Yaylalar ve gözeler şehri Kürtün'de maden işletmesi istemiyoruz! Yaylalar ve gözeler şehri Kürtün'de maden işletmesi istemiyoruz!
 Danıştay’ın kayıp-kaçak bedellerinin vatandaştan tahsil edilmesinin kanuna aykırı olmadığı yönündeki kararının ardından, tüketici mahkemeleri bakmakta olduğu davalarda tüketici aleyhine karar vermeye başladı.
Elektrik faturasını düzenli olarak ödediği halde faturasına kayıp-kaçak bedeli yansıtıldığı için yargıya müracaat eden tüketiciler, Adana 2. Tüketici Mahkemesi’nin verdiği kararla davayı kaybetti. Mahkeme, Danıştay’ın, 4628 sayılı Enerji Piyasası Kanunu 4. Maddesinin 1. Fıkrasında, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’na tüketicilere yapılacak elektrik satışlarında uygulanacak fiyatlandırmaya esas unsurları tespit etme görevi verdiği ve bu nedenle kayıp kaçak bedelinin vatandaştan tahsil edilmesinin kanuna aykırı olmadığı yönündeki kararı sonrası tüketicilerin aleyhine karar verdi. Tüketici ayrıca, kayıp-kaçak bedeli kesen kuruma karşı açtığı mahkemenin masraflarını karşılamakla da sorumlu tutuldu.

Adana Barosu Tüketici Hakları Komisyonu Üyesi Onur Küçükyetim, Danıştay’ın aldığı kararın hukuk devleti ve adalet ilkelerine ters olduğunu söyleyerek Enerji Piyasası Kanunu’nun Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’na kayıp ve kaçak tüketim bedeli konusunda yetki vermediğini belirtti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’na tüketicilere yapılacak elektrik satışlarında uygulanacak fiyatlandırmaya esas unsurları tespit etme görevi verildiğini belirten Avukat Küçükyetim, “Bu maddede de anlatılmak istenilen hususun 1 kw elektrik enerjisinin tüketicilere ulaşıncaya kadarki maliyet ve kar payı olup, yoksa Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na sınırsız bir fiyatlandırma unsuru belirleme yetkisi ve görevi vermediği açıktır. Elektrik enerjisinin nakli esnasında oluşan kayıplar ve yine elektrik enerjisinin başkaları tarafından hırsızlanmak suretiyle oluşan kaçak bedelinin faturalarını düzenli olarak ödeyen tüketicilere yansıtılması, hukuk devleti ve adalet düşünceleriyle bağdaşmamaktadır. Enerji kaybını önlemek, hırsızlıkları engellemek veya hırsızı takip edip bedeli ondan tahsil etme görevi de enerji şirketlerine aittir, vatandaşın böyle bir sorumluluğu bulunmamaktadır.” dedi.

Karara vatandaşlar da tepki gösterdi. Rıza Öztürk, kararı normal karşılamadığını belirtirken, Mehmet Karaca ise başkasının hakkının mazlum vatandaşların sırtına vurulduğunu ifade etti. Enerji dağıtım şirketlerinin çok çalışıp kaçağı bulmalarını isteyen Ahmet Yılmaz ise, “Başkasının suçunu ben niye üstleneyim?” diye sordu. CİHAN

Editör: TE Bilisim