YAD Tonyukuk Danışma Kurulu bildiri yayınladı YAD Tonyukuk Danışma Kurulu bildiri yayınladı
Bitlis’in Güroymak, Hizan ve Mutki ilçelerinde karların erimesiyle meydana gelen heyelan ve taşkınlar, birçok köy yolunun ulaşıma kapanmasına neden oldu, maddi hasara yol açtı.

Bu yıl yaklaşık 10 metre kar alan Bitlis’te bir yandan kar esareti devam ederken bir yandan heyelan ve taşkınların yol açtığı yaralar sarılmaya çalışılıyor. Bitlis’in Güroymak ile Muş’un Hasköy ilçeleri arasında bulunan binlerce hektarlık tarım arazisi sular altında kalırken, Bitlis’in Hizan ve Mutki ilçelerinde meydana gelen heyelan yol ve köprülere zarar verdi. Meydana gelen heyelan nedeniyle birçok köye ulaşım sağlanamıyor. Özellikle Mutki ilçesine bağlı köylerde etkili olan heyelan nedeniyle köylerdeki birçok ev çökme tehlikesi altında. Şebeke suyu borularına ve köprülere zarar veren heyelan köylerde yaşayan vatandaşları zora sokuyor. Köylerde heyelandan zarar gören vatandaşlar ise her yıl aynı sorunla karşılaştıklarını belirterek, yetkililerden önlem alınmasını istiyor.

“MUTKİ’DE KÖY YOLLARI KAPANDI”

Bitlis'te heyelan ve taşkınların zarar verdiği yerlerden biri de Mutki ilçesi. İlçeye bağlı Meydan mevkiinde meydana gelen heyelan, köylere ulaşım sağlayan yolun kapanmasına neden oldu. İl Özel İdaresi ve Karayolları ekipleri, çöken yolun onarılması için çalışıyor.

Geçen hafta bölgede etkili olan yağmurun ve karların erimesinin toprağı yumuşatmasıyla, Mutki ilçesine 15 kilometre uzaklıkta bulunan Meydan mevkiinde heyelan meydana geldi. Toprak yığını ve kaya parçaları, yamaçtan koparak, grup köy yolunun kapanmasına neden oldu. Büyük bir alanı toprak yığınıyla kapanan yolun bir kıs mı da kayarak dereye sürüklendi. Diğer yandan, dağ yamaçlarında yerin kayganlaşmasıyla birlikte kaya parçaları kopmaya başladı. Ayrıca, Mutki ilçe merkezine giden anayolun birçok bölgesinde çökmeler meydana geldi.

Mutki ilçesine bağlı Boğazönü köyünde ise köy ortasından geçen derenin taşması nedeniyle birçok ev zarar gördü. Şebeke suyu borlarının da zarar gördüğü taşkınlarda köylüler önlem alınmasını istedi. Taşkınların şiddetiyle asma köprülerin de zarar gördüğü köyde, taşkınların evlere ulaşmaması için köylüler ağaç yığınlarıyla önlem almaya çalıştı.
Yolun ulaşıma kapanmasının ardından, Karayolları ve İl Özel İdaresi ekipleri, bölgede çalışmalara başladı. Bir taraftan yoldaki heyelan temizlenirken, diğer taraftan yolun onarılmasına çalışılıyor.


Editör: TE Bilisim