 yıldır yaşanmayan bir afetle karşı karşıyayız." diyen Bakan Pakdemirli, şöyle konuşmuştu:

"Sosyal medyada ve çeşitli haber kaynaklarında Kastamonu Bozkurt'taki HES'le ilgili problem olduğu söyleniyor. Burada HES'le alakalı bir problem yok. 'Regülatör kapakları, taşkın esnasında açılıyor, ondan patladı' diyorlar ama böyle bir durum söz konusu değil. Genelde HES'ler bu işin sebebi yerine genelde bana göre mağduru oluyor. HES'ler taşkınlardan negatif etkileniyor. Taşkına sebebiyet verebilecek bir regülatör değil, günlük bir regülasyon amacı var. Ama su seviyesi oldukça yüksek. Mevcut taşkın tesislerimizin de üstüne çıkan gayrinizami ve doğalın dışında su akışı var." sözleriyle yanıt verdi.

Diğer yandan uzmanlar, konunun sel felaketinin de ötesinde teknik nedenlerden ötürü yaşandığını dile getiriyor.

İnşaat mühendisi Kubilay Kaptan: Üstü örtülen büyük bir suç var

İnşaat mühendisi Doktor Kubilay Kaptan, Bakan Pakdemirli'nin "HES'ler de mağdur durumdadır" ifadesine, Twitter hesabından yazdığı Twit zinciri ile tepki gösterdi.

Kaptan, "Bakan dedi ya, HESler de mağdur durumdadır diye. Üstü örtülen büyük bir suç var bence: *Ezine Çayı üstünde iki adet HES barajı var.  
Biri Bozkurt’ta diğeri ise daha uzakta. Ezine’nin Karadeniz’e döküldüğünü de belirtelim. 

Olan şudur: Yağmur yağar. Barajın arka tarafında su birikmeye başlar. Yağmur devam ettikçe birikme devam eder. Artık sular baraj gövdesinin üst kotuna yaklaşmaktadır.

İşte bu durum için barajlarda dolusavak dediğimiz su tahliye sistemleri devreye girer."

"Gelin görün ki HES barajlarının büyük çoğunluğunda dolusavak yoktur, yapılmamıştır. Dolusavak olmadığı için baraj gövdesinin arkasında biriken sular kapaklar açılarak serbest bırakılır. Binlerce metre küp su büyük bir hızla, önüne gelini içine alarak Karadeniz’e doğru akmaya başlar*." diyen Kaptan, daha sonraki iletisinde "* kârlarından olacaklar diye dolusavak yapmayanların ve bunu zorunlu koşmayanların, denetlemeyenlerin nelere yol açtıklarını görüşlerinize bırakıyorum*." ifadelerine yer verdi.

İklim değişikliği: Bu yaza damga vuran orman yangıları, sıcak hava dalgaları ve sel felaketleri
"Suçu boşuna aşırı yağışa atmayalım"

Paleosismoloji, deprem jeolojisi, aktif tektonik, sismotektonik, neotektonik, yapısal jeoloji uzmanı Doktor Ramazan Demirtaş da, sosyal medya hesabından Bozkurt'ta bulunan Ezine Çayı'ndaki selin nasıl afete dönüştüğünü değerlendirdi.

ALINTI

Editör: TE Bilisim