Dr. Nefi Demirci Hakk'a Yürüdü Dr. Nefi Demirci Hakk'a Yürüdü
Diyetisyen Hatice Karslıoğlu, çocuklarda beslenme alışkanlığına ilişkin Türkiye’nin çocuk obezitesi riskinin giderek arttığı ülkeler arasında bulunduğunu söyledi. Karslıoğlu, “Artık sadece yetişkinler değil çocuklar da obeziteyle mücadele etmektedir. Önlem alınmaması halinde ülkemizi gelecekte, ‘obezite hastası’ bir nesil beklemektedir” dedi.

Özellikle ailelere beslenme konusunda çocuklarına nasıl yaklaşmaları gerektiği yönünde uyarılarda bulunan Diyetisyen Karslıoğlu, şöyle devam etti: “Örnek olmak, çocuğunuza, yapmasını istediğiniz şeyi söylemenizden çok daha etkilidir. Sizin yaptığınızı görmeli ki uygulayabilsin. Böylece çocuğunuz, bilinçli olarak örnek olmadığınızda bile sizi örnek alarak öğrenir. O nedenle çocuğunuza yaptığınız ‘bu yararlı’, ‘bu zararlı’, ‘az ye’ gibi uyarılar pek de etkili olmaz. Çocuğunuz yine bildiğini okumaya devam edecektir. Çünkü çocuklar, acil ihtiyaçları ve istekleri doğrultusunda seçimler yaparlar. Tat, ailenin etkisi, okul, arkadaş çevresi, reklamlar, vs. çocuğun iyi ya da kötü beslenmesini etkileyen faktörlerdir. Evde huzurlu bir ortam yaratın. Baskıcı bir tutum sergilemeyin. Tavırlarınız, bakışlarınız ve sözlerinizle, kilosundan ötürü çocuğunuzu küçük düşürecek ifadelerden şiddetle kaçının.”

“DÜZENLİ YEMEK OBEZİTE DÜŞMANIDIR”

Obezitenin en büyük düşmanının düzenli yemek yemek olduğunun altını çizen Karslıoğlu, “Çocuğunuzun evde hazırlanan yemeğin en temiz, en sağlıklı ve en dengeli beslenmeyi sağlayacağını bilmesini sağlayın. Doyduğunu hissettiğinde yemeyi bırakmaya teşvik edin. Beslenme çantasını hazırlayan çocuklar, farklı besinleri tatmaya eğilimli olurlar. Ana ve ara öğünleri hazırlamalarına izin verin, kalorileri saymayın. Asitli içeceklerin bağımlılık yarattığını, bunun da orta uzun vadede kilo alımına katkıda bulunduğunu anlatın. Hazır gıdaları ödül nesnesi olarak düşünmeyin. Marketin manav bölümünde en sevdiği meyveyi-sebzeyi elinize alın. Görüntüsünü, kokusunu, rengini ve tadını övün. Sağlıklı yiyeceklerin de ödül olabileceğini öğrenmesini sağlayın. ‘Zayıfla’ ya da ‘az ye’ yerine, ‘sağlıklı olalım ve vücudumuza dikkat edelim’; ‘bunu yeme’ yerine ‘hadi meyve alalım ve meyve salatası yapalım’; ‘egzersiz yapmamız gerekiyor’ yerine ‘hadi parka gidelim’ ifadelerini kullanın.” dedi.

Editör: TE Bilisim