Osmanlı’nın Kürtleştirdiği  Türkler! Osmanlı’nın Kürtleştirdiği Türkler!
Zonguldak’ın Ereğli ilçesine bağlı Çaylıoğlu beldesinde toprak kayması sonucu boşalan 3 kaya parçası evlerin üzerine düşmeden dağlık alanda askıda kaldı. Felaketi önlemek için kaya parçaları, açılan kuyulara kaydırıldı.

Olay, Ereğli’ye bağlı Çaylıoğlu beldesi Hacıosmanlar Mahallesi Seyrentepe Sokak'ta meydana geldi. Kaynak sularının toprağı aşındırması sebebiyle 3 ayrı kaya parçası evlerin üzerine doğru kaymaya başladı. Çarşamba günü yaşanan olay sonrasında Ereğli İl Özel İdare Müdürlüğü ekipleri, Kaymakam İbrahim Çay’ın talimatı ile bölgede çalışma başlattı. Yaklaşık 250 ve 100’er ton ağırlığında olduğu belirtilen kayaların kayarak evlere zarar vermesini engellemek amacıyla dağlık alanda yaklaşık 29 metrelik kuyular açıldı. Büyük kaya parçaları kuyulara kaydırılarak sabitleştirildi.

Yolun hemen kenarındaki evde ikamet eden 69 yaşındaki Fatma İnal, düşen kaya parçalarını görünce şoka girdi. Annesi Fatma İnal’ın çok korktuğunu dile getiren Hüseyin İnal, “Olayın meydana geldiği anda ben burada değildim. Annem buradaydı. Bir ses duymuş. Evin önüne indiğinde bir taşın durduğunu diğer taşın buraya doğru yavaş yavaş geldiğini görmüş. Sonrada olduğu yerde donmuş kalmış.” dedi.

Çok korktuğunu söyleyen ev sahibi Fatma İnal, “Aniden bir gürültü koptu. Ne olduğunu merak ederek dışarıya çıktım. Bir de baktım kaya üzerime doğru geliyor. Olduğum yerde kaldım. Çok korktum. 3 gündür yemek yiyemiyorum. Ben burada tek başıma yaşıyorum. Kayalar düşünce sokakta kaldım. Sokaktan geçen birisine kızımı arattırdım. O da beni almaya geldi.” diye konuştu..

Çaylıoğlu Belediye Başkanı Rıfkı Gültekin, İl Özel İdaresi ekiplerinin yaptığı çalışmaların arından tehlikeli durumun ortadan kaldırıldığını söyledi. Gültekin “Çarşamba günü muhtarımız bizi bilgilendirdi. Devasa büyüklükteki bir kaya kütlesinin Hacıosmanlar Mahallesi'nde bir evin üzerinde askıda kaldığını söyledi. Bu kadar büyük olacağını bizde tahmin etmiyorduk. Hemen sayın kaymakamımız ve il afet müdürüne bilgi verdim. Ekipleri anında olay yerine gönderdiler. Şu anda yapılan çalışma sonrasında tehlikeli durum ortadan kaldırıldı. Burada 3 ayrı kaya parçası var. Ancak biz en çok ağırlığı 250 tona yakın olan kaya parçasından korktuk. Diğerleri de büyük; ancak ilk kaya parçası gerçekten devasa büyüklükte.” dedi.

Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Çaylıoğlu beldesi mevkisinde yaşanan heyelanla ilgili çalışmaların başladığını, açılan kuyulara kayaların alınamaması durumunda dinamitle patlatılabileceğini söyledi. Çay, “Önceki gün Çaylıoğlu beldemizde, üst kısmındaki suyun zemini yumuşatması nedeniyle büyük bir kaya parçasının kayması sonucu heyelan meydana gelmişti. Olayın hemen sonrasında konuyla ilgili sayın valimize de bilgi aktardık. Dün olay yerine gelen afet ekipleri inceleme yaptı. Ekiplerimiz yapılacak çalışmaları tespit etti. Bunun üzerine daha alt kısımdaki bir evi olası tehlikeye karşı boşalttırdık. Sayın valimizin talimatıyla il özel idare ekipleri bölgeye gelerek çalışma başlattı. Halen ekiplerimiz orada çalışmalarını sürdürüyor. Heyelanın oluştuğu bölgenin yan kısmındaki zemini eşerek kayanın o bölgeye kaydırılarak sabitleştirmeyi amaçlıyoruz. Bunu yapamadığımız taktirde, kayayı dinamitle parçalamayı düşünüyoruz. Ancak kayanın yapısı itibariyle dinamitle parçalama işlemi zor olacak. Bu konuda çevrede can güvenliğinin sağlanması için Çaylıoğlu Belediye Başkanımızdan büyük destek alıyoruz. Boşaltılan evdeki yaşlı kadın da yakınlarının evine yerleştirildi. Bugün itibariyle çalışmaları bitirmeyi hedefledik.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim