Milli egemenliğimiz kaldı mı? Milli egemenliğimiz kaldı mı?
Denizli Emek Çalışanlar Kültür ve Yardımlaşma Derneği (EMEKDER), "Bir fikrim var" sloganıyla Genç Mucitler Yarışması düzenliyor. Müracaatları 15 Mart 2013'e kadar devam edecek yarışmada birinci olan projeye, 3 bin lira para ve çeşitli sürpriz hediyeler verilecek. Dereceye giren buluşlar, icatlar, projeler ve hayatı kolaylaştıran tasarımlar, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda açılacak sergide kamuoyuna tanıtılacak. Yarışmaya gönderilen icat ve tasarımlar, koruma altına alınacak. Dereceye girenlerinse marka ve patent işlemleri EMEKDER tarafından yaptırılacak.

Genç Mucitler Yarışması’nın tanıtım toplantısı, dernek binasında EMEKDER Yönetim Koordinatörü Selim Demiralp, Genel Sekreter Ercan Fırlayış, Teknoloji Kulubü Başkanı Ali İhsan Aktürk, Kulüp Başkan Yardımcısı Vefa Karabuğa ve Adres Patent Denizli Şube Müdürü Mehmet Ali Koralay’ın katılımıyla yapıldı. Denizli’de ilk olacak yarışmanın, dernek üyeleriyle birlikte herkese açık olduğunu belirten Koordinatör Demiralp, genç yetenekleri, ilginç fikir ve buluşları günyüzüne çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Denizli’deki bütün sektörlerin ar-ge, yeni fikirler ve yeni buluşlara her zamankinden daha çok ihtiyacı olduğunu ifade eden Demiralp,“Yaklaşık yedi yıl önce kurulan derneğimizin 170 üyesi bulunuyor. Gönüllü üyelerimizle birlikte bu sayı binden fazla. Üyelerimizin tamamı işçi. Özellikle sanayi sitelerinde çalışanların çok farklı fikirleri ve icatları olduğunu biliyoruz. Bu sıradışı insanları biraraya getirmek, fikirlerini ve buluşlarını görmek, sektörlere ne gibi katkılar sağlayabileceğimizi anlamak için bu yarışmayı organize ettik. 14 yaşından büyük herkese açık olan yarışmamıza, özellikle çıraklık eğitim merkezlerindeki öğrenci arkadaşlarımızın katılmasını istiyoruz. Birinciye 3 bin, ikinciye 2 bin ve üçüncüye bin lira para ödülü vereceğiz. Dereceye giren ve yarışmamıza gönderilen buluşları, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda açacağımız sergide kamuoyuna tanıtacağız. İcadın, projenin korunması, marka ve patentlerinin alınmasını da biz sağlayacağız.” dedi.

Pamukkale Üniversitesi’nden yarışmayla ilgili destek aldıklarını belirten Teknoloji Kulubü Başkanı Aktürk ise, “İlk kez düzenlediğimiz yarışmamızda ilginç fikir ve buluşları da ödüllendireceğiz. Dereceye giren mucitlerimizin buluşlarının marka ve patentlerini onlar adına alarak, ortaya çıkarılan eseri koruyacağız. Sanayicilerimizden kendisine yarayacak buluşları almak isteyen de mucidimize telif hakkını ödeyerek satın alabilecek. Yarışmamızın, ilk olmasına rağmen büyük ses getirmesini bekliyoruz. Çok ilginç buluşların ve icatların katılacağından eminim. Katılmak isteyen mucitlerimizin, derneğimizin internet sitesinden başvurmasını istiyoruz.” diye konuştu.

Adres Patent Şube Müdürü Koralay da yarışmaya gönderilen icatların ve projelerin koruma altına alınacağını söyledi. Gençlere yol gösterme ve fikirlere değer vermenin önemli olduğunu belirten Koralay, “Bu tür yarışmalar, yeni fikirlerin, icatların ve buluşların ortaya çıkartılması için çok önemli. EMEKDER, Denizli’de farklı bir yarışmaya da önderlik yapıyor. Günyüzüne çıkacak, fikirler, buluşlar, icatlar, hayatı kolaylaştıracak projeler, dünya çapında bir marka olabilir. Bu icatların korunmasını biz sağlayacağız.” dedi.

Editör: TE Bilisim