Geçtiğimiz senelere oranla özellikle batı bölgelerinde daha hafif geçen kışın ardından neredeyse herkesin aklında aynı soru var: Kış hafif geçtiyse bu yaz sıcak geçecek mi? Bahar mevsimini yaşadığımız şu günlerde de hava sıcaklıklarının bir anda artması vatandaşlarda endişe doğurdu.

Peki uzmanlar ne diyor? Gerçekten de bu yaz sıcak geçecek mi? Hemen söyleyelim, uzmanlara göre 2013 yazı müthiş bir sıcağa hazır olmamız gerekiyor. Meteoroloji yetkilileri 2013 yazının son 50 yılın en sıcak yazı olacağı konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Milliyet'ten alınan bilgiye göre, yaklaşan yaz ile beraber hava sıcaklıklarının artışa geçmesi üzerine uzmanlar 'kavurucu yaz' uyarısında bulundu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Analiz ve Tahminler Şube Müdürü Ahmet Uçar,"Dikkate aldığımız bazı araştırma merkezlerine göre bu yaz mevsimi ölçüm yapılan son 50 yıla göre daha sıcak geçecek" diye konuştu.

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ise "92 gün süren yaz aylarının en az 64 gününde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde geçeceği bekleniyor" dedi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Analiz ve Tahminler Şube Müdürü Ahmet Uçar, 2013 yazına ilişkin yaptığı açıklamada, "Dikkate aldığımız bazı araştırma merkezlerine göre 2013 yazı mevsim normallerine göre daha sıcak olacak. Bu yaz mevsimi ölçüm yapılan son 50 yıla göre daha sıcak geçecek" dedi.

İklim ve Toplum İçin Uluslararası Araştırma Enstitüsü'nün araştırmasına göre hava sıcaklıklarının özellikle batı bölgelerde yüzde 75 oranında mevsim normallerinin üzerinde geçeceğini anlatan İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ise, bu değerlerde sadece hava ile ilişkili sıcaklıktan bahsedildiğini anlattı.

Dr. Sakin Öner “Ergenekon’dan Çanakkale’ye Türk Ruhu”nu anlattı Dr. Sakin Öner “Ergenekon’dan Çanakkale’ye Türk Ruhu”nu anlattı

Kadıoğlu, "Bu değerlere ozon tabakasının delinmesinin etkileri dahil değil. Yeterince yeşil alan ve planlanmadan yoksun şehirlerde hava sıcaklığının kırsal alana göre 9 dereceye kadar daha yüksek olabildiği de unutulmamalı. Hesapta olmayan bir de nem var. Yani sıcak ve nemli havalarda ısıyla nemin bileşimi de kalp, solunum yolu hastalıklarını tetikleyerek kitlesel ölümlere sebep olabilir. Örneğin, Avrupa'da Ağustos 2003'te Fransa ve İspanya civarında sıcak hava dalgaları nedeniyle yaklaşık 35 bin kişi hayatını kaybetmiş ve 13 milyar Euroluk ekonomik kayıp olmuştu. Böyle bir sıcaklıkta elektrik enerjisi tüketimi ve orman yangınları da artmakta. Orman ve anız yangınlarının neden olduğu duman, trafikteki araçların neden olduğu ozon ve partikül maddeler de durumu kötüleştirebilmekte. Özetle, konuyla ilgili acilen gerekli önlemlerin alınması gerekiyor" diye konuştu.

Editör: TE Bilisim