DEM Partili belediyenin ilk toplantısında İstiklal Marşı krizi! DEM Partili belediyenin ilk toplantısında İstiklal Marşı krizi!
CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, Uludağ’ın eteklerinde yetişen kestane ağaçlarının kurumasını TBMM’ye taşıdı. Yıllar sonra orman içindeki yaban kestanelerinin sürgün verdiğini belirten Tayan, kestane ağaçlarına aşılama yapılıp yapılmayacağını Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na sordu.
Yaklaşık 50 yıl önce Uludağ’ın kuzey eteklerinde yetişen kestane ağaçlarına musallat olan kestane kanseri olarak bilinen mürekkep hastalığı nedeniyle meydana gelen hızlı kurumayı gündeme getiren Tayan, şunları kaydetti: “Değirmenlikızık, Fidyekızık, Cumalıkızık, Hamamlıkızık ve Derekızık gibi köylerimiz kuruyan kestane ağaçlarının şimdi ormanda sürgün alması karşısında yeniden umutlanmışlardır. 10 bin hektarı geçen bölgedeki yabani kestane ağaçlarının aşılanması gerekmektedir.”
“ULUDAĞ’DA YETERLİ YANGIN YOLU VAR MI?”
Kestanenin hem üreticiler hem de orman idaresi için önemli bir ekonomik değer olduğunu hatırlatan Tayan, Bakan Eroğlu’na şu soruları yöneltti: “Yaban kestanelikleri aşılama programınız var mı? Varsa şu ana kadar kaç hektar arazide aşılama yapılmıştır? Kestaneliklerin aşılanmasından sonra bakım ve işletmesi çevre insanına bedeli karşılığında tahsis edilecek mi? Bursa ormanları ve özellikle Uludağ yöre ve eteklerinde yeterli yangın yolunuz var mıdır? Yangın yolu açma programınızı açıklar mısınız?”
Bursa’nın simgesi olan kestanenin besleyici ve şekerlemesi ile dünyaca ünlü bir ürün olduğunu belirten Tayan, “Bursa kestanesi bölge için çok önemlidir. Uzun yıllardır, mürekkep hastalığıyla mücadele eden, istediği ürünü alamayan üretici, yeniden sürgünle umutlanmıştır. Ancak, böylesine her bakımdan önemli bu ürün için aşılama konusunda destek şarttır.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim