Gümüşhane’de iktidar ve muhalefet Yeşilyurt sakinlerinin maden mücadelesi için birleşti Gümüşhane’de iktidar ve muhalefet Yeşilyurt sakinlerinin maden mücadelesi için birleşti
UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girme yolundaki çalışmalarda son aşamaya gelen İzmir'in Bergama ilçesinin adaylık dosyası, Paris’teki merkeze iletildi. Ön inceleme raporu gözönüne alınarak nihai şekli verilen dosya, yaklaşık 500 sayfadan oluşuyor. İçinde Bergama’nın kültür ve tarih değerleriyle ilgili her bilgi, yüzlerce fotoğraf ve onlarca haritayla destekleniyor.

Bergama ve çevresinin somut ve somut olmayan kültür değerlerinin tasniflendiği, sahip olduğu kültür varlıklarının ortaya koyulduğu dosya, UNESCO Dünya Miras Merkezi tarafından en az 1,5 yıl sürecek bir incelemeden geçirilecek. 2014 Haziran ayında tamamlanacak incelemeler kapsamında Bergama’yı, UNESCO ve onun teknik danışma birimi olan ICOMOS uzmanları ziyaret ederek. adaylık dosyasındaki bilgilerin içeriğini yerinde görecekler.

Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, 2011 Nisan ayında UNESCO’nun ön listesine (tentative list) adını yazdırarak resmen aday olan Bergama’da çalışmaların, bünyelerinde oluşturulan bir ekip tarafından başarıyla yürütüldüğünü söyledi. Başkan Gönenç, “Ülkemizde yıllardır UNESCO Dünya Miras Listesi adayı olarak hazırlık çalışmaları yürüten farklı yerler varken Bergama’nın dosyasının iki yılda tamamlanarak iletilmiş olması, belediyenin çalışmalarının hızlı ve sağlıklı olduğunu gözler önüne seriyor. Roma ve Helen dönemi tapınaklarına, tiyatrolarına, su yollarının ve sağlık merkezlerinin en ünlülerine sahip bir başkent olan, antik dönemden sonra yaşamın kesintisiz devam ettiği Bergama’nın Dünya Miras Listesi’ne girmesi, listede yer alan diğer arkeolojik varlıklara da güç katacaktır.” dedi.

Editör: TE Bilisim