En Önemli Rızık: Beşerî Sermayemiz En Önemli Rızık: Beşerî Sermayemiz
Dikenleri yüzünden toplanması da yenmesi de oldukça zor olan dikenli incir, tadı ve faydaları nedeniyle Mersinlilerin yazın en çok tercih ettiği meyveler arasında geliyor. Anavatanı Güney Afrika olan, halk arasında ‘Hint inciri’ veya ‘Frenk yemişi’ olarak da bilinen dikenli incir, kıraç alanlarda ve kireçli topraklarda yetişiyor. Silifke’de özellikle lezzetini ve faydalarını bilen insanların tercih ettikleri tropikal yaz meyvelerinden incirin insan sağlığına da önemli faydaları bulunuyor.

Silifke’de yaşayan Erdoğan Ay, sahil kesimlerinde tablalarda tanesinin 1 TL’den satışa sunulan dikenli incirin, halk arasında da şifa kaynağı olarak bilindiğini söyledi. Meyvenin ağacından toplamasının pek de kolay olmadığını aktaran Ay, incirin sabah serinliğinde ve erken saatlerde toplanması gerektiğini belirtti. Ay, “İncirler önce su dolu bir kaba döküyor. Daha sonra ağaçtan koparttığı dalların yardımı ile meyvenin dikenleri dökülüyor. Daha sonra soyulup yeniyor. Aile boyu dikenli inciri çok seviyoruz. Dolabımızdan eksik olmaz.” dedi.

Meyvenin toplamasının ve yemesinin oldukça meşakkatli olduğunu kaydeden Gülsüm Ay ise “Bu meyve halk arasında kaynanadili, Hint inciri, dikenli incir, Frenk yemişi diye tabir ettiğimiz bir tropikal yaz meyvesidir. Akdeniz’in iklimi de tropikal iklime yakın olduğu için bu bölgede, özellikle makilik alanlarda ve kıraç yerlerde yetişmektedir. Yerel halk ve ilçemize gelen tatilciler tarafından tercih edilmektedir. Bunu genelde bilen insanlar yer. Dikenli olduğu için yemesi çok zordur. Ama gülü seven dikeni ne katlanır. İste bu meyveyi yemek isteyen de dikenine katlanmak zorunda.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim