İyi Parti'de neler oluyor? İyi Parti'de neler oluyor?
Bitlis’te, kar yağışının durmasının ardından kara gömülen tek katlı evler kar mağaralarını andırıyor. Karın boyunun insan ve ev boyunu geçtiği ilde, bazı vatandaşlar evlerine ve ahırlardaki hayvanlarına ulaşabilmek için kardan tüneller yaptı.

Kar kalınlığının, yer yer 4-5 metreye ulaştığı Bitlis merkezdeki bazı tek katlı evlerin çatı katlarına yürüyerek çıkılabiliyor. Her haliyle kar esaretinin yaşandığı Bitlis’te kar yağışı fazla olunca, oyun alanları daralan çocuklar ise yürüyerek çıktıkları evlerin çatılarında oyun oynayabiliyor. Hüsrevpaşa Mahallesi Sosyal Konutlar mevkiinde bulunan tek katlı evlerde karla adeta bütünleşen evlerin girişleri ve pencereleri karlar altında kaybolurken, vatandaşların ve özellikle çocukların evlerine girebilmek için gösterdiği çaba, ilginç görüntüler oluşturuyor. Kar altındaki birçok evin dıştan görünümü ise adeta kardan mağaraları andırıyor.

“EVLERE TÜNELLERDEN GİRİLİYOR”

Tek katlı sosyal konutlardaki evlerde kalan birçok vatandaş, kar yağışının fazla olmasını ve evin boyunu açması nedeniyle eve girebilmek için evin girişinde tüneller açmış durumda. Evlerine kazdıkları tünellerden girdiklerini belirten Bitlisli vatandaşlardan Yusuf Anık, “Kar yağışı bu yıl da çok oldu. Karın boyu evin boyunu geçti. Biz de evlerimize girebilmek için tüneller kazdık. Bu şekilde evlerimize ulaşabiliyoruz.” dedi.

“AHIRLARA DA TÜNELLERLE ULAŞIM SAĞLANIYOR”

Bitlis Hüsrevpaşa Mahallesi'nde bulunan ahırına girebilmek için tünel kazmak zorunda kaldığını ifade eden Bitlisli vatandaşlardan Cevdet Özdemir, “Kar nedeniyle ahırımız tamamen karlar altında kaldı. Nerden bakılırsa ahırın bulunduğu alanda 5 metrelik kar var. Hal böyle olunca zaten hayvanlar kışın içerde kalıyor. Dışarı çıkarmıyoruz. Bu yüzden 5 metrelik karı temizlemektense ahıra tünel kazarak girdik. Kazdığımız tüneller aracılığıyla ahırdaki hayvanlara ulaşabiliyoruz. Tünelden geçtikten sonra ahıra varıp, hayvanlarımızın yelerini ve sularını veriyoruz. Yemlerini verdikten sonra bazen birkaç gün ahıra uğramadığımız da oluyor. Sadece arada kontrol etmek amacıyla gelip hayvanlara bakıyoruz.” diye konuştu.

“EVLER KAR ALTINDA KALINCA KARDAN MERDİVENLER DEVREYE GİRİYOR”

Neredeyse insan manzarasının yok denecek kadar az olduğu mahalle ve sokak aralarında vatandaşlar, yüksekliği neredeyse 7 metreyi bulan kar kütleleri üzerinde yaptıkları kardan merdivenlerden evlerine ulaşabiliyor. Bitlisli vatandaşlardan Hatice Bingöl, “Kar kütleleri evimizin önüne yığılınca biz de evimize girebilmek için mecburen kardan kütleler arasında kardan merdivenler yaptık. Uzunluğu 60 metreyi bulan bu merdivenleri kullanarak evimize ulaşıyoruz.” şeklinde konuştu.

“ÇOCUKLARIN YENİ OYUN ALANLARI: EVLERİN ÇATILARI”

Kar esaretinin yaşandığı Bitlis’te, her zaman olduğu gibi bu yıl da en çok sevinen çocuklar oldu. Ancak bu yıl yağan yoğun kar nedeniyle oyun alanları daralan çocuklar, oyun oynamak için tek katlı evlerin çatılarını tercih ediyor. Evlerle aynı seviyede olan kar yığınları üzerinden evlerin çatılarına çıkan çocuklar, oyunlarını burada oynuyor. Evlerin çatılarında oyunlarını tamamlayan çocuklar, daha sonra aşağı inerek aşağıdaki kar tünelleri arasında yaptıkları kar tünelleri arasında saklambaç oynayarak eğleniyorlar.





Editör: TE Bilisim