‘Millî Mücadele’nin Dinci Muhalifleri’ ‘Millî Mücadele’nin Dinci Muhalifleri’
 Seçim sonrası yapılan bürokrat atamalarında Danıştay'ın içtihat kararları ortaya çıktı. Yüksek mahkeme, 2002 seçimlerinde hükümet kurulmadan yapılan atamaları iptal etti. Bu görevleri ‘kazanılmış hak' da saymadı.
Yeni hükümet kurulmadan, üst kurullara tartışılacak atamalar jet hızıyla yapılmaya başlandı. Ancak Danıştay 5. Dairesi'nin seçim sonrası hükümet kurulmadan giderayak yapılan jet atamaların iptaline ilişkin içtihat niteliğinde bir karara imza attığı ortaya çıktı.

Bugün Gazetesi'nin haberine göre, Danıştay seçim sonrası yapılan jet atamaları iptal ederken bu atamaları kazanılmış hak olarak saymadı ve atamaların kamu yararıyla bağdaşmadığını vurguladı.

KARİYERE AYKIRI İŞLEM

Emsal karar, Konya'da çevre sağlığı teknisyeni olarak çalışırken Konya İl Sağlık Müdür Yardımcılığı'na atanan bir kişinin davasında yaşandı. İdare, ‘kariyer ve liyakat ilkelerine aykırı işlem yapıldığı' gerekçesiyle Konya 1. İdare Mahkemesi'ne başvurarak atamanın iptalini istedi. Mahkeme atamanın siyasi niteliklerle yapılmadığına hükmederek davayı reddetti.

SİYASİ AMAÇLA GÖREV

Bunun üzerine yeni hükümetin kurulmasının ardından Sağlık Bakanlığı, atamanın siyasi amaçla yapıldığı tespitinde bulunarak atamayı iptal etti. Sağlık Bakanlığı ayrıca 4-19 Kasım 2002 tarihleri arasında il sağlık müdürlüğü yardımcılıklarına yapılan atamaları da yargıya götürdü.

KAZANILMIŞ HAK DEĞİL

Danıştay jet atamaların bürokratlar açısından kazanılmış hak olmasının da önüne geçerek gerekçeli kararında şu ifadelere yer verdi:

“İdarenin açık hataya düşerek yaptığı işlemleri geri alması, kaldırması veya iptal etmesi doğal olup, bu türlü işlemlerin kişiler yönünden kazanılmış hak doğurması da mümkün değildir.”

Danıştay'ın emsal niteliğindeki karara göre AKP tarafından gerçekleştirilen ekspres atamalar yeni hükümet tarafından 60 gün içinde yargıya taşınabilecek.

11 AYDA 87 15 GÜNDE 41 ATAMA

Dosya Danıştay 5. Dairesi'nin önüne geldi. Daire, 3 Kasım 2002 Milletvekilliği Genel Seçimleri'nden sonra, yani yeni hükümete görev teslimi yapılmadan kısa süre önce il sağlık müdür yardımcılıklarına yapılan atamaları iptal etti. Danıştay'ın gerekçeli kararında, “4 Kasım 2002-19 Kasım 2002 tarihleri arasında il sağlık müdür yardımcılıkları görevlerine acil atamayı gerektirecek somut bir nedenin varlığı ortaya konulmadan, 41 il sağlık müdür yardımcılığı kadrosuna yapılan atamanın kamu yararı ve hizmet gerekleriyle bağdaşır bir yanı bulunmamaktadır” ifadeleri kullanıldı. Daire, hükümetin iktidarda kaldığı 11 ayda, 87 il müdür yardımcısı ataması yaparken 15 gün içinde 41 atamanın gerçekleştirildiğine dikkat çekti.

Editör: TE Bilisim