Devlet Bahçeli’den Mehmet Şimşek’e sert çıkış: Müfsit Devlet Bahçeli’den Mehmet Şimşek’e sert çıkış: Müfsit
PTT, elektronik iletilerin güvenli olarak iletilmesini sağlamak amacıyla 4 yıldır üzerinde çalıştığı Kayıtlı Ekonomik Posta Hizmetleri Sistemini uygulamaya koydu. İletilerin hukuki yaptırımını sağlayan sistem, resmi, özel, ticari her türlü belge veya yazının kurum kuruluş ve şahıslar arasında güvenli olarak gönderilip alınmasını sağlayacak.

Fiziki işlemlerden elektronik hizmetlere doğru hızlı bir geçişin yaşandığı günümüzde, dijital çağın gereklerine uygun elektronik hizmetlerin güvenilir bir şekilde sağlanabilmesi için PTT Kayıtlı Ekonomik Posta Hizmetleri Sistemini (KES) başlattı. Sistem artık, elektronik ortamda oluşturulan belgenin kişiler ve kurumlar arasında hukuken geçerli olmasını sağlarken, elektronik belgede “güvenli imza ” ve “zaman damgalanması” kullanılması ile belge hukuki güvenliğe sahip olacak.

PTT’nin 4 yıllık çalışmasının ürünü olarak ortaya çıkan KES, bir otelde Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, BTK Başkanı Tayfun Acarer, PTT Genel Müdürü Osman Tural’in katıldığı bir toplantı ile tanıtıldı.

Tanıtım toplantısında konuşan Bakan Binali Yıldırım, ilk olarak elektronik imza sertifikası belgesi verecek yetkilendirmeyi yaptıklarını belirterek; bu sistemin esasında elektronik ortamdan güvenli haberleşme sistemi olduğunu söyledi.

Kayıtlı Elektronik Posta Hizmet Sistemi (KES) hakkında bilgi veren Bakan Binali Yıldırım, elektronik hizmetlerin gittikçe kayıtlı hale geldiğini belirtti.

Devlet dairelerinde daha önce resmi yazılar yazıldığını hatırlatan Bakan Yıldırım, altına mühür basılan ve imza atılan bu mektupları hatırlatarak; KES’ in de benzer bir işlevi gördüğünü anlattı. Bu sistemle, kağıt, mühür ve imzanın artık ortadan kalktığını kaydeden Bakan Yıldırım, şu bilgileri verdi:

“Gözükmeyen her şeyde şüphe vardır. Acaba gitti mi gibi endişelerde gelir. Bunun tedbiri de böyle ilk tedbir olarak elektronik imza kanunu çıkardık. Yazışmalar şimdi yapılıyor, bakıyoruz altında bir numara. Bu numara imza yerine geçiyor. Bu numara bir yetkiliyi temsil ediyor. Elektronik ortamdan bunu güvenli bir biçimde götürmek için PTT’ye bunu ‘Bizim adımıza takip et.’ Sonra muhatabın, ‘Efendim bunu duymadık, bana gelmedik.’ gibi şikâyeti olmasın diyoruz. Yazının içeriğinden doğan bir mahrumiyet olunca da işin sahibi belli olsun.”

Buradan gerçekleştirilecek her işlem hukuki bir sonuç doğuracağını dile getiren Bakan Yıldırım, “ Bu yüzden çok önemlidir. Bazıları bunu 'kep' diye anımsayabilir. PTT şapkası geleneksel devam edecek. PTT geleneklerine sahip çıkarken, elektronik hizmetlerle kendisini yeniliyor, Bir Çin atasözü, ‘Binlerce kilometre yolculukları bile tek bir adımla başlar. O zaman böyleydi, şimdi binlerce kilometrelik yol tek bir yolla başlar.’diyor. Şimdi, binlerce kilometrelik adımlar tek bir adımla başlar.”

KEP hakkında bilgi veren Bilgi Teknolojileri Başkanı Tayfun Acarer ise bilginin en önemli kaynak olduğunu vurguladı. Bilginin iletilmesinde güvenliğin sağlanmasının Türkiye açısından son derece önemli olduğunu ifade eden Acarer, “KEP önümüzdeki süreçte daha önemli hale gelecek. Elektronik imza tamamlanmıştı. Ancak, bu iletileri güvenliğini sağlayamadığımız için gönderemiyorduk. Ancak KEP’le bunu sağlamış olduk. ”diye konuştu.


Editör: TE Bilisim