Whatsapp üzerinden vatan savunması! Whatsapp üzerinden vatan savunması!
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, son 10 yıldır AK Parti hükümeti olarak dış politikada diğer ülkeler tarafından örnek alınan işler yaptıklarını belirtti

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Dışişleri Bakanı Prof.Dr. Ahmet Davutoğlu, Birlik Vakfı Bursa Şubesi tarafından düzenlenen programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Dışişleri Bakanlığı olarak, dış politikada yapılan çalışmaların temel prensibinin, ‘milletin değerlerini dünyaya taşımak’ olduğunu ifade eden Davutoğlu, yaptıkları çalışmaların özünde, bu gayenin olduğunu kaydetti. Geçen yüzyılın kendi içerisinde 4 farklı dönemi kapsadığını belirten Davutoğlu, bu dönemin ilk çeyreğinin, Osmanlı’nın son dönemi olduğunu ve bu dönemde hepimizin dedelerinin o coğrafyada çeşitli bölgelerde, bağımsızlığı koruyabilmek adına şehit düştüklerini ve ayrıca, o dönem Trablusgarp savaşı, Balkan savaşları ve 1. Dünya savaşını anlamadan bunu anlamanın mümkün olmayacağını ifade etti.

Geçen yüzyılın tarih içerisinde bir parantez olduğunu ve dış politikada yürüttükleri çalışmalar sayesinde bu parantezi kapamak için çaba harcadıklarını belirten Davutoğlu, “Myanmar’a gittiğimizde bize sordular neden oralara gittiniz diye? 1.Dünya Savaşı esnasında Myanmar’a götürülen 15 bine yakın ecdadımız ve şehidimiz var. Bizler 100 yıl önce dünyanın çeşitli yerlerine giden ecdadımıza sahip çıkma duygu ve düşüncesinde olan insanlar olduğumuz için o coğrafya dahil olmak üzere, bir çok bölgeye gitme ihtiyacını kendimizde duyuyoruz. Bu bölgede büyükelçilik açılmasının en temel sebeplerinden biriside budur.” dedi.

20. yüzyılın ikinci çeyreğinde Türkiye, İran ve Afganistan dışındaki bütün ülkelerin, sömürgeleştiği bir dönem olarak ele alınabileceğini kaydeden Davutoğlu, bu ülkelerin bağımsızlıklarını büyük oranda yitirdiklerini, bunun neticesinde Ortadoğu ve İslam coğrafyasının gelişimine engel olunduğunu ifade etti. Bu coğrafyadaki ülkeleri sömüren ülkelerin kendi tarihlerini okuttuğunu kaydeden Davutoğlu, özellikle balkanlarda İslam karşıtı bir nesil yetiştirildiğini ve bu coğrafyalarda milliyetçilik akımları meydana getirilerek, Osmanlı düşmanı bir nesil oluşturulmak istendiğini kaydetti.

Dış politikada hükümet olarak uygulanan politikanın temel özelliklerinden bahseden Davutoğlu, şunları söyledi: “Biz gittiğimiz yerlere sömürgeler gibi gitmiyoruz. Gittiğimiz ülkelerdeki kardeşlerimizin desteğiyle orada tarih yazmak için onların yanında yer alıyoruz. Ülkemizdeki bütün sivil toplum örgütlerinin bu yönde çalışmalar yapması gerekir. Artık bu ülkede içe kapanıklılık devri bitmiştir. Ülkemizde ve çevre bölgelerde hiç bir millete tepeden bakmayan yeni bir zihniyet oluşturmamız şart. Çünkü bizim medeniyet anlayışımız, hiç bir millete tepeden bakmadan onları dışarıda bırakmayan biz zihniyete sahiptir. Bununla beraber etnik şartlarda oluşturulmuş bir zihniyet duvarını kırarak bunu başarabiliriz.”

Bir devletin olmazsa olmaz iki özelliğinin şefkatli ve kudretli oluşu olduğunu belirten Davutoğlu, bu iki özelliğin birbirini tamamlaması gerektiğini ifade etti. Şefkati olup da kudreti olmayan bir devletin aciz olacağını aktaran Davutoğlu, devlete acziyetin yakışmayacağını; bununla beraber, kudreti olup şefkati olmayan bir devletin zalim olacağının altını çizerek, o devlete de zulmün yakışmayacağını dile getirdi.

Dünyada sözü olmayan ülkelerin kendi ülkelerinde sözünün geçmeyeceğini belirten Davutoğlu, şöyle devam etti: “Bizden önce 94 büyükelçilik varken bu rakamı 126’ya çıkardık. Bizden önce 150 dış temsilci sayısını biz, 221’e yükselttik. Şu anda dünyanın en çok temsil edilen 9. ülkesiyiz. Önümüzdeki yıl bu rakamı 235’e çıkarıp dünyada en çok temsil edilen 6. ülkesi konumuna ulaşacağız. Bu durum gösteriyor ki bizler az önce bahsettiğim 100 yıllık parantezi 10 yılda büyük ölçüde kapattık.”

ARINÇ: TÜRKİYE HER KONUDA ÖRNEK ALINAN ÜLKE HALİNİ ALDI

Birlik Vakfı Bursa Şubesi’nin yaptığı çalışmalardan övgüyle bahseden Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise şu ifadeleri kullandı: “Bursa’ya her geldiğimde soluğu burada alıyoruz. Burası bizim kendi yuvamız gibi. Bizim yetiştiğimiz ocağımızın bir devamı niteliğindedir. Türkiye her konuda örnek alınan ülke halini aldı. Yazdığı kitaplar ve verdiği konferanslarla sadece ülkemiz için değil Dünya’nın tanıyıp bildiği çok başarılı bir Dışişleri Bakanı’na sahibiz. Geçmişte içine kapalı bir Türkiye vardı. Mahcup, sözü dinlenmeyen kendi içerisinde dahi tutarsız bir ülkeydi. Dışarıya karşı süklüm püklüm bir durumdaydık. Fakat günümüzde dış dünya ile arasındaki bağlar çok güçlü olan ve herkesin başını çevirip Türkiye ne diyor? Denilen bir konuma geldik.”

    Program sonrasında Birlik Vakfı Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Bayraktar, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Dışişleri Bakanı Prof.Dr. Ahmet Davutoğlu’na katılımlarından dolayı teşekkür etti. Programa katılan öğrenciler ise Davutoğlu’na kitap imzalatıp hatıra fotoğrafı çektirdi.

Editör: TE Bilisim