Değerli Dostlar, dünyayı etkileyen ve maalesef ülkemizde de “salgın hastalık” niteliğine dönüşen Korona Virüsü/Covid-19 hastalığına karşı başta kamu ve birey sağlığı olmak üzere tüm alanlarda tedbirler alınmaya başlandı. Konunun ciddi olduğu, fakat bir o kadar da paniğe yol açabilecek uygulamalardan kaçınılmaya çalışıldığı, ilk hedefin salgının önlenmesi, ancak iktisadi ve toplumsal düzen bakımından da ortaya çıkabilecek sakıncalara karşı tedbirler geliştirilmeye çalışıldığı bilinmektedir. Devletimiz ve milletimiz bu süreci mutlaka atlatacaktır. Paniğe kapılmadan tüm tedbirlere riayet etmek suretiyle bu süreci en az hasarla atlatacağımıza inancım tamdır. Alınan tedbirlerden ticari alanı etkileyebilecek konuların bazılarını sizlere açıklamaya çalışacağım.


Kısa çalışma ödeneği

Düzenlemede İşsizlik Sigortası Kanunu’na ekleme yapıldı. Buna göre, 30 Haziran 2020’ye kadar geçerli olmak üzere, ‘corona’ kaynaklı zorlayıcı sebep gerekçesiyle yapılan kısa çalışma başvuruları için, işçinin kısa çalışma ödeneğine hak kazanabilmesi için öngörülen hizmet akdinin feshi hariç işsizlik sigortası hak etme koşullarını yerine getirmesi hükmü, kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 60 gün hizmet akdine tabi olanlardan son üç yıl içinde 450 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödenmiş olması şeklinde uygulanacak.Eski düzenlemede, kısa çalışmanın başladığı tarihten önceki son 120 gün içinde kesintisiz çalışmış olması ve son üç yıl içinde adına en az 600 gün işsizlik sigortası primi bildirilmiş olması gerekiyordu.

Kısa çalışma ödeneğinde başvurular, başvuru tarihinden itibaren 60 gün içinde sonuçlandırılacak. Bu konudaki başvuru tarihini, Cumhurbaşkanı 31 Aralık 2020’ye kadar uzatmaya yetkili olacak. Yasaya göre, üç ay yapılan ödemeler altı aya kadar uzatılabiliyor.


Memura Esnek Çalışma

Kamu kurum ve kuruluşlarında salgınla mücadeleyi ve salgının etkilerinin azaltılmasına yönelik faaliyetleri sekteye uğratmayacak şekilde asgari sayıda personel bulundurulacak. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemleri uygulanabilecek. Hangi kamu kurumunda nasıl çalışılacağına ilgili bakanlık, valilik veya belediye başkanı tarafından karar verilecek. Dönüşümlü çalışanlar fiilen işe gelmedikleri süre içinde idari izinli sayılacaklar. Corona virüsü kapsamında idari izinli sayılanlar, yeni bir karar verilinceye kadar idari izinli sayılmaya devam edecekler. Yıllık veya mazeret izni kullanabilecekleri belirtilen çalışanlar da bu genelge kapsamında usul ve esaslar dahilinde idari izinli sayılabilecekler.


Bankalar Çalışma Saatlerini Kısalttı

Öte yandan Türkiye Bankalar Birliği dün aldığı tavsiye kararı ile bankaların mesailerini kısaltılmasını istedi. Buna göre İş Bankası, Garanti Bankası, Akbank, Türkiye Ekonomi Bankası, QNB Finansbank ve Yapı Kredi çalışma saatlerini 12:00-17:00 arasında sınırlandırdı.

 

 

Bazı CHP belediyeleri oyuna mı geliyorlar veya oyuna mı ortak oluyorlar acaba? Bazı CHP belediyeleri oyuna mı geliyorlar veya oyuna mı ortak oluyorlar acaba?

İcra ve İflas Takipleri Durduruldu

Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre 30 Nisan 2020 tarihine kadar, nafaka alacaklarına ilişkin icra takipleri hariç olmak üzere, yurt genelinde yürütülmekte olan tüm icra ve iflas takiplerinin durdurulmasına ve bu çerçevede taraf ve takip işlemlerinin yapılmamasına, yeni icra ve iflas taleplerinin alınmamasına ve ihtiyati haciz kararlarının icra ve infaz edilmemesine karar verildi.


Turizm

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Türkiye’nin Mart ayında rezervasyon kabulleriyle başlayan turizm sezonunun salgın nedeniyle Nisan ayı sonuna ertelendiğini açıkladı.

Turizm İstişare Kurulu, bakanlıktan eylem planı talebinde bulundu. Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile görüşen kurul, SGK, KDV, muhtasar gibi ödemelerin yıl sonuna kadar ertelenmesinin yanı sıra, Eximbank ve diğer bankalardan uygun koşullarda kredi sağlanması, var olan kredi taksitlerinin faizsiz olarak yıl sonuna kadar ertelenmesi gibi taleplerini iletti.

Maske İhracatına İzin Şartı

Corona virüs salgını sebebiyle Türkiye’de ihtiyaç duyulabileceği gerekçesiyle koruyucu maske, tulum, önlük, gözlük, cerrahi maske ve tıbbi eldiven ihracatı ön izne bağlandı. İzni olmayanlar bu malları yurt dışına satamayacak.


Benzine Ethanol Katılması Yasaklandı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, artan dezenfektan ve kolonya ihtiyacının karşılanması için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulundan (EPDK) talepte bulundu. Talebi değerlendiren EPDK, benzin türlerine etanol harmanlanmasına ilişkin yükümlülükleri 13 Haziran’a kadar askıya aldı. Etanol kolonya ve dezenfektan üretiminde kullanılacak.


Emeklilere Evden Maaş

Sosyal Güvenlik Kurumu corona virüs salgınına karşı tedbirlerini açıkladı. Yapılan açıklamada tüm emeklilerin talep etmeleri halinde maaşlarının evde ödeneceği duyuruldu.

Corona virüs tedbirleri kapsamında özellikle yüksek risk grubundaki yaşlılar için elektronik ortamda işlemler genişletildi. Tüm emekliler talep etmeleri halinde maaşların evde ödenmesi hizmetinden yararlanabilecek.

Saygılarımla…

Editör: TE Bilisim