Devlet büyüklerimiz, uzun süre düşünmüş taşınmış; kimisi beceriksizlik, kimisi yolsuzluk, kimisi de savurganlık sonucu 10 milyar lirayı aşan borç yükünün altına giren futbol kulüplerini kurtarma kararı almış. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın öncülüğünde Kulüpler Birliği, Bankalar Birliği ile Türkiye Futbol Federasyonu tarafından hazırlanan kurtarma operasyonuna göre her kulübe özel yapılandırma getiriliyor. Kimine 5 yıl, kimine 2 yıl, geri ödemesiz 5 yıl vadeli gibi seçeneklerle yapılandırma yapılacak. 

Çiftçi ve sanayici mi? Onlar da kendi başının çaresine bakacak… Zor durumda olanlar için konkordato seçeneği masada!

KONKORDATO İLAN EDEN ŞİRKET SAYISI BİNE YAKLAŞTI BİNLERCESİ DE SIRADA BEKLİYOR

Dr. Sakin Öner “Ergenekon’dan Çanakkale’ye Türk Ruhu”nu anlattı Dr. Sakin Öner “Ergenekon’dan Çanakkale’ye Türk Ruhu”nu anlattı

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, geçtiğimiz günlerde konkordatoya ilişkin bir soruya cevap verirken, “Anonim şirketlerde 294’e, limitet şirketlerde 552’ye, toplam 846’ya ulaştı. Bunun 282’si İstanbul, 115’i Ankara, 65’i İzmir, 46’sı Kocaeli, 28’i Mersin, 25’i Bursa, 13’ü Hatay, 14’ü Kayseri, diğerleri de 260 civarında” diye konuşmuştu. Konkordato başvurusu yapıp da sırasını bekleyen şirketlerin sayısı ise binlerle ifade ediliyor.Ekonomik krizden ‘poşet’ formülü ile çıkışın arandığı bu günlerde milletin omzuna bir de 4 büyüklerin (!) borcu yükleniyor. Fabrikaların bir bir özelleştiği, firmaların konkordato ilan ettiği bu günlerde tarıma, çiftçiye, sanayiciye ve işçiye destek verilmesi gerekirken hükümet futbola yatırım yapıyor. Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü’nde TFF Başkanı Yıldırım Demirören, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın ve Süper Lig kulüp başkanları İstanbul’da bir araya geldi. Ekonomik kriz içindeki kulüplerin borçlarının yeniden yapılandırılması ve vadelendirilmesinin konuşulduğu toplantıda, kulüplere 31 Ocak 2019 tarihine kadar gelir-gider bilançolarını hazırlamaları için süre verildi. Bilançolar sonucunda belirlenen borçlar 5 yıla kadar taksitlendirilecek.



TARIMA 2 MİLYAR, FUTBOLA 10!

Tarımda kendi kendine yeten birkaç ülke konumunda olan Türkiye, 16 yıllık AKP iktidarında dışa bağımlı hale geldi. 2018 yılında sadece 116 milyon dolar değerinde nohut, 224 milyon dolar değerinde ayçiçeği tohumu ithal edildi. Hayvan ithalatı ise uygulanan politikalar ile cazip hale getiriliyor. Hükümet tarafından tarıma 2 milyar 35 milyon, hayvancılığa 5,3 milyar lira destek verilirken dört büyükler olarak anılan Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe ve Trabzonspor’un 10 milyarlık borcu Ziraat Bankası tarafından ödenecek.

BUGÜN AKŞAM SAATLERİNDE BASINA DUYURULACAK

Ziraat Bankası’nın hem Süper Lig’deki hem de alt liglerdeki takımların borçlarını bugün ödeyeceği belirtilirken, akşam saatlerinde ise Futbol Federasyonu Başkanı  Yıldırım Demirören ile Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın’ın Futbol Federasyonu’nun Riva’daki tesislerinde basının önüne çıkması bekleniyor. İkili, “Türk futbolunun kurtuluş reçetesi” adını verdikleri proje hakkında bilgi verecek.

TOPLAM BORÇ 14 MİLYAR!

Gelirinin çoğunu stat geliri ve forma satışından elde eden dört büyüklerin borcu, gerçekleştirdiği transferler nedeniyle dağları aştı. Gelirleri giderlerini karşılayamayan dört büyükler, bir türlü denk bütçe oluşturamadı. 2012 yılında 62 milyon lira olan dört büyüklerin borcu yüzde 360 artarak 10 milyar TL’yi buldu. Fenerbahçe’nin 3 milyar 500 milyon, Galatasaray’ın 2 milyar 689 milyon, Beşiktaş’ın 2 milyar 495 milyon, Trabzonspor’un ise 1,1 milyar lira borcu bulunuyor. Öte yandan Süper Lig’deki diğer kulüpler de dahil edildiğinde toplam borç 14 milyar TL’ye ulaşıyor.

Editör: TE Bilisim