Dr. Nefi Demirci Hakk'a Yürüdü Dr. Nefi Demirci Hakk'a Yürüdü
Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98. yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü nedeniyle Kayseri'nin ilk şehitliğine, karanfil bıraktı. Üzüm asmalarının yer aldığı şehitlikte arsa sahiplerinin ikna edilerek alanın şehitlik olarak düzenlenmesinin planlandığını anlatan Yıldırım, "Bütün hukuki ve insani girişimlerimize rağmen maalesef mülk sahipleri vicdana gelmiyor." dedi

Çanakkale cephesinden savaşırken vurularak yaralananlar Kayseri’nin Talas ilçesindeki Şifa Yurdu hastanesine getirildi. Cephede hastalananların da getirildiği bu hastanede tedavi görürken şehit olan 402 asker için oluşturulan mezarlık ise yıllar sonra ortaya çıkarıldı. Şuanda şahıslara ait arsa konumunda bölgenin kamulaştırılarak şehitlik haline getirilmesi için çalışılıyor.

Talas ilçesinin Yukarı Mahalle Komando Caddesi'ndeki üzüm asmaları ve elma ağaçlarının bulunduğu arsanın belediyenin imar planında yıllardır 'şehitlik' olarak yer almasına rağmen şimdiye kadar hiçbir adımın atılmadığı belirlendi. Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım, "Bütün hukuki ve insani girişimlerimize rağmen maalesef mülk sahipleri vicdana gelmiyor." dedi.

Şehitlik alanında yardımcılarıyla birlikte dua eden Başkan Yıldırım, "Şehitlerimize duyulması gereken saygı asla ve asla bu olmamalı. Bu konuda birçok görüşmeler yaptık. Belediye meclisi olarak kararlar aldık. Ama mülk sahiplerine bir türlü hukuki engelleri aşarak onların burasının şehitlik alanı olarak düzenlenmesi gereken hususta adımlarını göremiyoruz." diye konuştu.

"GENELKURMAY KAYITLARINDAN ÇIKARDIK"

Kimsenin hakkını elinden zorla alma niyetinde olmadıklarının altını çizen Başkan Yıldırım, "Şehitlerimize saygı noktasında burasının bir bağ haline dönüştürülmesi, rastgele çiğneniyor olması, bizim vicdanımızı çok sızlatıyor. Çok üzüntü içerisindeyiz. Burada metfun olan 402 vatan evladının ismi Genel Kurmay Başkanlığının kayıtlarında mevcuttur. Şu anda liste de elimizdedir. Talas Şifa Yurdunda yaralı ve hasta olan cephede görev yapan büyüklerimiz burada metfun. Dolayısıyla ne olursunuz mülk sahipleri, vicdana gelin, merhamete gelin. Biz buranın şuan ki bedelini de ödemeye razıyız. Burayı terk edin. Terk edin ki biz bu toprakları vatan olarak bizlere emanet eden kahraman şehitlerimize karşı en azından saygı görevini yerine getirelim." şeklinde konuştu.

"BİR DİKİLİ MEZAR TAŞINI ÇOK GÖRMEYİN"

Başkan Yıldırım, "Mülk sahiplerine sesleniyorum. Bu bize kesinlikle yakışmıyor. Bu yakışmayan durumu biran önce sonlandırmamız lazım. Bir dikili mezar taşını da mı şehitlerimize çok göreceğiz. Burası imar planında şehitlik. Yanındaki komşular babalarından dedelerinden şehitlik olduğuna şahitlik ediyor." ifadelerini kullandı.

Şehitlikte 8 yıldır bahçıvan olarak çalışan Mehmet Adıgüzel ise "Buranın şehitlik olduğunu bilmiyordum" dedi.

Editör: TE Bilisim