Ankara, Kürecik Radarı'yla eşgüdümlü çalışacak "deniz kalkanı" için düğmeye bastı. Sistem, "milli" ancak "NATO'ya entegre" olacak.

ABD'nin "füze kalkanı projesi"nin Doğu Avrupa bölümünü iptal ettiğini açıklamasına karşın, Kürecik Radarı'nın rafa kalkmamasının nedeni anlaşıldı. "Milli füze kalkanı" kurma adımlarını hızlandıran Türkiye, Kürecik'le eşgüdümlü çalışacak "deniz kalkanı" için düğmeye bastı.

Devlet Bahçeli’den Mehmet Şimşek’e sert çıkış: Müfsit Devlet Bahçeli’den Mehmet Şimşek’e sert çıkış: Müfsit

Akşam gazetesinin haberine göre Ankara, "deniz kalkanı" için ABD tarafından üretilen "AEGİS Sistemleri"nden dört adet almak için harekete geçti. Savunma sanayiinde dünya devi olarak bilinen ABD'li Locket Martin şirketinin ürettiği sistemlerdeki füzelerin ortalama menzili 500 kilometreye kadar çıkabiliyor.

Türkiye, AEGİS sistemlerini tamamen milli envanterine dahil etmek istiyor. Ancak, Türkiye NATO üyesi olduğu için, tüm unsurlar ortaklıkla birlikte yürütülüyor. Bu durum sistemin Kürecik'teki NATO radarıyla eşgüdümlü olarak çalışmasını gerektiriyor.

İCRA KOMİTESİ TOPLANIYOR

Öte yandan, Savunma Sanayi İcra Komitesi de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "olağanüstü" çağrısıyla 26 Mart'ta "milli füze kalkanı projesi"yle ilgili olarak toplanacak. Komite rutin olarak ocak ve haziran ayları olmak üzere yılda iki defa toplanıyordu. Toplantının  en önemli gündemi ise, uzun menzilli balistik füze alımı olacak. Toplantıda ayrıca denizde kurulması planlanan füze kalkanı konusu da değerlendirilecek.

PREDATOR VE FİRKATEYN

Ankara ayrıca, ABD'den Silahlı İnsansız Hava Aracı Predator ve 2 adet hibe firkateyn de bekliyor. Bu araçlara ilişkin kararın da aynı şekilde Senato'da kabul edilmesi gerekiyor.

Editör: TE Bilisim