Milli egemenliğimiz kaldı mı? Milli egemenliğimiz kaldı mı?
Herkesin okuması ve o günün şartlarında 34 yaşlarında iki insanın omuzlarındaki yükü, kendimizi o zamanda onların yerine koyarak düşünmemiz gerekir.

Normal şartlarda dizi film gibi zannedilen o gerçeklerin ağırlığını bir düşünmelisiniz ...!

Sonrada kendi yaşadıklarınızı, hayat çizginizi ve o dönemlerdeki şanslarınızı, fırsatlarınızı, zorluklarınızı...!!

Ben hayatımda çok insan tanıdım, mutlaka sizlerinde böyle tanıdıkları çoktur...!!dayılarının, akrabalarının  yarattıkları fırsatlardan ite kaka yürürken , torpil ve iltimasla şiddetle yükselme fırsatınıda kolayca elde eden..!

Şimdilerde, hiç hak etmeden güzel makamlar , yüksek maaşlar, lüks arabaları kolayca elde eden bir çok kişinin, Bunları elde etmek için tek malzemeleri ,

"din istismarı ve sürekli mağduriyet sömürüsü...!"

Burdan bakıp, geçmişe sövmek ne kadar kolaycılık...!!

1800 lerde dünya sanayi devrimine hazırlanırken, gerekli eğitim , sanayi, bilgi ve sermaye alt yapısını oluştururken Cihan İmparatorluğunu yönetenlerin hiç böyle bir derdi olmadı...! Sürekli borçlanıp kasrlar, Saray'lar , Çeşme'ler , türbeler yaptırmakta ... eğitimden ise mahalle mektebi, kuran kursu, medrese gibi yerlerde sadece Arapça ezbere dayanan sığ bir din eğitimi ile %2 nüfusa ancak ulaşabiliyordu...!

16 milyon toplam nüfusun askere alınmayanlarına bir bakalım...! O zaman neden Atatürk ve Cumhuriyeti sevmediklerini, ne dertleri olduğunu daha iyi anlayabiliriz belki..!

İstanbul doğumlular askere alınmazdı .. 1.2 milyon kişi, memleketi neresi olursa olsun askerden muaf tutulurdu...!

Hilafette çalışanlar, türbe görevlileri, cami görevlileri, hoca, müezzin veya caminin bakımından sorumlu olanlar...!

Medrese öğretmen ve öğrencileri...! 8 yıllık medreseyi 19 yılda bitirmek mecburiyeti vardı. Genelliklede 19 yılı doldururlardı ..!

Azınlıklar ve Kürtler askere alınmazdı .. Abdülhamit Han döneminde her askere alım girişimi Kürt isyanları ile sonuçlanmıştır...! Hamidiye alayları askerlik kabul edilirdi. İsyan olmasın, birde onu bastırmakla uğraşmayalım diye askere alınmazlardı..!

Zenginler ya bedel verir veya kendi yerine bir başkasını AŞ'lere gönderirdi..!

Yetim kızla evlenenler askerden muaf olurlardı..!

Kim giderdi askere...! Türkler, Türkmenler ve köylüler...!

Şimdi bu çizgiden bakalım Asker millet edebiyatına, mağdurluğa ve şehitliğe...'

1903 ten sonra değişmeye başladı ve Cumhuriyetle birlikte Vatandaşlık tesis edildi ..! Azınlıklar dahil herkes askere alınmaya başlandı...!
ALINTI 

Editör: TE Bilisim