Yeni siyasi aktörlere veya muhataplarına duyurulur! Yeni siyasi aktörlere veya muhataplarına duyurulur!
OPET, 2006 yılında Gelibolu Yarımadası’nı çağdaş bir görünüme kavuşturmak için başlattığı "Tarihe Saygı" projesi kapsamında Akbaş Şehitliği’ni yenileyecek. Bunun için Çanakkale Valiliği ile protokol imzalandı. Firma, daha önce de Gelibolu Yarımadası’nda sekiz köyü ve 57. Alay Şehitliği’ni rehabilite etmişti.

Söz konusu çalışma 1990’lardaki sembolik şehitlikteki bilgi yanlışları, burada sayının gerçek Akbaş Şehitliği’ndeki şehit sayısına göre düşük kalması, bölgeye gelen ziyaretçilerin rahat dolaşabilmesi, tarihin doğru aktarılması ve en önemlisi de şehitlere yakışır bir görüntüye kavuşması için yapılıyor. Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, OPET Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk'le birlikte protokole imza attığı törendeki konuşmasında, Çanakkale Savaşları’nın 100. yıldönümü için büyük bir hazırlık içinde olduklarını söyledi. İlk adımın Akbaş Şehitliği yenileme projesiyle olduğunu belirterek, "Geçmişi olmayan bir milletin, geleceği de olamaz. Çocuklarımıza tarihimizi, geçmişimizi ne kadar doğru anlatabilirsek, geleceğimizi de o kadar sağlamlaştırırız.” dedi.

Öztürk ise şimdiye kadar bölgede yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi vererek, Gelibolu Yarımadası Milli Parkı sınırları içindeki köylerde toplumsal kalkınma ve bilinçlenmeye destek olacak eğitim programları ve çevrenin işlevsel rehabilitasyonunu sayılacak mimari planlar uyguladıklarını anlattı: "Kültür merkezleri, anıtlar, müzeler, köy meydanları, tuvaletler, satış üniteleri, tüm evlerin boyanması gibi pek çok çalışma gerçekleştirdik. Bunlar sonucunda bölgede sosyal yaşam kalitesi ve ekonomik seviye yükselmiş, işletmecilik ve estetik mimari kültür gelişmiş, eğitim kurumlarının çok yönlü gelişimine katkı sağlanmış, tarih bilinci ve sosyal mekanlara estetik ve hijyen özellikleri kazandırılarak ziyaretçi sayılarında artış sağlanmıştır. Çanakkale Onsekiz Üniversitesi’nin projeyle ilgili yaptığı kurumsal ve toplumsal etki araştırmasının kanıtladığı bu sonuçlar bizi memnun ediyor.”

10 bin metrekare büyüklüğe sahip olan Akbaş Şehitliği’nde zeminde 806 mezar taşı bulunacak. 100 metrekarelik rölyef duvar kabartmalarının üzerinde, 536 şehidin ismi yer alacak. Çevre düzenlemesi ve ziyaretçilerin dolaşabilmesine uygun düzenlemeler yapılacak. Bu kapsamda 2 bin 500 metrekare doğal taş zemin kaplaması ve bin metre doğal taş bordürle sembolik mezar alanları çevrelemesi yapılacak. Ana giriş kapısı, sergi alanları, abdest alma alanları, şadırvan, tuvaletler ve şehitliği çevreleyen duvarlar yenilenecek. Giriş kapısının sağ ve sol yanlarında sembolik iki dönem askeri konumlandırılacak. 6 bin metrekare toprak alan, halı çim malzemeyle kaplanacak, yeşillendirme yapılacak. Otopark alanı, yürüme alanları ve aydınlatma sistemi düzenlenecek. Yağmur suyu toplama kanalı inşa edilecek. Şehitlik, ağustos ayında ziyarete açılacak.

Editör: TE Bilisim