Asimilasyona yatkın olan Türk'ler için bunların bir önemi var mı? Asimilasyona yatkın olan Türk'ler için bunların bir önemi var mı?
Balıkesir'in Edremit ilçesinde denetimli serbestlikten faydalanan iki mahkum, adliyede temizlik işleri yaparken boş vakitlerinde savcılık tarafından alınan boya sandığıyla ayakkabı boyayarak harçlıklarını çıkarıyor.

Bu kişilerden Zeynel Bulut (55), “Savcı bey yardımcı oldu, biz de saat 08.00’den 12.00’ye kadar burada hem mıntıka temizliği hem de ayakkabı boyacılığı yapıyoruz. Bu işten gelirimiz günlük 3 lira, 5 lira oluyor, bazen hiç olmuyor, bu yüzden geçim sıkıntısı var. Mesela bugün bir ayakkabı boyadım, o da veresiye gitti. Burada daha dört ay görevliyim ben. Savcı bey boya sandığını, evimize bir şeyler alıp götürebilmemiz için alıp verdi, 'Boş çalışıyorsunuz, emeğiniz hakkınız geçiyor.' dedi. Kendi parasından aldı bu sandığı. Burada sabah gelip imza atıyorum, öğleye kadar mıntıka temizliği yapıyorum. Şu anda hayatımdan memnunum desem yeri var.” şeklinde konuştu.

Edremit Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Akın ise Türk Ceza İnfaz Kanunu'nda 6291 sayılı kanunla yapılan değişiklikle cezaevindeki hükümlülerin cezalarının son bir yılını denetimli serbestlik yöntemiyle evinde geçirmesinin karara bağlandığını belirterek, Edremit’te de bundan iki hükümlünün faydalandığını söyledi. Başsavcı Akın, şunları kaydetti: “Bu yasanın amacı, sadece hükümlüleri dışarıya bırakma ve serbest kalmalarını sağlama değil, sonra sosyal hayata adapte edebilmek için çeşitli yükümlülükler vermek. Birçoğunun mesleği olmadığı için mümkün olduğunca konumlarına uygun şekilde bahçe ve temizlik işlerinde görevlendirdik. Şu anda adliyemizde, Burhaniye Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğü denetimi altında iki kişi görevlendirildi. Haftada beş gün 4'er saat gelip bahçe ve temizlik işlerinde memurlara yardımcı oluyorlar. Kalan zamanlarında da meslek edinmeleri ve sosyal hayata adapte olmaları için destek faaliyetinde bulunmak istedik. Birçoğu serbest dolaşmaya alışkın olduğu için kalıcı bir işe alışmaları zor veya sağlık durumları el vermiyor. Biz de boya sandıkları aldık. Adliyenin girişinde, kalan zamanlarında boya yapıyorlar.”

Editör: TE Bilisim