En Önemli Rızık: Beşerî Sermayemiz En Önemli Rızık: Beşerî Sermayemiz
Bitlis'e bağlı Yolalan beldesinin nüfusu 9 mahalle ve 6 köyüyle beraber 5 bine yaklaşmasına rağmen sağlık ocağında doktor bulunmuyor. Durumu protesto için mahalle muhtarları temsili olarak doktor, hemşire ve ebe rolüne bürünüp sağlık ocağında muayene yaptı.
Merkez Mahallesi Muhtarı Mehmet Hakkı Yeşilçay, "Köylüler bize 'ne yaparsanız yapın köye doktor getirin' diye baskı yapıyorlar. Biz de ne yapacağımız şaşırmış durumdayız. Bazen sağlık ocağını açıp gelen vatandaşlarımızın tansiyonlarını ölçüyoruz." dedi.

Bitlis'e bağlı Yolalan beldesi sağlık ocağına, girişimlerine rağmen personel gönderilmemesi üzerine Merkez Mahallesi Muhtarı Mehmet Hakkı Yeşilçay temsili olarak hemşirelik görevini, Boztepe Mahalle Muhtarı Aydın Gümüş doktorluk görevini, Yeni Mahalle Muhtarı Şerefhan Birsen ise ebelik görevini üstlenerek, seslerini yetkililere duyurmaya çalıştı.
Yollan Beldesi Boztepe Mahalle Muhtarı Aydın Gümüş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bizim beldemizin 3 bin nüfusu var. Aynı zamanda 6 köy beldemize bağlı, yani köylerle beraber 5 bine yakın bir nüfusumuz var. Çok güzel sağlık ocağımız ve yanında 4 daireli sağlık lojmanımız mevcut. Fakat gelin görün ki beldenin bir doktoru yok. 5 bin nüfuslu bir beldenin bir doktoru olmaz mı? 5 aydır doktorsuz olan beldemizde sağlık konusunda çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Sırf doktor olmadığı için ölen vatandaşlarımız var. Belde sakinleri bizi sıkıştırıyor 'Ne biçim muhtarsınız gidin doktor getirin' diyorlar. Biz de muhtarlar olarak gitmediğimiz yer, çalmadık kapı bırakmadık. Fakat her seferinde elimiz boş döndük.” diye konuştu.

“MUHTAR DA, DOKTOR DA HEMŞİRE DE BİZİZ”

Yolalan Merkez Mahalle Muhtarı Mehmet Hakkı Yeşilçay ise Bitlis Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ve Bitlis Valiliğiyle görüştüklerini, ancak aldıkları tek cevabın ya doktorun olmadığı ya da doktorların gelmek istemediği olduğunu söyledi. Durumdan sıkılan köylülerin muhtarlar olarak kendilerini sıkıştırdığını belirten Muhtar Yeşilçay, “Köylüler bize 'gidin ne yaparsanız yapın köye doktor getirin' diye baskı yapıyorlar. Biz de ne yapacağımız şaşırmış durumdayız.” şeklinde konuştu.

Yeni Mahalle Muhtarı Şerefhan Birsen ise
beldedeki sağlık hizmetlerinin aksaması gerektiğini belirterek, bir an önce doktor gönderilmesini istedi.
Köylülerden Nazım Çolak da “Yolalan beldesinde 5 aydır doktor yok, bu yüzden amcaoğlum Süleyman Çolak (55) kalp krizi geçirerek vefat etti. Hastalandığı gibi sağlık ocağına getirdik. Fakat kimse olmadığı için Hizan ilçesine götürene kadar yolda vefat etti. Başka vatandaşlar vefat etmesin diye bir an önce beldemize doktor, hemşire ve ebe gelmesi gerekiyor.” dedi.

"ATANAN DOKTOR İSTİFA ETTİ, PERSONEL SIKINTISINDAN ATAMA YAPILAMADI"

Köylülerin tepkileri üzerine Bitlis Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Yakışır yazılı bir açıklama yaptı. Halk Sağlığı Müdürü Yakışır açıklamasında, 13 Eylül 2010 tarihinde Aile Hekimliği Uygulamasına geçildiğini hatırlatarak, Yolalan Aile Sağlığı Merkezinde aile hekiminin göreve başladığını, ancak 1 Kasım 2012 tarihi itibari itibariyle istifa ettiğini belirtti.

Yolalan Aile Sağlığı Merkezi'nin merkez ilçe Toplum Sağlığı Merkezine bağlı olduğundan Toplum Sağlığı Merkezinden hekim görevlendirilmek istendiğini, fakat yeterli personel olmadığından yapılamadığını açıklayan Mehmet Yakışır sözlerine şöyle devam etti: “Tatvan Toplum Sağlığı Merkezi'nden bir doktor, bir yardımcı sağlık personeli görevlendirilmiş, fakat görevlendirilen doktorun uzmanlık sınavını kazanması nedeniyle 21 Kasım 2012 tarihinde görevinden ayrılmıştır. Aile Sağlığı Merkezi'nde görev yapan aile sağlığı elemanının kanuni hakkı olan doğum iznine ayrılması nedeniyle Hüsrevpaşa Toplum Sağlığı Merkezi'nden geçici olarak yardımcı sağlık personeli görevlendirilmektedir. 21 Kasım 2012 tarihinden itibaren yapılan 3 aile hekimliği ek yerleştirilmesi sonucunda Yolalan Aile Sağlığı Merkezi’ni tercih eden çıkmadığı için boş kalmaktadır. Toplum Sağlığı Merkezi’nde de hekim bulunmadığı için görevlendirme yapılamıyor. Ancak atama olması ya da Toplum Sağlığı Merkezimize hekim gelmesi durumunda atama yapılacaktır.”

Editör: TE Bilisim