Yeni bir milliyetçilik yaklaşımı arayanlara! Yeni bir milliyetçilik yaklaşımı arayanlara!
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’ye konuşlanacak patriot füze savunma sisteminin Suriye’deki riskin sona ermesi halinde geri gönderileceğini söyledi. Davutoğlu, patriot sisteminin savunma amaçlı olduğun asla İran’a bir tehdit içermediğini dile getirdi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İstanbul Ticaret Odası Meclis Toplantısı’nda yaptıktan sonra, İTO üyelerinin sorularını cevapladı. Türkiye ile İran arasında kriz olduğu yönündeki soru üzerine Bakan Davutoğlu, bu gün iki ülke arasında kriz olduğunu iddia edenlerin kısa bir süre önce Tahran Anlaşması imzalandığında, Türkiye’yi Batı ile ilişkilerini bozmakla suçladığını ifade etti.

Dış politikada ilkesel davrandıklarını belirten Davutoğlu, Tahran Anlaşması'na bağlı olarak BM Güvenlik Konseyi’nde kararlı bir şekilde İran’ın yanında durdukları gibi bu gün de ezilen Suriye halkının yanında aynı kararlılıkla duracaklarını belirtti.

Bakan Davuoğtlu, “ O zaman İran haklıydı ve anlaşmamıza sadakat dolayısıyla İran’ın yanında BM Güvenlik Konseyi kararına karşı durduk. Şimdi de Suriye halkına zulüm yapanlara karşı da aynı kararlılıkla dururuz. İran ile bu konuda görüş ayrılıklarımız var. Ama daha dün gece İran Dışişleri Bakanı diş masasındayken aradı. Takip ettiğimiz bir süreçte takas ile 48 İranlının 2 bin 130 tutukluya karşı serbest bırakılması için teşekkürlerini sundu. Bütün gün biz, bu insani diplomasi içinde karşılıklı olarak insanların serbest bırakılmalarını temin etmeye çalıştık. İran ile Suriye olayında farklı düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

"Patriot ve füze radarlarının komşularımıza doğrultulması ‘sıfır sorun’ politikasıyla çelişmiyor mu?" şeklindeki soru üzerine Bakan Davutoğlu, bunun hiçbir şekilde çelişki anlamına gelmediğini belirtti.

Patriotlar konusunda manipülasyon yapıldığını dile getiren Bakan Davutoğlu, patriot sisteminin temelde bir savunma sistemi olduğunu aktardı. Karşı taraftan bir füze atılmadığı sürece harekete geçmeyeceğini aktaran Davutoğlu, “Suriye’de maalesef kaotik bir durum oluştu ve Suriye’de Türkiye’ye de ulaşabilecek orta ve uzun menzilli füzeler olduğunu biliyoruz. Bizim temel meselemiz ülkemizi gelebilecek bütün tehditlere karşı hazırlıklı kılmak. Ne gelebilir? Konvensiyonel tehdit gelebilir. Yani fiili orduların konvensiyonel güçleriyle saldırması. Bu konuda Türkiye’nin kapasitesi o kadar yüksek ki hiçbir komşu ülkeden Türkiye’ye böyle bir tehdidin doğrudan gelmesi söz konusu olmaz. Gelirse de Türkiye buna milli kapasitesiyle cevap verir. “ ifadesini kullandı.

Türkiye’nin yıllardır NATO bünyesinde olduğunu ve pek çok katkısı olmasına rağmen şimdiye kadar NATO'dan talebi olmadığını belirten Bakan Davutoğlu, NATO’nun üyelerinin ihtiyacı olduğunda bunu karşılamak için var olduğuna dikkat çekti. Davutoğlu, “Gerekli askeri değerlendirmeler yapıldı. Genelkurmay Başkanımız bu konuda nasıl bir ihtiyaç içinde olduğunu tespit etti. Patriotlar geliyor. Patriotlar bu tehlike kalktığı anda gider. Bir gün bile kalmazlar. Yarın bu tehlikenin kalktığına inanalım tam konuşlanmadıkları için konuşlanmadan giderler. Bir aysa bir ay, üç aysa üç ay, beş aysa beş ay ama öyle bir hava estiriliyor ki sanki patriotlar Suriye’ye saldırmak için yada İran’a dönük bir saldırının parçası olarak geldi. Kesinlikle böyle bir şey değil. İran’dan da bu konuda yapılan açıklamaların da hiçbir karşılığı yoktur. Bu açıklamaları muhataplarımıza sorduğumuzda muhataplarımız ‘bu açıklamalar bizi bağlamaz’ demişlerdir.”

Editör: TE Bilisim