AKP’den kaçarken CHP’ye mi tutulduk? AKP’den kaçarken CHP’ye mi tutulduk?
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Taksim’e yeniden yapılması planlanan Topçu Kışlası inşaatını durdurma kararına tepkisinin manasız olduğunu ifade eden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, Gezi Parkı’na alışveriş merkezi yapılmasının planlandığını belirterek, “Taksim rant alanı haline getirilmeye çalışılıyor.” dedi. Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın Topçu Kışlası'na karşı olduğu için görevden alındığını öne süren Salıcı, Başbakan Erdoğan'ı 'hukuk tanımazlıkla suçladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Taksim Gezi Parkı'na yeniden inşası öngörülen ancak Yenileme Kurulu'ndan onay alamayan Topçu Kışlası ile ilgili, “Topçu Kışlası'nı yapacağız. Üst kurul reddetmiş. Biz de reddi reddedeceğiz. Rus mimarisi deniliyor, ona bakarsanız İstiklal Caddesi de Barok mimari. Kışlanın bir bölümü müze olabilir, ortası yeşil alan. Diğer bölümünde İstiklal Caddesi'nin devamı niteliğinde alışveriş merkezi. Üstü rezidans ve otel. Yap-İşlet-Devret modelini düşünüyoruz.” demişti.

Taksim Gezi Parkı’na yeniden Topçu Kışlası’nın inşa edilmesine karşı olan CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı ve beraberindeki CHP’liler Gezi Parkı önünde bir açıklama yaptı. Başbakan Erdoğan’ı hukuk tanımazlıkla suçlayan Salıcı, Topçu Kışlası’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Meclisi’ne gelmediğini, yapının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı vasıtasıyla bir tür gecekondu yapar gibi çakma bir şekilde inşa edilmeye çalışıldığını öne sürdü. Topçu Kışlası’nın yeniden inşası konusunun, ‘tarihi eserin ihyası’ olmadığını kaydeden Salıcı, “Bu eserin yapılması için Koruma Kurulu’ndan izin istendi. Koruma Kurulu üyelerinin tamamı AK Parti üyelerinden atanmış olmasına rağmen bu kadar büyük bir sorumluluğun altına girmemek için bu kararı reddetti. Bundan sonra Başbakan Erdoğan ise Koruma Kurulu’na ‘Sizin reddettiğiniz kararı da reddedeceğiz.’ dedi. Başbakan’ın, Büyükşehir Belediye Başkanı’nın ve Kültür Bakanı’nın; Koruma Kurulu kararını tekrardan görüşmek üzere tekrardan gönderme yetkisi var. Fakat bunlara ihtiyaç duymadan Başbakan’ın doğrudan kurul üyeleri ile ilgili açıklaması hukuk devletinde olmaması gereken bir konu.” ifadelerini kullandı.

Gezi Parkı’na bir AVM yapılmak istendiğini vurgulayan Salıcı, “AVM’nin projesini zaten ortaya koydular. Düşünün ki bir kültür merkezi ve kültür merkezinin ortasında bir buz pisti. İnsanlar oradan gidip kitap alacak, resim seyredecekler. Bunun dünyada örneği yok. Ortasına bir buz pisti koyuyorsanız, yanına da iş yerleri koyma tavrını net gösteriyorsunuz demektir. Buradaki temel amaç duygusal. Burayı yüz milyon dolarlık rant alanı haline getirmeye çalışıyorlar.” diye konuştu.

“Topçu Kışlası’nı ihya etmek istiyorsanız, arşivde bilgisi olması gerekir.” diyen Salıcı, Topçu Kışlası ile ilgili böyle bir durumun söz konusu olmadığını, ortada sadece fotoğrafın bulunduğunu ileri sürdü.

‘ERTUĞRUL GÜNAY’IN BAŞINI TOPÇU KIŞLASI MI YEDİ?’

Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da Topçu Kışlası’na karşı olduğunu ifade eden Salıcı şöyle devam etti: “Buradan Sayın Başbakan’a soruyoruz. Sayın Günay’ın başını Topçu Kışlası mı yedi? Topçu Kışlası’na karşı olduğu için, İstiklal Caddesi’nde AVM’ye karşı olduğu için mi Sayın Günay görevden alındı?”

Editör: TE Bilisim