Gümüşhane’de iktidar ve muhalefet Yeşilyurt sakinlerinin maden mücadelesi için birleşti Gümüşhane’de iktidar ve muhalefet Yeşilyurt sakinlerinin maden mücadelesi için birleşti
Bölgenin en önemli kültürlerinden biri olarak bilinen ‘Dama’ oyunu, çatışmaların sonlanmasıyla Diyarbakır’ın Sur ve Bağlar ilçelerinde müdavimleri olan yaşlılar tarafından yeniden oynanmaya başlandı.

Sur ve Bağlar’da özellikle yaşlılar, sabahın erken saatlerinden itibaren genellikle cami yakınlarında ve dama dışında oyun oynamanın yasak olduğu çay ocaklarında bir araya gelerek, güne dama oynayarak başlıyorlar. Çoğu emekli olan çay ocağı müdavimleri, heyecanlı dama oyunlarıyla güne başlarken, kalabalık bir izleyici kitlesi de oluşturuyorlar. Yaşlılar, kıyasıya ve çekişmeli geçen dama oyunu oynayarak zaman geçirirken, bir oyunun etrafında onlarca kişi de yeni stratejiler öğrenmek amacıyla pür dikkat izliyor.

ZAMAN ZAMAN GENÇLERDE KENDİNİ SINIYOR AMA…

Oyunlar kimi zaman o kadar çekişmeli ve heyecanlı oluyor ki dama oynayan esnaf, gelen müşterisine bile bakmıyor. Genellikle yaşlıların büyük ustalık gösterdiği oyuna zaman zaman gençler de dahil olup kendini sınıyor. Ancak usta yaşlılar karşısında tutunmaları söz konusu bile olmuyor.

“OLAYLAR NEDENİYLE ARA VERMEK ZORUNDA KALDIK”

Yılardan beri dama oynadığını belirten Hacı Eshat Karakaş (68), olaylar nedeniyle oyunlara uzun ara vermek zorunda kaldıklarını belirterek, “Dama bir zeka oyunudur. Bütün insanlara bunu tavsiye ederim. Çay ocağına gelip dama oynamadığımız zamanlarda can sıkıntısından perişan olduk. Çok şükür olaylar durdu da yeniden arkadaşlarımızla bir araya gelerek dama oynuyoruz. Haram olmayan bir oyun ve namaz vakitlerinde namazlarımıza gidiyoruz, zamanımızın çoğunu burada geçiriyoruz.” dedi.





Cihan

Editör: TE Bilisim