Lozan'ı çiğneyen bir “tarihi” tören Lozan'ı çiğneyen bir “tarihi” tören
Batman Kozluk ilçesi Alıçlı köyünde bulunan, üzerinde ilginç figürlerin bulunduğu mezarlıkta inceleme yapan Batman Müze Müdürlüğü uzmanları; mezarların 17. veya 18. yüzyıla ait olabileceğini ve mezar taşlarındaki işaretlerin Alevi ve Yezidi inancını yansıttığını söyledi.

İlginç mezarlıkta inceleme yapan Batman Müze Müdürlüğü uzmanları, elde edilen bulguları Ege Üniversitesi, Dicle Üniversitesi ve Batman Üniversitesi’ndeki akademisyenlerle paylaştı.

Uzmanlar, mezarlıktaki gömülerin doğu batı yönünde olması, mezar taşlarında çizgisel insan betimi, güneş motifinin yanı sıra Arapça yazıların olması bölgede İslam kültürü ile paralellik gösteren bir anlayışın yansıması şeklinde yorumlanabileceğini ancak İslamiyetin bu tür uygulamalara pek olumlu bakmadığı için daha çok Alevi ve Yezidi geleneğindeki uygulamaları hatırlattığını ileri sürdü.

Özellikle iç içe daireler ve karelerin Alevi ve Yezidi geleneği hakkında ipuçlarını işaret ettiğini belirten Batman Müze Müdürü Tenzile Uysal, Alevi geleneğinde günümüzde bile varlığını sürdüren kökeni Akkoyunlulara kadar inen daha çok 'koç' şeklinde mezar taşları ve üzerinde 'hançer', 'kılıç' gibi betimlemelerin bulunduğu geleneğin sürdürüldüğünü hatırlattı.

İşin sosyolojik ve antropolojik boyutuna kadar inecek bir araştırmaya ihtiyaç olduğuna vurgu yapan Uysal, “Atölye sistemi gelişmemiş ve sosyal açıdan fazla alana yayılmamış köy geleneğine göre böylesi basit insan işlemleri bize daha çok etkileşime girmemiş bir köy geleneğini yansıtmaktadır. Şifai araştırmalar en azından son yüz yıl içinde bu köyde Alevi ve Yezidilerin de yaşamış olduğuna dair bir bilgi yok. Fakat tarihleme konusunda bölgedeki Yezidi yaşamının 1700’lerden sonra göç ve değişik nedenlerle yavaş yavaş yok olduğu, bu bilgiler ışığında mezarlıkların 17. veya 18. yüzyılla tarihlenebileceğinin tahmin edilebilir." diye konuştu.

Mezarlığın koruma altına alınacağını belirten Uysal ayrıca mezarların çok güzel bir tez konusu olabileceğini bu konuda araştırma yapmak isteyenleri yönlendirebileceklerini ifade etti.
Editör: TE Bilisim