MHP'li Başkan Sayıştay'ı Göreve Çağırdı: AK Partili Belediye Toplu Konut Parasıyla Bitcoin Almış! MHP'li Başkan Sayıştay'ı Göreve Çağırdı: AK Partili Belediye Toplu Konut Parasıyla Bitcoin Almış!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevresel Etki Değerlendirmesi(ÇED) sürecinin elektronik ortama taşıdı. Ankara, Eskişehir ve Konya’da pilot olarak uygulanan sistem 2 ay sonra 81 ilde faaliyete geçecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu, e-ÇED ile yılda 60 milyon A4 kağıdı tasarruf sağlanarak, 480 bin ağacın kesimi engellenecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu, Uluslararası Yöneticiler Derneği (YÖNETDER) Genel Merkezi’nde ‘Dünyada ve Türkiye’de Çevre Politikaları, İklim Değişikliği ve Kyoto Protokolü’ konulu seminer verdi. Seminerin ardından Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu, bakanlık tarafından yürütülen E-ÇED Projesi’ni Cihan Haber Ajansı’na(Cihan) anlattı.

ÇED başvurularının elektronik ortama taşınması ile ilgili çalışmayı bitirdiklerini Ankara, Eskişehir ve Konya’da pilot olarak uygulandığını belirten Kadıoğlu, “En kısa sürede bu illerdeki çalışmalarımızı bitirerek 2 ay sonra tüm Türkiye’de bu uygulamaya geçeceğiz. Buradaki amacımız eskiden bir tesis yapılırken bununla ilgili olarak Çevresel Etki Değerlendirme Raporu hazırlanıyordu. Bunlar manüel ortamda geliyordu. Yüzlerce sayfa kalın dosyalar halinde geliyordu. Buna son vermek zaman ve ekonomik tasarruf amacıyla E-ÇED projesini hayata geçirdik.” diye konuştu.

ÇED’lerin elektronik ortama geçirilmesi ile birlikte yıllık 60 milyon A4 kâğıdın tasarrufunun sağlanacağını belirten Kadıoğlu, "480 bin ağacın kesilmesini önleyeceğiz. Ayrıca önemli bir zaman tasarrufu sağlayacağız. Şuan ki ÇED süreci ortalama 180 gün. Elektronik ortamda bunu 60 güne çekeceğiz. İnsanlar ÇED raporu için toplantıya gelmeyecek. Bulundukları yerden raporu elektronik ortamda bize sunarak, görüşlerini verecek. Her yönüyle bir tasarruf sağlanacak. Kurum ve kuruluşlarla yapılacak toplantıların büyük bir kısmı azalacak ve gerekli olduğu zamanlarda yapılacak. İleride bu toplantılarda tamamen ortadan kalkacak." şeklinde konuştu.

Pilot illerde yapılan test çalışmasının tamamlanması ile birlikte sistemin 2 ay içinde 81 ilde faaliyete geçirileceğini vurgulayan Kadıoğlu şunları söyledi: "Test sürecindeki aksaklıkları belirleyerek eksiklikleri tamamlayacağız. Bu sürecin tamamlanması ile birlikte 81 ilde E-Çed’e geçeceğiz. Bugüne kadar 3 bine yakın ÇED olumlu, 40 bin ÇED gerekli değildir kararı verdik. Bunların hepsinin raporu var bunlar artık kağıt olarak değil elektronik olarak sunulacak."

"PROJELER HAYATA GEÇİRİLMEDEN ÖNCE HALKIN BİLGİLENDİRİLMESİ HEDEFLENİYOR"

ÇED sürecinin e-devlet kapsamına alınmasıyla, ÇED yönetmeliği kapsamında verilen tüm kararlara hızlı erişim sağlanacak. Diğer taraftan, sürecin elektronik ortamda işletilmesiyle, başvurunun yapıldığı andan itibaren yatırımcı, süreçleri takip edebilecek, ek gereksinimleri, revizyon taleplerini sistem üzerinden tamamlayabilecek ve sürecin bütün aşamalarını şeffaf şekilde izleyebilecek. Proje kapsamında ÇED sürecinin çevrimiçi izlenmesi, analiz edilmesi ve şeffaf ortamda süreçlerin işletilerek halkın bilgilendirilmesi hedefleniyor. Bakanlık, projeyle planlanan yatırımlar hayata geçmeden önce kamuoyunun katılımının daha etkin hale gelmesini sağlayacak. Süreç başladığı andan itibaren projeye ilişkin tüm bilgiler (raporlar, toplantı tarihleri ve yerleri, projenin hangi aşamada olduğu) Bakanlığın internet sitesinde yayınlanacak. Yine bu sayfadan, halkın projeye ilişkin görüş ve önerileri, tüm süreç boyunca komisyon üyeleri tarafından görülebilecek. Dolayısıyla da değerlendirmelerde göz önünde bulundurulacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 'ÇED süreci yönetimi projesi' ile planlanan yatırımlar hayata geçmeden önce kamuoyunun katılımının daha etki bir hale gelmesini sağlayacak.

Editör: TE Bilisim