İstanbul'da iki bakanlık karşı karşıya geldi... İstanbul'da iki bakanlık karşı karşıya geldi...
Muğla'nın Fethiye ilçesinde bulunan ekolojik bir yapıya sahip Kelebekler Vadisi'nde yapılması planlanan konser ve müzik etkinliğine çevreciler tepki gösterdi. Bölgenin korumaya muhtaç bir yer olduğunu söyleyen TEMA Fethiye Temsilciliği, bölgede gerçekleştirilecek etkinliğin kelebekler başta olmak üzere bitki ve hayvan türlerini olumsuz etkileyeceğini açıkladı.

    Fethiye'ye bağlı Uzunyurt Köyü (Faralya) sınırları içinde yer alan ve karadan ulaşımı olmayan Kelebekler Vadisi'nde 24-25-26 Mayıs ve 2-3-4 Haziran tarihlerinde Çadır festivali düzenlenecek. İnternet üzerinden biletleri satışa sunulan etkinlik kapsamında Bedük, Hayko Çepkin, Göksel, Pamela, Atiye ve Feridun Düzağaç gibi sanatçılar sahne alacak. Konuklarının bölgeye kurulacak çadırlarda ağırlanacağı festivalde denize kurulacak platformda ses ve ışık gösterilerinin de yapılacak olması Fethiye'deki çevrecileri harekete geçirdi.

    TEMA Vakfı Fethiye Temsilcisi Okyay Tirli, organizasyona tepki gösterirken bölgenin önemine değindi. Tirli, Kelebekler Vadisi'nin birinci derece SİT alanı olduğunu ve korunmaya muhtaç bir dünya mirası kategorisinde yer aldığını hatırlattı. Tirli, kendisine özgü endemik türleri barındıran, özellikle 80’den fazla kelebek türüne ev sahipliği yapan ve kapalı bir coğrafyaya sahip bu koyda böyle bir etkinliğin organize edilmesinin koyda yaşayan doğal hayatı olumsuz etkileyeceğini ifade etti.

Öte yandan Fethiye Kaymakamlığı'na çadır festivali ile ilgili şikayet dilekçelerinin geldiği öğrenildi. Akdeniz Üniversitesi'nden bir akademisyenin de dilekçe ile konunun hassasiyetine dikkat çektiği gelen bilgiler arasında. İlgili dilekçede ismi açıklanmayan akademisyen, Kaplan Kelebeği başta olmak üzere 80'den fazla kelebek türünün bu bölgede yaşadığı hatırlatılıyor. Hatta koyun üreme döneminde yüz binlerce kelebeği görmenin mümkün olduğu kara ulaşımı olmadığından insanların nadiren uğrayabildiği bir yer olduğunu belirtiliyor.

    Olası festivalin buradaki doğal yaşamı olumsuz etkileyeceğinin ısrarla vurgulandığı dilekçede, konuyla ilgili Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TUDAV), Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF – Türkiye), Greenpeace Türkiye, Fethiye Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezi ve diğer ilgili doğa dostu sivil toplum kuruluşların da bilgilendirildiği açıklanıyor.

Editör: TE Bilisim