Siyasal ve düşünsel bir hesaplaşma! Siyasal ve düşünsel bir hesaplaşma!
Ankara’nın Altındağ Belediyesi, Beşikkaya Mahallesi’nde ‘köy park’ adıyla açık hava müzesi kuruyor. Bir vadinin iki yakasına kurulan köyde eski usul ahşap evlerden, değirmenlere, ekmek fırınından ahırlara kadar bir köyde olabilecek tüm mekanlar var.

Parka, 130 yıllık ahşap evler ve cami Karabük’teki bir köyden sökülerek getirilmiş ve aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiş. İçinde koyun, at, inek gibi evcil hayvanların bulunacağı köy parka gelen vatandaşlar faytonla dolaşabilecek, isterlerse yatıya kalabilecek. Buğdayın öğütülmesi, değirmende una dönüştürülmesi ve fırında ekmek pişirilmesi burada görülebilecek. Vatandaşlar, içeceği sütü kendisi sağabilecek. Bu yıl sonunda tamamlanması planlanan köy parkın, 15 milyon TL’ye mal olması bekleniyor.

Köy parkta at sırtında basın toplantısı düzenleyen Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, parkın 400 dönüm bir arazi üzerine kurulduğunu belirtti. 130 yıllık evleri Karabük’ten sökerek getirip, orijinaline uygun yeniden yapıldığını dile getiren Tiryaki şu bilgileri verdi: “Fırınlara odun olarak satılan, kullanılmayan evleri alarak buraya getirdik. Şimdi 100 yıl öncesinin bir köyünü inşa edeceğiz. Bu yılın sonuna kadar bitecek. Köyde 80 ev var. Köydeki geleneksel yaşam tarzı burada devam edecek, hayvancılık yapılacak. Başkent'te yaşayan çocuklarımız gelip burada koyun ve kuzuları, kümes hayvanlarını görebilecek, yayık ayranı içebilecek. Anadolu’nun evlerinden malzemeleri toplayıp buraya getiriyoruz. Arkamda görmüş olduğunuz cami 130 yıllık.”

Köy parkta yel değirmeni ve su değirmenin de bulunacağını anlatan Tiryaki, “Buğdayın una nasıl dönüştüğünü çocuklar burada görecek. Fırından köy ekmeği alabilecek. Aileler doğal ortamda meyve sebze yetiştirilecek. Burada çalışan insanlar inşa edilen kütük evlerde kalacak. Vatandaşlarımız bu evlerde misafir olabilecek. Büyükşehirde yaşayan çocuklar sütü fabrikaların yaptığını düşünüyor. Çocuklarımız sütün, peynirin nasıl üretildiğini sebzenin nasıl yetiştirildiğini burada görebilecek.” dedi.

Şu an köyün giriş kapılarının inşa edildiğini belirten Tiryaki, “Su değirmeninin inşaatı sürüyor, çamaşırhane yapılacak. Bolu’dan tomruk evler geliyor. Yayla evlerinin altı ahır olacak. Burada evcil hayvanlar yetiştirilecek. Köyün içinden bir dere akacak. Asma köprüden geçilecek. Çeşme, bakkal, meydan ve kahvehanesiyle tam bir köy olacak.” diye konuştu. Üniversiteler arasında proje yarışması yaptıklarını ve bu projelerden esinlenerek köy parkı inşa ettiklerini ifade eden Tiryaki, şunları kaydetti: “Motorlu araçlar buraya giremeyecek. At arabaları, öküz arabaları sürülecek. İnsanların atlara, at arabalarına binme imkanı olacak.”

Editör: TE Bilisim