Gümüşhane STK’ları Ayaklandı; “Utanç Köprüsü” Gümüşhane STK’ları Ayaklandı; “Utanç Köprüsü”
Araştırmacı-Tarihçi Erhan Yıldızalp, “Süleyman Çelebi 1399 yılında inşa edilen Ulu Cami’nin ilk imamıdır. Ömrünün sonuna kadar bu görevde kalmıştır. Bu dönem içerisinde 1409 yılında Mevlid-i Şerif’i yazmıştır.” dedi.

    Bursa Kent Konseyi (BURKENKON) Çekirge Çalışma Grubu tarafından düzenlenen ‘Süleyman Çelebi’ konulu konferansta konuşan Araştırmacı-Tarihçi Erhan Yıldızalp, Süleyman Çelebi’nin hayatı hakkında bilgiler verdi. Araştırmacı-Tarihçi Erhan Yıldızalp, Mevlid nazımı Süleyman Çelebi’nin, Orhan Gazi’nin ikinci Vezir-i Azam’ı olan Nizameddin Ahmed Paşa’nın oğlu olduğunu söyledi. Süleyman Çelebi’nin 1359 yılında Bursa’da doğduğunun tahmin edildiğini belirten Yıldızalp, “Süleyman Çelebi, Murad Hüdavendigar devrinde yetişmiştir. Emirsultan Hazretleri, Bursa’ya geldiğinde ise ona intisap etmiştir. Sultan Yıldırım Beyazıd’ın Divan’ı-Hümayun imamlığını yapmış olan Süleyman Çelebi, 1399 yılında inşa edilip açılan Ulu Cami’nin imamlığına getirilmiştir. Ömrünün sonuna kadar bu görevde kalmıştır. Bu dönem içerisinde 1409 yılında Mevlid-i Şerif’i yazmıştır. Adının da Vesiletü’n-Necat olduğu kayıtlara geçmiştir.” dedi.

    Süleyman Efendi’ye, asil bir soydan gelmesinden dolayı ‘Çelebi’ dendiğini anlatan Yıldızalp, Emirsultan’a mensup oluşundan ötürü ‘Süleyman dede’ denildiğini de aktardı. Yıldızalp, Süleyman Efendi’ye, Mevlid-i Şerif’i yazdıktan sonra ‘Mevlüd-i Süleyman Efendi’ denildiğini de belirtti. Araştırmacı-Tarihçi Erhan Yıldızalp, Süleyman Çelebi’nin ‘Mevlid-i şerif’i yazmasının bir sebebinin de Fetret devrine giren Osmanlı Devleti’nde birlik ve beraberliği sağlamak istemesinin olduğunu söyledi. 20 sene süren çeşitli çatışmalar dolayısıyla toplumda huzursuzluğun baş gösterdiği, Ulu Cami İmamı Süleyman Çelebi’nin de bu duruma tahammül edemediğini aktaran Yıldızalp, “Kendi üzerine düşen sorumluluğun bilinciyle birlik ve beraberliğin temini için Mevlid-i Şerif’i yazma ihtiyacı duymuştur. O tarihlerde yazılan Mevlid, 600 senedir sadece Türkler, Müslümanlar arasında değil, diğer ülkelerde, gayrimüslimler arasında dahi okunmuştur. Mevlid’de anlamlı sözler, akıcı üslup, okuyanlara da dinleyenlere de huzur vermiştir. Mevlid’in arasında okunan Kur’an-ı Kerim ile de Allah’a bir adım daha yaklaşma imkanı sağlanmıştır.” diye konuştu.

    Süleyman Çelebi’nin tahminen 1421 yılında 62 yaşında vefat ettiğini söyleyen Yıldızalp, Çekirge yolundaki ‘Dağınık Selviler Mezarlığı’nda Yoğurtlubaba olarak tanınan Şeyh Mustafa Efendi’nin zaviyesinin yanına defnedildiğini belirtti. Kabrinin mermerden yapıldığını, 1620 yılında tahrip edilerek yok edildiğini, Sultan Abdülhamid devrinde yeniden yaptırıldığını belirten Yıldızalp, kabrin 1942 yılında tekrar tahrip edildiğini, yeri meçhul kalmak üzere iken merhum Kazım Baykal’ın ilgisiyle 1948 yılında yeni kabir inşasına başlandığını ve inşaatın 1952 yılında tamamlandığını ifade etti.

     Program, Turgut Tüfekçibaşı, Nuran Bağlamaç ve Şaban Öz okuduğu şiirlerle devam etti.

Editör: TE Bilisim