AKP’den kaçarken CHP’ye mi tutulduk? AKP’den kaçarken CHP’ye mi tutulduk?
Çorum'da yılın ilk hasadı başladı. Hasat döneminin başlamasıyla birlikte biçerdöverler tarlaya girdi.

Çorum İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, bu yıl gerek kalite açısından, gerekse verimlilik açısından çiftçinin yüzünün güleceğini belirterek, "Allah'a şükür bu sene hasat dönemi çok iyi geçecek. Herhangi bir afet, olumsuzluk olmazsa çiftçinin bu sene yüzü gülecek. Buradan bütün çiftçilerimizi uyarıyorum; anız yakma alışkanlığını terkedelim, doğaya, tarlalara, canlılara sahip çıkalım." dedi.

HASAT GÜNÜ DÜZENLENDİ

Çorum'da hasat döneminin başlaması dolayısı ile İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Bozboğa Köyü'nde 'Hasat Günü' etkinliği düzenlendi. Hasat Günü'ne İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, teknik elemanlar ve müdürlük personeli katıldı.

TARIM MÜDÜRÜ, BİÇERDÖVERLE ARPA BİÇTİ

Etkinlik sırasında örnek bir arpa tarlası biçerdöverle biçilerek traktör römorkuna aktarıldı. Biçerdöveri bizzat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Elfaz Ermiş tarafından kullanıldı. Beraberinde Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan ile birlikte tarlayı biçen İl Müdürü Ermiş, daha sonra basın mensuplarına bir açıklama yaparak hasat dönemini değerlendirdi.

ÇİFTÇİNİN YÜZÜ GÜLECEK

İl Müdürü Ermiş, Çorum'da ekilebilir arazilerin yüzde 50'sinin buğday ve arpa ürünü olduğunu belirterek, 200 bin hektarlık arazinin buğday ve arpa ekili olduğunu, yıllık 600 bin tonluk üretimle buğdayda ilk 10 il arasında yer aldıklarını kaydetti.
Geçen yıllarda hububatta kalite ve verim kaybının yüksek olduğunun altını çizen Ermiş, şu ifadeleri kullandı: "Geçmiş yıllarda iklim koşulları nedeniyle çiftçimiz büyük kayıplar yaşadı. Ancak bu sene çiftçinin yüzü gülecek. Arpada dönüme ortalama 550 kilo verim alınıyor. Bu durum, kullanılan tohum yapısına ve arazi durumuna göre 600-700 kiloya kadar çıkabiliyor. Geçmiş yıllarda arpada dönüme 150-200 kilo verim almıştık. Bu sene gerçekten gerek kalitede, gerekse verimlilikli çok güzel bir sezon yaşıyoruz. Çiftçinin yüzü gülecek. Üreticinin yüzünün gülmesi bizim de en büyük mutluluk sebebimiz. Hasat dönemi arpa tarlalarında başladı. Ramazan bayramı sonrası ise buğday hasadının başlamasını bekliyoruz. Allah doğal afetlerden korusun. Bereketli bir yıl diliyoruz."

BİÇERDÖVER DANE KAYIPLARI YAPILIYOR

Öte yandan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri biçerdöverin hasat ettiği tarlalarla dane kayıplarını da kontrol ediyor.

Bozboğa Köyü'nde yapılan arpa hasadının ardından müdürlük uzman personelleri Arslan Sivrikaya ve Kadir Yıldız tarafından dane kontrolü yapıldı.

Arslan Sivrikaya, ölçme çemberi ile birlikte yanyana üç aynı noktada dane sayımı yaptıklarını, ortalama dönüme 400 kilo veren bir tarladan 17-18 dane kaybının normal karşılandığını, dane kaybının yüzde 1'i bulması halinde cezai işlem uygulandığını veya ihtar yapıldığını anlattı. Sivrikaya, biçerdöver kontrolleri sırasında araçlarda yangın söndürücü bulunmasına ve sürücünün ehliyetli olmasına özen gösterdiklerini bildirdi.

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, geçtiğimiz yıllarda biçerdöverlerin yüzde 10'luk dane kaybı ortaya çıkarttıklarını, ancak gelişen teknoloji ve son sistem biçerdöverlerle birlikte şu anda yüzde 1'lik dane kaybının dahi yaşanmadığını belirterek, hasat sonrası gerekli kontrollerin yapıldığını, dane kaybının fazla olduğu biçerdöverlere cezai işlem uygulandığını bildirdi.

ANIZ YAKMAYIN

Ermiş, hasat döneminde anız yangınları konusunda çiftçileri uyararak, "Anız yakma alışkanlığından artık vazgeçelim. Arazide yüzlerce canlı yaşıyor. Böceğinden yılanına kadar birçok türde canlılar yangınla birlikte yok oluyor. Eğer tarladaki yılanlar yanarsa bir yıl sonra fareler çoğalır. Doğanın dengesini bozmamak, arazinin doğal yapısıyla oynamamak için lütfen anız yakmayalım. Yeni makinalar çıktı, anız tarlasında hem sürüm, hem ekim yapabiliyorsunuz. Bu araçlardan temin ederek anız yakma uygulamasına son verin." diye konuştu.

TABAN FİYAT 910 TL

Ermiş, gazetecilerin bir sorusu üzerine buğday taban fiyatının Başbakan Binali Yıldırım tarafından 910 TL olarak açıklandığını, buğdayın çeşidine ve kalitesine göre fiyatın artabileceğini bildirdi.
Cihan

Editör: TE Bilisim