İsrail-İran geriliminde Cihat Yaycı'dan çarpıcı yorum: Bu bir cambaza bak savaşıdır' diyerek Türkiye'yi uyardı İsrail-İran geriliminde Cihat Yaycı'dan çarpıcı yorum: Bu bir cambaza bak savaşıdır' diyerek Türkiye'yi uyardı
İş hayatında kadın istihdamının artırılması ve çalışan kadınların desteklenmesi amacıyla özel sektörün de dahil olduğu yeni bir uygulama hayata geçiriliyor. Borusan Holding desteği ile Türkiye'deki 10 ilde organize sanayi bölgelerinde kreşler açılacak. Yaklaşık 5 milyon lira yatırımla kurulacak kreşlere 'Neşe fabrikası' adı verilecek. Toplantıya katılan Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, ortak bir soruna işaret ederek kadınların ya aile ya kariyer seçimine mecbur bırakılmamasını istedi.

Swiss Otel'de düzenlenen ve 'Annemin işi benim geleceğim' sloganıyla tanıtılan toplantıya iki bakanın yanı sıra ilgili illerin valileri ve organize sanayi bölgelerinin yöneticileri katıldı.

Borusan Holding tarafından yapılacak yatırımla özellikle organize sanayi bölgelerinde çalışan ya da çocuk nedeniyle çalışamayan kadınların 0-6 yaş arasında çocuklarına hizmet verecek kreşler kurulması planlandı. Projenin ilk adımı olarak Adıyaman'da açılacak çocuk kreş ve gündüz bakımevi hizmete girecek. 2016 yılına kadar 10 ilde 75-150 çocuk kapasiteli 10 kreş açılması planlanıyor. Adıyaman'ın ardından Malatya, Şanlıurfa, Afyonkarahisar'da 'Borusan Neşe Fabrikaları' ismiyle kreşler hizmet vermeye başlayacak.

Proje ile kadın istihdamının artırılması ve kadınların asli aile görevlerinin yanında iş hayatında da yer almalarının sağlanması konusunda sosyal sorumluluk projesinin uygulanması amaçlandı.

BAKAN ERGÜN: YA ANNELİK, YA KARİYER AYRIMI OLUMSUZLUĞUNU ORTADAN KALDIRMAK LAZIM

Projeye destek veren Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, kadının aile ve çocuk sorumluluğunu olumsuzluk olmaktan çıkarmak gerektiğini ifade etti. Bu konuda bazı adımlar atıldığını ancak kadın istihdamının artırılması kapsamında bunların yeterli olmadığını dile getiren Bakan Ergün, "Ya çalış çocuğu unut ya da çocuk yap kariyeri unut anlayışını yıkmak lazım." dedi. Ergün, çalışan kadınların çocuklarını güvenilir yerlere emanet edebilmesinin önemine işaret etti. Ergün ayrıca, bakanlık olarak daha önce 6 bin girişimci için kredi imkanı sağlandığını, bu projede kredi kullanan kişilerden yarısının kadın olmasının neşe fabrikaları projesinin önemini de ortaya koyduğuna işaret etti.

BAKAN ŞAHİN: EĞİTİM İMKANLARININ ARTMASI İLE KADIN İSTİHDAMI DOĞRU ORANTILI

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise kas gücü yerine kafa gücünün önem kazandığı devirleri yaşadıklarını söyleyerek, fırsat eşitliğinin herkesi kapsaması gerektiğini söyledi. Eğitim imkanlarının artmasının kadın istihdamına katkı sağladığını belirten Şahin, yükseköğrenim muzunu kadınların iş bulma oranlarının yüzde 75 e ulaştığını belirtti. Bu rakamın eğitimin rolünü ortaya koyduğunu anlatan Şahin, yasal olarak gereken uygulamaların yapılması yanında geriye dönüp uygulamalara da bakmak gerektiğinin altını çizdi. Şahin, kadınların annelik ile meslek arasında bırakılmasının olumsuzluğuna işarete ederek, 'Ya o ya bu anlayışı değil, hem o hem o' anlaşışına ihtiyaç bulunduğunu anlattı.

Borusan Holding CEO'su Agah Uğur da kadınların iş gücüne katılım oranlarının yüzde 28,8 seviyelerinde bulunduğunu belirterek Borusan olarak bu konuda sosyal sorumluluk projesi gereği bu oranlara katkı sağlamak için yola çıktıklarını ifade etti. Uğur ayrıca, kadın girişimciliğini artırma konusunda desteklerinin süreceğini ifade etti.

Konuşmaların ardından iki bakan ile Borusan Holding CEO'su Agah Uğur protokole imza attı. Nisan ayına kadar Neşe Fabrikaları projesi için mimari yarışma yapılacağını belirtildi. Seçilen mimari eserler kurulacak kreşlerde uygulanacak.

Editör: TE Bilisim