Yerel seçime bir hafta kaldı! İşte detaylar.. Yerel seçime bir hafta kaldı! İşte detaylar..
Dünyanın en büyük Hilye-i Şerif'ini Bursa'da yazan hat sanatçısı Mahmut Şahin ve beraberindeki ustalar, çalışmayı Kutlu Doğum Haftası'na yetiştirmeye çalışıyor. Toplam 6 parçadan oluşacak 6 metre 30 santim boyu ve 3 metre enindeki dünyanın en büyük hilye-i şerifi Ulu Camii’nde sergilenecek.

Hz. Muhammed (sas)'in özelliklerinin tasvir edildiği hilye-i şerifler, İslam aleminde değişik sanatkarlar tarafından birçok kez farklı şekilde yazıldı. Özellikle Osmanlı döneminde birçok hattat tarafından yazı ve şekil olarak yüzlerce büyüklükte ve farklı özelikle işlendi. Yer yer büyüklük ve özellik olarak da diğerlerinden ayrılan hilye-i şeriflerden yazılıp müzayedelerde satılanlar da oldu. Bunlardan sonuncusu ise dünyanın en büyük hilye-i şerifi olarak Bursa’da hat sanatçısı Mahmut Şahin tarafından yazıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı hat sanatçısı ve Bursa Babun Geleneksel Sanatlar Ve Kültür Derneği Başkanı Mahmut Şahin, Hz. Peygamber'in şemaili olarak bilinen hilye-i şerifi ta'lik üslubuyla 6 metre 30 santim boyunda ve 3 metre eninde yazdı. 3 parça halinde duvara monte edilebilecek dev hilyenin süslemeleri de naht (kesme sanatçısı) Recep Ulu tarafından kıl testeresi ile ahşaptan kesilerek yapılıyor.

Hz. Fatma’nın Hz. Peygamber'e "Efendimiz, biz sizi gördük ama bizden sonra gelenler sizi göremeyecek. Bunu nasıl telafi edeceğiz?" şeklindeki sorusu üzerine çağrılan Hz. Ali’nin, İslam Peygamberi'nin vücudu ve huyu ile alakalı aldığı notlarla tarif etmesi ile hilye-i şerif ortaya çıktı. Osmanlı döneminde ise Hafız Osman’ın bir şekle sokması ile levha haline geldi.

Hattat Mahmut Şahin, Hz. Peygamber'in şemaili olan hilye-i şerifin hattatlar tarafından büyük rağbet gördüğünü belirterek, "Genelde yazıldığı bir şekil vardır, sonradan üstüne eklemeler olmuştur. İlk başlarda Peygamber Efendimiz'in dört halifesi Hz. Ebubekir, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali’nin isimleri varken, daha sonra Hz. Hüseyin ve Hz. Hasan efendilerimiz ile Aşere-i Mübeşşere’nin de isimleri ilave olmuş. Metinler Hz. Ali’nin standart metinleridir." dedi.

Yaptıkları hilye-i şerifin dünyanın en büyük hilyesi olduğunu belirten Mahmut Şahin, "Bu hilye 6 metre 30 santime, 3 metre ebadında. Bunun yazısını talik olarak ben yazdım, ahşap kesim işlerini Recep Ulu yaptı. Yasemin arkadaşımız ise bunun tezhiplerini yaptı. Bunun ahşap işlerini de Abdullah Fırat yaptı. Ciddi manada önemli ve 6 parçadan oluşan ve her parça 84 santime 3 metre boyunda olan bir de çerçevesi olacak." şeklinde anlattı.

ULU CAMİİ'NDE SERGİLENECEK

Dünyanın en büyük hilye-i şerifini yazan ve aynı zamanda öğrenci de yetiştiren Şahin, eserini Ulu Camii’nde sergilemeyi düşündüğünü belirterek, şunları söyledi: "Allah nasip kısmet ederse biz bunu Ulu Cami olarak düşündük, eğer olmasa da başka bir büyük camide olur. Bunu Kutlu Doğuma yetiştirmeye çalışıyoruz. Bunu büyük ebatta olduğu için en hafif ağaç olacak şekilde ayos denilen bir ağaç kullandık. Bu eserin sökülüp götürülmesi lazım. Eğer tek parça yapsak hiçbir kapıdan girmez ve taşınması mümkün değildi. Eserimizi talik yazıyla yazdık. Üstte
Besmele-i Şerife var. İçinde hilye metni var. Etrafından ise dört halife Hz. Ebubekir, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz Ali ile Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin efendilerimizin ismi var. Alt tarafta ise Peygamber Efendimiz'in şemaili var. İmza bölümü de uzunca tutuldu."

Bursa Şaban-ı Veli Dergahı'ndaki hat dersleri yanında dünyanın en büyük hilyesini yazmaya karar verdiklerini anlatan Şahin, Kütahya'da bir öğrencisinin kendisine üstü özel aharlı büyük ebatlı bir kağıt getirdiğini ve onu yazarken bu projenin aklına geldiğini anlattı. Daha önce 4 metrelik hilyeler yazıldığını anlatan Mahmut Şahin, "Tek kağıda yapıldı denildi ama tek kağıda yapılıp yapılmaması bizi bağlar mı bilmiyorum ama şu ana kadar yapılan en büyük hilye. Geçen senenin ortalarında başladık çalışmaya, şu anda halen tezhip aşaması ve naht aşaması devam ediyor." şeklinde sözlerini tamamladı.

Editör: TE Bilisim