YAD Tonyukuk Danışma Kurulu bildiri yayınladı YAD Tonyukuk Danışma Kurulu bildiri yayınladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Birliği ( AB) ve Ermeni diasporasının 1915 olaylarına ilişkin durumunu eleştirerek, "Biz askeri arşivlerimizi de açmaya hazırız. Ermenistan'ın arşivlerinde varsa açsın." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yılı programında İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen Barış Zirvesi'nde bir konuşma yaptı.

Erdoğan, AB ve Ermeni diasporasının 1915 olaylarına ilişkin sergilenen tavrı eleştirerek “1915 olayları konusundaki Ermeni iddialarının, öne sürülen rakamlar başta olmak üzere hepsi de dayanaksızdır, mesnetsizdir." ifadelerini kullandı.

1 milyona yakın belge ve bilginin hazır olduğunu belirten Erdoğan, "Şimdi AB'ye tekrar hitap etmek istiyorum. Türkiye'nin arşivlerini açmasını bize nasihat ediyor. Buradan cevap veriyorum; Ey AB, 12 yıl başbakanlık yaptım. Bir yıla yakındır da cumhurbaşkanıyım. Her gittiğim uluslararası toplantıda ve ülkemdeki her toplantıda arşivlerimizi açmaya hazır olduğumuzu, bir milyona yakın belge ve bilginin olduğunu her zaman söylüyorum. Ve diyorum ki; Ermenistan'ın arşivlerinde de varsa onlar da açsın. Üçüncü ülkelerde de varsa onlar da açsın. Hatta daha da ileri gidiyorum, biz askeri arşivlerimizi de açmaya hazırız diyorum." diye konuştu.

Erdoğan şunları söyledi; "Çanakkale Savaşı'nın detaylarını, farklı ihtimallerinin tartışmalarını tarihçilere bırakıyorum. Bizim yöneticiler olarak burada üzerinde durmamız gereken husus, ülkelerimizi yeniden bu tür yıkımlara sürüklemekten nasıl kurtarabileceğimiz olmalıdır."

Editör: TE Bilisim