YAD Tonyukuk Danışma Kurulu bildiri yayınladı YAD Tonyukuk Danışma Kurulu bildiri yayınladı
Bilgisayar başında uzun saatler çalışan kişilerde karpal tünel sendromu görülüyor. Başparmak ile 2. ve 3. parmaklarda ağrı ve uyuşma gibi belirtileri olan hastalık, ileri durumlarda kuvvet kaybı ve kas erimesine de yol açabiliyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Memorial Antalya Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Bülent Fahri Kılınçoğlu, klavye ve mouse kullanımı nedeniyle el ve bileği olumsuz etkilenerek; sıklıkla ahşap oymacılığı, tornacılık gibi meslek dallarında ya da örgü, nakış ile ilgilenenlerde görülen hastalığın ofis çalışanları arasında da yaygınlaştığını aktardı. Kılınçoğlu, söz konusu hastalığın nedenini şöyle açıkladı: "Başparmak ile 2. ve 3. parmakları hareket ettiren ve duyusunu sağlayan sinirin bilekten geçtiği tünel içinde sıkışması ve buna bağlı olarak normal görevini görememesi neden olmaktadır. Şikayetler özelikle yoğun geçen bir günde, saatler boyunca klavye ve mouse kullanımının ardından daha çok geceleri ortaya çıkar. Belirtiler; başparmak ile 2. ve 3. parmaklarda ağrı, sızlama ve uyuşma, ilerleyen durumlarda kuvvet kaybı ve el kaslarında erime ve incelme olarak kendini gösterir."

Başlangıçta gelip geçici şikayetlerin sonraları devamlı hale geldiğini ve kuvvet kaybı olduğunu aktaran Kılınçoğlu, eşyaları taşıma ve tutmada zorlanma, tabak bardak düşürüp kırma gibi sakarlıkların ortaya çıkabileceğine işaret etti.

Karpal tünel sendromunun şeker ve tiroid hastalarında daha fazla görüldüğünü açıklayan Kılınçoğlu, hastalığın tedavisiyle ilgili şu bilgileri verdi: "Tedavide bölgesel ağrı kesici ve ödem çözücü jellerin kullanılması faydalıdır. Bununla beraber sadece gece kullanılacak olan el-bilek atelleri güvenli ve etkin tedavi sağlar. İlaç ve diğer tedavilere rağmen ağrı ve kuvvetsizlik yakınmaları devam eden ya da ilerlemiş hastalarda basit ve lokal anestezi altında yapılan yaklaşık 15 dakika süren ufak bir operasyon ile tam iyileşme elde etmek mümkündür. İki haftalık el istirahatı sonrası hastalar normal günlük yaşantılarına döner."

Hastalıktan korunmak için gün içinde el-dirsek eklemlerinin dinlendirilmesi gerektiğini açıklayan Kılınçoğlu, masa başı görevi yapanların da, gün içinde dairesel egzersizler ile eklemlerini rahatlatmasını, bilgisayarda çalışırken bilek ve dirseğin altına yumuşak padler koyulmasını tavsiye etti.

Editör: TE Bilisim