AKP’den kaçarken CHP’ye mi tutulduk? AKP’den kaçarken CHP’ye mi tutulduk?
Karabük'te, kozmetik ve gıda sektöründe hammadde olarak kullanılan salyangozlar, köylülerin geçim kaynağı oldu. Sabah erkenden ormana giden Cumayanı köylüleri, topladıkları salyangozların kilogramını 1 lira 50 kuruşa satarak aile bütçesine katkı sağlıyor.

Lüks lokantaların menüsünde yer bulan ve kozmetik sanayisinde hammadde olarak kullanılan salyangozlar Cumayanı köyü halkı içinde ekmek parası oluyor. Nisan ayında toplanan salyangozlar, tüccar tarafından alınıp Zonguldak'ın Devrek ilçesindeki fabrikada işlenip yurt dışına ihraç ediliyor.

Yaklaşık 4 yıldır salyangoz toplayan Ayşe Güllü, "Nisan ayında yağmurların yağması ile ortaya çıkan bu sülükleri topluyoruz. Sabah erkenden yola düşüyoruz. Genellikle kayalık alanlardan topluyoruz. Havanın yağışlı olduğu zamanlar ortaya çıkarlar. Bu hayvanları yiyorlarmış. Bu hayvanlardan herkes tiksinir ama onlar otlarla beslendiği için aslında temiz bir hayvandır. Ne yapalım buda bizim ekmek paramız. Çoluk çocuk toplayıp evimize katkı yapıyoruz. Günde duruma göre 15-20 kilo toplanıyor. Yaz ayında salep söküyoruz." dedi.

Emekli Hüseyin Gergen (60) ise sağlığını doğada salep ve sülük toplamasına bağlayarak, "Bu aylarda dağlarda sülük topluyorum. Yazın da salep topluyorum. Malum emekli parası yetmiyor. Ne yapalım bunlar bize destek oluyor." diye konuştu.

    Salyangozları satın alıp Devrek'te bulunan fabrikaya satan tüccar Nuri Güllüoğlu ise salyongozların fakir köy halkına ekmek parası olduğunu belirtti. Güllüoğlu, "Köylüler fakir, ekmek paralarını salyangoz toplayarak çıkartıyor. Nisan yağmurları başladı mı çoluk çocuk dağlara salyangoz toplamaya çıkar. Biz de burada alıyoruz. Devrek'te bulunan fabrika bizden gelip alıyor. Konserve yapıp başta Fransa olmak üzere Avrupa'ya satıyor. Lüks lokantalarda bu yeniyormuş hem porsiyonu bayağı pahalı imiş. Ayrıca kadınların güzellik kremi için de kullanılıyormuş. Köylüler bir ayda yaklaşık 50 ton salyangoz topluyor. Buda onlara iyi bir gelir oluyor." şeklinde konuştu

Editör: TE Bilisim