YAD Tonyukuk Danışma Kurulu bildiri yayınladı YAD Tonyukuk Danışma Kurulu bildiri yayınladı
CHP Sözcüsü Haluk Koç, otoyol ve boğaz köprülerinin özelleştirilmesine tepki göstererek, hükümetin anayasa suçu işlediğini ileri sürdü. Bunun özelleştirme değil borçlanma olduğunu ifade eden Koç, özelleştirmenin iptali için yasal girişimlerde bulunacaklarını açıkladı.

    Partisinin Samsun İl Başkanlığı’nda düzenlendiği basın toplantısında ülke gündemindeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulunan CHP Sözcüsü Samsun Milletvekili Haluk Koç, otoyol ve köprülerin özelleştirilmesiyle anaya suçu işlendiğini kaydetti.

    Satışın ancak bütçe yapma hakkı yetkisini elinde bulunduran TBMM kararıyla yapılabileceğini ifade eden Koç, “Bu yapılan satış, TBMM’nin bütçe yapma hakkının elinden alınmasıdır. Bir anayasa suçudur. Bütçe hakkı yasama organı TBMM’nindir. Bu satış ancak TBMM’nin kararıyla yapılabilir. Devlet şirketlerini, arsalarını, yollarını, köprülerini, imtiyazlarını satıp cari giderlerini karşılayacak. Bu bir babanın evini geçindirmek için kanını satmasına benzer. Kanını satar satar sonunda ölür. Evini geçindiremez hale gelir. Yaşadığımız tablo budur. “ dedi.

    Otoyolların ve köprülerin özelleştirilmesinin üzerinde çok ciddi şekilde durulması gerektiğini söyleyen Koç, “Bunlar hepimizin ortak malıdır. Bu bir özelleştirme değil, borçlanmadır. Rakamları vereceğim. 25 yıl sonrasının taşıt sayısı ile hesaplamıyorum. Bu günkü taşıt sayılarına baktığımızda köprü ve otoyolların 25 yılda elde edeceği gelir, en az 15 milyar dolar. Hesap çok açık. Artacak olan nüfusu, taşıt sayısını da dikkate alacak olursak bu rakamlar 25 yılda 20-25 milyar dolar arasına geliyor. Gelecek 25 yılda elde edilecek 25 milyar doları bugün biz 5.7 milyar dolara devrediyoruz. Akıllı bir ticaret mi bu. Hepimizin o yatırımlar. 25 milyar doları ben 5.7 milyar dolara birine veriyorum. Böyle bir mantık olur mu. Kategorik bir karşı çıkış değil söylediğim. Bir hesap. Onun için bir satış değil, borçlanmadır. Yasal girişimlerimiz olacak.“ açıklamasında bulundu.

    “BAŞBAKAN, GENÇLERLE ALAY EDİYOR”

    Başbakan Erdoğan’ın 3 çocuk tavsiyesini yaptırdığı çalışma ve TÜİK rakamlarıyla eleştiren CHP Sözcüsü, Erdoğan’ın işsiz gençlerle alay eden, tepeden bakan, bir fotoğraf çizdiğini iddia etti. Koç, “Ben bir istatistik çıkarttım. İşsizlik rakamları Türkiye genelinde yüzde 9,1. Bunlar TÜİK rakamı. Şehirlerde işsizlik rakamı yüzde 11,3. Yaşı 15 ile 24 arasında olan yani evlenme yaşına gelen gençlerin işsizlik oranı yüzde 18. Genç işsiz rekoru olan bir ülkede yaşıyoruz. Kentlerde yaşayan gençlerin dörtte biri işsiz. Nişan ve düğün yapmanın maliyeti en asgari koşullarda 33 bin 500 TL. Arkadaşlardan rica ettim. 43 kalem eşya. Bunlar bir evin kurulması için gerekli olan eşyalar. Tamamı ihtiyaç olan perdeden tavaya, halıya yatağa kadar sobalı bir evde oturmanın karşılığı bu günkü fiyatlarda 33 bin 237 lira. Düğünü yaptın, evini kurduk, ondan sonra Başbakan’ın siparişini yerine getirmeye geldi sıra, 3 çocuk. 1 çocuğun aylık giyim ve okul gideri en asgariden 449. TL. 3 çocuğu gelin hesaplayalım. Yani Başbakan'ın bu mantığının altında aslında Türkiye’de işsiz gençlerle alay etme mantığı yatıyor. 3 çocuk bin 500 TL, ev gideri hariç. Evlenmenin, ev geçindirmenin, çocuk yapmanın maliyetinden Başbakan’ın ya haberi yok ya da bir ezik, muhtaç gençlik yaratmak peşinde. Bu Türkiye’de işsiz gençlerle alay eden, tepeden bakan, bir başbakan fotoğrafıdır.“ değerlendirmesinde bulundu.

    ‘Bende olsam dağa çıkardım’ sözüyle Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a yüklenen Koç, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu da Suriye meselesi üzerinden eleştirdi. Basın toplantısında CHP Samsun Milletvekili İhsan Kalkavan ile İl Başkanı Mehmet Atalay da hazır bulundu.

Editör: TE Bilisim