En Önemli Rızık: Beşerî Sermayemiz En Önemli Rızık: Beşerî Sermayemiz
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı bordo bereliler, Afganistan ve Pakistan özel kuvvet timleriyle ortak tatbikat yaptı. Terör örgütü lider kadrosundan ‘Yüksek Değerlikli Hedef (YDH)’ olarak değerlendirilen iki önemli teröristin buluşacağı binada ele geçirilmesi maksadıyla icra erilen tatbikatta bordo berelilerin sahip oldukları üstün imkan ve kabiliyetleriyle göz doldurdu. Bordo berelilerin tatbikatı nefes kesti.

Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığı kapılarını basın mensuplarına açtı. Türkiye, Afganistan ve Pakistan Özel Kuvvet timleri, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın ev sahipliğinde Özel Kuvvetler Komutanlığı Tümgeneral Daniş Karabelen Kışlası'nda tatbikat gerçekleştirdi. Tatbikatı, Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanı ile birlikte Pakistan ve Afganistan’ın üst düzey komutanları izledi. Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanı, uluslararası yardım işbirliği ve koordinasyonun öneminin arttığını söyledi. Komutan, bir haftadır icra edilen özel kuvvetler tatbikatının ülkeler arasında karşılıklı güven ve işbirliğine önemli katkılar sağladığını ifade etti.

Tatbikat, Üç ülke Özel Kuvvetler arasındaki işbirliğini ve birlikte çalışabilirliği güçlendirmek bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunmak amacıyla icra edildi. Türkiye, Afganistan ve Pakistan Özel Kuvvet Tatbikatına, Türkiye’den bir özel kuvvet timi, karargah personeli, dört S-70 helikopteri, iki taarruz helikopteri ve bir nakliye uçağı ile Afganistan ve Pakistan’dan birer Özel Kuvvet Timi ve karargah personeli katıldı. Tatbikatta, senaryo gereği, terör örgütü lider kadrosundan ‘Yüksek Değerlikli Hedef (YDH)’olarak değerlendirilen iki önemli toplantı yapmak maksadıyla buluşacağı binada ele geçirilmesi planlandı.

Yapılan istihbarat çalışmaları sonucunda terör örgütü lider kadrosundan YDH olarak değerlendirilen iki teröristin gelecek döneme yönelik terör eylemlerini planlamak ve koordine etmek maksadıyla bir çiftlik evinde toplantı yapacağı tespit edildi. İstihbarat çalışması sonucu buluşmanın yeri ve zamanı teyit edildi. Bunun üzerine Birleşik Özel Görev Kuvveti Komutan, hedefinin son durumu teyit ve teşhis edebilmek maksadıyla özel keşif timinin bölgeye havadan serbest paraşütle sızdırılmasına karar verdi. Arazinin yapısı ve özelliği incelendiğinde yüksek irtifa alçak açış tekniğinin atlayışta kullanılmasına karar verildi. Uzman nişancı unsuru, müşterek ateş destek timi ve emniyet grubundan oluşan, havadan serbest paraşüt ile bölgeye sızan özel keşif timi hedefin teşhisini yaparak Birleşik Özel Görev Kuvveti Karargahı’na bildirdi. Taarruz helikopterleri himayesinde 4 genel maksat helikopteri ile hava hücum harekatı icra edildi.

BORDO BERELİLER OPERASYONU BAŞARIYLA TAMAMLADI

Öncü birliklerin ardından, Kobra ve Skorsky helikopterlerle bölgeye sevk edilen bordo bereliler, havadan açtıkları yoğun ateşle hedefi baskı altında tuttu. Daha sonra, teröristlerin bulunduğu binanın çatısına ve çiftlik arazisine indirilen bordo bereliler, sis ve el bombalarıyla otomatik tüfek atışlarıyla binayı ele geçirdi. Tatbikat senaryosunda yer alan terör örgütünün lider kadrolarından birinin bölgeden kaçmaya çalışması iki helikopter aracı takibe aldı. Terör örgütü liderinin aracını kıskaca alan helikopterlerden çabuk iniş teknikleriyle hızla inen bordo bereliler operasyonu başarıyla tamamladı. Harekat bölgesinde taarruz helikopterleri harekatın desteğini sağlarken, daha yüksek irtifada bulunan insansız hava araçları da bölgeyi keşfe devam etti. Operasyon esnasında bir özel kuvvetler personelinin yaralı olduğu merkeze bildirildi. Bölgeye bir sağlık helikopter gönderildi. Bölgenin ağaçlık olması üzerine helikopter vinç kullanarak personeli olay yerinden aldı. Harekat başarıyla icra edilirken bir personel yaralandı. Yaralanan personelin bölgeden helikopterle alınmasına müteakip, geri kalan tüm timler harekat bölgesinden sızmayla geriye çekildi. Özel kuvvet timleriyle ortak yaptıkları tatbikatta, sahip oldukları üstün imkan ve kabiliyetleriyle göz doldurdu.

Operasyonun ikinci ayağında rehine kurtarılması tatbikatı yapıldı. Rehinelerin bulunduğu bölgenin tespiti üzerine helikopterlerle Türkiye-Afganistan ve Pakistan timleri bölgeye geldi. Timler çiftlik evi denen binada rehinelerin kurtarılması için çatıdan ve kapıdan hızlı giriş teknikleriyle giriş yaptı. Üçüncü timde bölgeyi emniyete aldı. Bölge çepeçevre emniyete alındı. Bina giriş teknikleri kullanılarak operasyon icra edilirken, aynı anda keskin nişancılar pencere kenarlarında nişan alarak o bölgede görüntü veren terörist unsurları etkisiz hale getirdi. Tatbikat sonucunda rehineler başarıyla kurtarıldı.

96 BORDO BERELİNİN AZİZ HATIRASINI YAŞATMAK İÇİN ŞEHİTLİK

Tatbikatın ardından Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanı ile birlikte Pakistan ve Afganistan’ın üst düzey komutanları Özel Kuvvetler Komutanlığı şehitliğini ziyaret etti. Özel Kuvvetler Komutanlığı şehitliği, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’ndan bugüne kadar komutanlığın verdiği 96 şehidin aziz hatırasını yaşatmak amacıyla 2004 yılında hizmete girdi. İlk şehit 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekatı’ndan şehit düşen muhabere kıdemli üstçavuş Kadir Gülseren, son şehit ise 2012 yılında Şemdinli’de teröristlerle mücadele harekatında şehit olan Piyade Uzman Çavuş Seyit Yalçın. Şehitlik anıtında şehadet mertebesine ulaşmış şehitlerin bilgileri ve fotoğraflarının oluştuğu levhalar yer alıyor. Ayrıca şehitlik anıtında 2001 yılında Malatya Akçadağ’da düşen uçakta şehit olan 24 personelin hatırasının simgeleyen uçak kuyruğu da bulunuyor. Şehitlerin aileleri zaman zaman şehitliğe davet edilerek aziz hatıraları yaşatılmaya çalışılıyor.

Editör: TE Bilisim