Osmanlı’nın Kürtleştirdiği  Türkler! Osmanlı’nın Kürtleştirdiği Türkler!
Batman'da kışın kendisini hissettirdiği şu günlerde yöresel bir sebze türü olan yerelmasının tüketimi de arttı. Birçok hastalığa iyi geldiği bilinen, vücut direncini arttırdığı ve vücudu sıcak tuttuğu için Batman'da yoğun şekilde tüketilen yer alması Batman’da Gercüş, Balpınar ve Kozluk’ta yoğun bir şekilde yetiştiriliyor.

Batman’da köy pazarına getirilip satışa sunulan yerelmalarına havaların soğuması ile talep de artmış durumda. Astım, şeker, hemoroit gibi hastalıklara da iyi geldiği söylenen yeralması Batman'da ya et ile pişirilip sabah kahvaltısında ya da bulgur pilavı içinde ve haşlanarak tüketiliyor.

Güney illerinde şalgam olarak adlandırılan yerelmaları çeşitine göre; kırmızı, mor, sarı, beyaz veya iki farklı rengin (alt kısmı beyaz üst kısmı kırmız pembe) bir araya gelmesi ile değişik renkte olabiliyor.

Şekilleri yuvarlak, uzun, uzun yuvarlak, büyüklüğü ise yetiştirme koşulları ve çeşit özelliğine bağlı olarak 5-20 cm çapında ve 5-30 cm boyunda olabilen yerelmaları toprak altında patatese benzer yumruları olan bir sebze türü.

Sebze olarak tüketilen yerelması Adana, Mersin'de mor havuç ile birlikte fermantasyona tabi tutularak şalgam suyu üretiminde de yoğun şekilde kullanılıyor.

Editör: TE Bilisim