YAD Tonyukuk Danışma Kurulu bildiri yayınladı YAD Tonyukuk Danışma Kurulu bildiri yayınladı
Batman Belediyesi Sağlık Merkezi, Batman’da son günlerde baş gösteren kızamık ve uyuz gibi hastalıkların kent genelinde bir salgına dönüşebileceği uyarısında bulunarak ilgili tüm kurumların vakit geçirmeden harekete geçmeleri çağrısında bulundu.

Batman Belediyesi Sağlık Merkezi geçtiğimiz hafta ücretsiz tedavi amacıyla kendisine başvuran Suriyeli göçmenlerde tespit ettiği kızamık vakasından sonra, önceki gün de yine Suriyeli göçmenlerden ikisinde uyuz (gale) vakasını tespit etti.

Son bir yıl içinde özellikle Suriyeli göçmen ve Afgan mülteci akınına uğrayan Batman’da koruyucu sağlık tedbirleri kapsamında göçmenlerin sağlık sorunlarını çözmeye çalışan Batman Belediyesi Sağlık Merkezi, göçmenlerde tespit edilen kızamık ve uyuz hastalıklarının kent genelinde bir salgına dönüşebileceği uyarısında bulundu.

Çetin kış koşullarında hayatta tutunmaya çalışan çok sayıda göçmenin başta barınma, beslenme giyim ve sağlık konularında temel ihtiyaçlarını karşılama imkanından yoksun bulunduğunu dile getiren Batman Belediyesi Sağlık Merkezi doktorlarından Mahmut Çiftçi, daha önceki uyarılarının dikkate alınmadığı için bugün kentteki kızamık vakalarının 50’yi bulduğunu, benzer bir ilgisizliğin sürmesi durumunda son olarak iki göçmende tespit ettikleri iki uyuz vakasının da kentte bir salgına yol açabileceği uyarısında bulundu.

KIZAMIKTAN SONRA UYUZ SALGINI TEHLİKESİ

Belediye Sağlık merkezi olarak kızamık vakasında olduğu gibi tespit edilen iki uyuz vakasından sonra da göçmenlerin kaldığı meskenlere giderek hasta ailelerin tedavi kapsamına aldığını belirten Çiftçi, kentin genelinde önlem alınmasını gerektiren bu tür ciddi vakalar karşısında sağlık merkezinin kapasite ve imkanlarının sınırlı olduğu, ilgili kurumların vakit geçirmeden harekete geçmeleri ve önlem almaları gerektiğini söyledi.

ASIL TEHLİKE OKULLARIN BAŞLAMASI

Çiftçi, açıklamasında "Daha önceden de kamuoyuyla paylaştığımız üzere bu zor şartlar altında kalan bu göçmen ve mülteciler her türlü bulaşıcı hastalık riski ile karşı karşıyadırlar. Nitekim merkezimizde tespit edilen ilk kızamık vakasından sonra bu gün vaka sayısı 50’yi geçmiştir. Yine bu tespit edilen vakalar kayıtlı olanlardır. Gerçek vaka sayısının bunda çok fazla olduğu tahmin edilmektedir. Önceki gün yani 6 Şubat itibariyle merkezimize başvuran Süriyeli göçmenlerden iki kişide Uyuz(Gale) tespit edilmiştir. Tespit üzerine göçmen hastaların ikamet etikleri meskene gidilmiş olup toplam 11 kişiden oluşan iki aileyi tedavi kapsamına aldık. Buradan açıkça ifade etmek istiyoruz ki; daha önce kızamık ile ilgili uyarımız dikkate alınıp gerekli önlemler alınsaydı bu gün kızamık hastalığı bu düzeyde seyretmeyecekti.

Yine okulların açılma arifesinde uyuz ile ilgili hızlı davranıp gerekli çalışmalar yapılmazsa uyuz salgını tehlikesiyle karşı karşıya kalacağımızın bilinmesini özellikle belirtmek istiyoruz." şeklinde onuştu." ifadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim